Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) yönetimi, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Edirne Bölge Müdürlüğü ile istatistikî verilerin paylaşımı ve gerekli eğitimlerin üyelere verilmesi için dün düzenlenen toplantı ile protokol imzalarken, bu protokolde yer alan bir maddeye göre, Keşan TSO, talep ettiği istatistikî verileri ücretsiz olarak elde edebilecek.

Saat 13.15 sıralarında, Keşan TSO Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda başlayan toplantıya katılan TÜİK Edirne Bölge Müdür Vekili Kenan Çelebi, Grup Sorumlusu Arzu Özalp, İş İstatistikleri Takım Sorumlusu Özkan Elitok, Bilgi ve İletişim Takım Sorumlusu Fevzi Günder, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selahaddin Uyulgan, Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Mutaf ve Keşan TSO Hukuk Danışmanı Aylin Arıkan tarafından karşılandı.

 HELVACIOĞLU: İSTATİSTİKÎ ÇALIŞMALARI BİRLİKTE YÜRÜTECEĞİZ

Toplantıda söz alan Helvacıoğlu, TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü ile Keşan TSO arasında imzalayacakları protokol ile bir işbirliğin hayata geçeceğini dile getirerek, böylece istatistikî çalışmaların, birlikte yürütüleceğini, bu nedenle bölge adına TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü’ne teşekkür ettiğini söyledi.

ÇELEBİ: TÜİK ADINA VERİ ÜRETİYORUZ

Daha sonra söz akan Çelebi, TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü olarak, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’de, çalışmalara devam ettiklerini belirterek, bu çalışmaların daha kaliteli ve detaylı olması, kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliğinin arttırmak adına ticaret ve sanayi odaları, serbest mali müşavir odaları gibi kurum ile STK’larla görüşmelere devam ettiklerini kaydetti. Bu tür kurum ve kuruluşlar ile de işbirliği içerisine gireceklerine dikkat çeken Kenan Çelebi, “Ziyaretlerimiz çalışmalarımızı tanıtım anlamında da çok önemli. Kurum ve kuruluşlarla yapacağımız işbirlikleri, eğitim, seminerler, karşılıklı bilgi alışverişi gibi noktalarda sürecek. Bunlar kurumumuz adına verilerin kullanımı çok önemli. TÜİK adına veri üretiyoruz ve bu bilgilerin kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılması ve halk tarafından da bilinmesi hedefimiz var. Ticaret ve Sanayi Odamızla bugün yapacağımız işbirliğinde de hedefimiz bu. Kurum çalışmaları hakkında bilgi vermek, tartışmak ve bölgesel verilerin değerlendirilmesi noktasında neler yapılabileceğinin konuşulması ve verilerin yorumlanması gibi konularla tartışarak birtakım kararlar almak istiyoruz.” dedi.

PROTOKOL İMZALANDI

Bu konuşma üzerine yeniden söz alan Mustafa Helvacıoğlu, protokolü, önlerini daha iyi görebilmek ve elde edecekleri istatistikî bilgileri daha verimli şekilde kullanmak için imzalayacaklarını dile getirdikten sonra, Keşan TSO ve TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü arasındaki protokol, Helvacıoğlu ve Çelebi tarafından imzalandı. Protokol imzalanmasından sonra devam eden toplantıda şu kararların alındığı bildirildi: “RİP (Resmi İstatistik Programı) kapsamında 2014 yılından itibaren internet üzerinden anket yoluyla üretilen işyeri istatistiklerinin (Yıllık İş İstatistikleri, Sanayi üretim İstatistikleri vb.) kapsam eksikliğinin olmaması, kalitenin artırılması ve istatistiklerin iyileştirilmesi için toplantıya katılan kurumların gereken gayreti ve hassasiyeti göstermesi, TÜİK tarafından, KTSO’nun talep etmesi durumunda sınıflamalar ile ilgili bilgilendirme/eğitim yapılmasına, - 2014 yılından itibaren internet üzerinden geliştirilen uygulamalar ile bu uygulamalardan biri olan ve internet üzerinden otomatik veri girişini sağlayan Luca, Mikro, Zirve vb. muhasebe programları ile anketlerdin doldurulması konusunda KTSO tarafından üyelerinin bilgilendirilmesi, KTSO’nun web sayfasında TÜİK Vergi Giriş Programının Tanıtımı ile ilgili duyuru için bir link oluşturulmasına, KTSO’nun web sayfasında e-VT (Elektronik Veri Transferi)’nin tanıtımı ile ilgili duyurunun yayınlanmasına, KTSO tarafından talep edilen istatistikî bilgi taleplerinin TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğünce ücretsiz karşılanmasına, KTSO veya TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen/yürütülecek araştırmalar ile ilgili gerektiğinde her iki taraftan birinin talebi doğrultusunda mevcut teknik bilgi ve tecrübelerin paylaşımı konusunda karşılıklı iyi niyet gösterilmesine, RİP kapsamı dışında kalan KTSO ve TÜİK tarafından belrlenecek konular için çalışma grupları oluşturulmasına, KTSO sicil kayıtlarının yer aldığı veri tabanının TÜİK’in kullanımına açılması konusunda çalışmalara başlanılmasına, KTSO’da düzenlenen zümre grup toplantılarında talep olması halinde TÜİK tarafından konu ile ilgili tanıtım ve bilgilendirme yapılmasına, bu işbirliği ile mevcut durum ve ortak yapılabilecek çalışmaların tespit edilebilmesi için ilişkilerin sürdürülmesine karar verildi.”