Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, yeni yıl yaklaşırken esnafa birtakım hatırlatmalarda bulundu. Çakmak’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

İŞLETME KAYIT BELGESİ ALMAK MECBURİDİR!

“2014 Mali yılımızın sona ermekte olduğu ve yılbaşına yaklaştığımız bu son günlerde, Odamız üyelerine bazı önemli hatırlatmalarda, Bulunmayı sorumluluk hissediyoruz.

Gıda işletmelerinin ‘Kayıt Ve Çalışma İzni ve Gıda Sicili Belgesi’ belgesi almamış esnaflarımız veya 17 Aralık 2011 tarihinden önce çalışma izni ve gıda sicili belgesi, kayıt belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge almış ve halen faaliyet gösteren işletmelerimiz en geç 31 Aralık 2014 tarihine Keşan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden belgelerini almak veya eskilerini değiştirmek zorundadırlar.

Lokantacı kahveci ve otelciler odamıza kayıtlı bütün esnaflarımız, Gıda işletme kayıt belgesi almak ve bulundurmak zorundadırlar.

Bu belgeleri almayanlar yapılan denetimlerde,5996 Sayı Kanunun hükümleri gereği 1 329.00 TL İdari para cezası ile cezalandırılacaklardır.

Üyelerimiz her hangi bir işleme maruz kalmamaları için ,Keşan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne En Kısa zamanda Başvurmaları ve belge almaları gerekiyor.

BASİT USULE TABİ ESNAFLARIMIZ!

Odamızın basit usule tabi muhasebe tutan esnaflarımız, Muhasebeleri odamızda tutuluyorsa fatura-fiş ve bütün evraklarını en kısa zamanda odamıza getirip, Muhasebelerini, kontrol ettirmelidir.

Yılbaşı geçince ihtiyaçları olacak fatura almak ve kesmelerinde zorluk yaşamamaları için, en yakın zamanda odamıza veya muhasebecilerine gidip muhasebe işlemlerini kontrol ettirmelidirler.

İŞLETMELERİMİZDE TUZLUKLAR KALDIRILACAK!

Ülkemizde aşırı tuz tüketimi sonucunda, İnsanların üzerinde telafisi mümkün olmayan sağlık sorunları meydana gelmektedir.

Keşan"ımızda bulunan gıda satış ve toplu tüketim yerleri olan Lokanta, Kebapçı, Köfteci, Çorbacı vs. İşletmelerimizde tuz tüketimini azaltıcı önlemler alınması toplum sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir.

Ülkemizde Yapılan araştırmalara göre kişi başına düşen tuz tüketimi 18 gramdır.

Bu amaçla, Toplumun tuz tüketimini En Asgari seviyeye düşürmek amacıyla yemek esnasında masalarda bulunan tuzluklar kaldırılacak ancak müşteri istediğinde tuzluk verilecektir.

Bu husus lokanta, Restaurant gibi yemek sunu yapan bilumum umum açık yerlerde ayrıca Köfte, Döner, Çorba, Kebap Satışı yapılan yerlerde uygulanacak ve denetimlerde tuzlukların masalarda bulundurulmaması istenecektir.

Yaşam kalitemizi yükselte bilmek ve kronik hastalıklardan korunmada aşrı tuz tüketiminin önüne geçmek için sofralarımızdan, masalarımızdan tuzlukları kaldırmakla işe başlayacağız.

ESNAFLARIMIZ TORBA YASADAN MEMNUN OLMADI!

Esnaflarımız son yıllarda ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılardan Ciddi olarak etkilenmiş olup, SGK, Maliye, Belediye, Elektrik Kurumu ve Esnaf kefalet kooperatifleri gibi birçok resmi kuruma olan borçları gecikmiş ve birikmiştir.

Borçları birikmiş olan esnaflarımız, bu sıkıntılardan kurtulmak için, Hükümetimizden esnaflarımızı çok rahatlatacak bir borç yapılandırması çıkarılmasını bekliyordu.

Esnaflarımızın bu ciddi sıkıntısına müjdeli haber,10.09.2014 tarihinde 6552 Sayılı Torba Kanununu Türkiye Büyük Millet Meclisimiz Çıkartarak vermiştir.

Esnaflarımız Bu Müjdeli Torba Yasasından çokta memnun olmadı. Çünkü Esnaflarımız Çıkacak Torba Kanundan Anapara dışında, Faiz ve ceza ödemek istemiyor ve taksitlerinde 60 ay olarak yapılandırılmasını bekliyordu.

Velhasıl Esnaflarımız 6552 Sayılı Torba Kanununu Çok buruk şekilde kabul etti.

Bu Torba kanunu esnaflarımızı rahatlatmayacaktır. Biz esnaflar her 3 yılda bir yapılandırma olmasını beklememeliyiz. Bu sorunu En az 60 ay taksit ve sadece anaparalarını ödeyerek kurtula biliriz diye düşünüyorum.

KAHVELER, ÇAY OCAKLARI BULAŞIK MAKİNESİ ALDINIZ MI?

Kahveler, Cafeler ve Çay ocağı işleten esnaflarımıza Yılbaşına kadar bulaşık makinelerini almak zorunda olduğunu hatırlatıyoruz.

Yılbaşından sonra yapılacak denetimlerde, Bulaşık makinesi olmayan esnaflarımıza ceza yazılacaktır. Esnaflarımız bulaşık yıkama makine sorununu en kısa zamanda çözmelidir.”