Helvacıoğlu: “Emlakçılık bir kritere bağlanmalı”

MURAT ARKAN

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) ile Keşan Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı ve yönetimi Keşan TSO’da dün bir araya geldi. Emlakçılık sorunlarının konuşulduğu toplantı, Keşan TSO toplantı salonunda saat 11.00’de başladı.

Toplantıda ilk söz alan Keşan Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Olcay Güngör, “Öncelikle Keşan Emlak Müşavirleri Derneği olarak randevu talebimizi kırmadığınız için odam adına teşekkür ederim. Keşan Emlak Müşavirleri Derneği ve emlakçılarımızın sorunlarını dile getirmeye çalışacağız.”  dedi.

HERKES EMLAKÇI OLAMAMALI, EMLAKÇILIK YAPAN KİŞİ BAŞKA İŞ DE YAPAMAMALI

Daha sonra söz alan Helvacıoğlu ise emlak müşavirlerinin sorunlarını masaya yatırmak üzere toplandıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Ben de Sayın Güngör’e yönetim kurulum olarak teşekkür ediyorum. Emlak müşavirlerinin son günlerde artan itibarlarını daha da artırmak için Keşan TSO’da bunu tartışmak ve masaya yatırmak üzere birlik ve beraberlik içinde bir toplantı yapıyoruz. Bizim oda olarak sizlerle paylaşacağımız emlak müşavirleri olarak iki konuyu gündeme getirmek istiyorum. Birincisi bundan sonra ne satılırsa satılsın, ev, arsa, tarla vb. kiralama veya satma mülk ve gayrimenkul konusunda yeni dönemde satışın tek kanalı emlakçılarımız olmalı.

HERKESİN İKİNCİ, ÜÇÜNCÜ İŞİ EMLAKÇILIK OLMAMALI

Satışın tek kanalı. Kim satış yapacaksa üçüncü şahıslar emlakçılar tarafından takip edilmeli, emlakçılar tarafından yürütülmeli diye eklemek istiyorum. İkincisi nasıl sigortacılar nasıl mali müşavirler bir olma şartına bağlanmışsa, emlakçılık olma konusunda artık devletimizin bu kurslarla değil, bu işi daha farklı bir düzenlemeyle emlak müşavirliği sıfatının çizgilerini belirlemeli diye düşünüyorum. Yani herkes emlakçı olamamalı. Emlakçılık yapan kişi başka iş de yapamamalı. Bunu dile getirmek istedim. Üniversite mezunu olan kişiler emlak müşaviri olmalı ve başka iş de yapamamalı. Bugüne kadar var olan ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı esnafa hak tanınmalı yeni emlakçılık artık bir kritere bağlanmalı. Çünkü biz de kurs yapıyoruz, herkes emlakçı oluyor. İkinci, üçüncü işi emlakçılık olmayan yok gibi. Bunu ortadan kaldırmanın gereğini devletimizle, hükümetimizle, ilgili bakanlıkla paylaşmamız gerekiyor. Önümüzdeki cumartesi akşamı Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Keşan’a gelmesiyle konularınızı dile getirmeniz şartıyla emlakçılığın sorunlarını bir dosya haline getirirseniz bir iki madde de orada bunu buluşturma ve konuşturma fırsatı verebiliriz. Bunu net ve açık bir şekilde söylemek istiyoruz.”

EMLAKÇILIK KURSUNU BİTİRİNCE HEMEN EMLAKÇI OLAMIYORSUN

Emlakçılık yapmanın birtakım kriterlerinin olduğunu belirten Helvacıoğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Ben emlakçı olmak istiyorum diyeni engelleyemiyorsun. Emlakçı olmak için kursa gitmek zorunda. Kursu bitirince hemen emlakçı olmuyorsun. Bu olmak için ilk adım. İkincisi, derneğe kayıt olmak zorundasın. Üçüncüsü, vergi dairesine kayıt oluyorsun. Dördüncüsü, Oda ve Esnaf Odalarına kayıt oluyorsun. Beşincisi, ofis açıyorsun. Sizin sektörden bizlere o kadar çok serzenişte bulunuyorlar ki. Bize diyorlar ki boşu boşuna kurs açıyorsunuz. Biz adam emlakçı olmak istiyorum deyince, devlet hak tanımış. Emlakçı olduktan sonra size üye olacağım diyenlere hayır diyemiyorsun. Nasıl bakkal açana hayır diyemiyorsan. Sadece sertifikası var diye ofis açamaz.”

Toplantı, karşılıklı görüş alışverişiyle sona erdi.