AYŞİN SEÇİL GEZER

Yıllık program dahilindeki Çeltik köyü yakınlarındaki kapanan taş ocağının bulunduğu sahaya çeşitli fidanlar dikildi. Pırnar Köy yakınında “5 Bin köy 5 Bin Orman Projesi” kapsamında ceviz ile Gökçetepe köyü mevkiindeki bir sahada deneme amaçlı zeytin fidanları dikimi yapıldı. Keşan Orman İşletme Müdürü Mustafa Sümbül ve Ağaçlandırma Şefi Özlem Özmen Uyulgan, müdürlük olarak yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. İlk olarak, bir süre önce kapatılan Çeltik köyü yakınlarındaki taş ocağının bulunduğu alana giden Sümbül ve Uyulgan, burada 2 yıldır yeşillendirme çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

TAŞ OCAĞI SAHASI AĞAÇLANDIRILDI

Sümbül, taş ocağının kapatılmasının ardından, bölgede yeşillendirme kapsamındaki fidan dikim çalışmalarının başladığını dile getirdi. 17 hektarlık alanda, yaklaşık 2 yıldır bu çalışmaları sürdürdüklerini söyleyerek, “Terk edilmiş bu şekildeki ocaklara, uygun türleri bulup yeşillendirme çalışmalarımızı yapacağız. Geri aldığımız bu tür sahaları ağaçlandırıyoruz. Sonbahar mevsiminde yeniden kontrol yapıyoruz ve kuruma olursa yerine yenisini dikiyoruz.” dedi. Fidan dikimleri ile ilgili bilgi veren Uyulgan ise mevcut alana; 8 bin adet kızılçam, 2 bin adet selvi, 3 bin adet akasya, 100 adet de mahlep fidanı dikildiğini bildirerek, doğal fidanlar ile birlikte toplam sayının 20 bine yaklaştığını kaydetti.

5 BİN KÖY 5 BİN ORMAN

Sümbül ve Uyulgan, Pırnarköy yakınlarındaki 3 hektarlık bir sahada yaklaşık 450 ceviz fidanının, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın “5 Bin Köy 5 Bin Orman Projesi” kapsamında dikildiğini söyledi. Burada yapılan çalışma hakkında bilgi veren Uyulgan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın projesi kapsamında yapılan bu çalışmada, fidan dikiminden arazi hazırlanmasına kadar tüm tesisi Orman İşletme Müdürlüğü’nün kurduğunu, 3 yıl bakımını yaptıktan sonra da, köydeki hane sayısına göre köylüye pay edileceğini söyledi. Uyulgan, alana, yaklaşık 450 ceviz fidanının dikildiğini dile getirdi. Sümbül ise geçen yıl 3 köyün proje kapsamına alındığını, ancak 5 köyde ağaçlandırma yaptıklarını belirterek, bunlardan 3 tanesinde badem, birine ceviz, bir diğerine ise fıstık çam diktiklerini söyledi.

ZEYTİNLİK DENEMESİ YAPILDI

Sümbül ve Uyulgan, daha sonra Gökçetepe köyü sahili ile İbrice Limanı arasındaki yolun sağ tarafında bulunan bir alanda yapılan zeytinlik denemesini inceledi. Bu bölgedeki denemenin, herhangi bir proje kapsamında olmadığını ifade eden Mustafa Sümbül, “Bu denemeyle ilgili Turgay Tarhan’ın bir talebi oldu. Daha önce bu bölgelerde zeytin olduğu biliniyordu. Aşılama yapılmak istendi ancak olmayınca tekrardan diktik. Deneme amaçlı yaptık. 500 tane iki ayrı tür zeytin fidanı getirdik. Hangisi yörede daha başarılı olursa, ağaçlandıracağız.” şeklinde konuştu.