SONGÜL KONAR-AYGÜL KONAR

CUMHURİYET MEYDANI TÖREN

Saat 09.30 sıralarında, Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan tören; Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü çelenginin, Atatürk Anıtı’na sunulmasıyla başladı. Törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını, Gençlik Hizmetleri ve Spor Keşan İlçe Müdürü Vedat Çimen yaptı. Tören öncesi, 81 yaşındaki Ferhat Ertürk ise bastonunun ucuna taktığı çiçekleri Atatürk Anıtı’na bıraktı ve flütüyle İzmir Marşı’nı çaldı.

Çimen, konuşmasında şunları söyledi: 19 Mayıs 1919; Türk milletinin geleceğine vurulmak istenen prangaları kırarak, tarihi yeniden yazdığı, destansı bir serüvenin başlangıcıdır. Samsun’da başlayan Milli Mücadele süreci, millet onurunun ayağa kalkışı, en önemlisi milli mukavemetin stratejik adım ve iradesidir. Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, Samsun’dan itibaren başlattıkları yürüyüşle, bezginliği ve bitkinliği yenmiş, emperyalistlere diz çöktürmek için fedakârlıkta sınır tanımamışlardır. Bundan 100 yıl önce, Samsun’da Milli Mücadele’nin fidesi dikilmiş, tohumu ekilmiştir. Nitekim Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk harcı cesaretle karılmıştır. Türk Milleti, Samsun’dan harekete geçen Milli Mücadeleyi inançla, imanla omuzlamış, nihayetinde zaferle buluşturmuştur. Samsun’dan parlayan milli mukavemet, Amasya Genelgesi’yle yol haritasını çizmiş, Sivas ve Erzurum Kongreleri ile gücüne güç katmış, 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılmasıyla beraber kutlu hedefine kilitlenmiştir. Kaldı ki, Türklüğün tutsaklığı kabul etmeyeceği, hürriyet uğruna yeri geldiğinde hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacağı, bütün yönleriyle ortaya koyulmuştur. Bu itibarla, 19 Mayıs tarihi ile gelişen olaylar zinciri, ümitsizliğin seline düşmüş milli ülküleri kamçılamanın mümtaz bir örneğidir. 19 Mayıs, zalime, haine, alçağa, işbirlikçiye, müstevliye yıldırım gibi çarpan, Türk’ün kudretli yürüyüşüdür. Bu yürüyüş vatanı; sahipsiz, çaresiz, kimsesiz sananlara karşı var oluş mücadelesidir. Bu yürüyüş, bölünmemizi, parçalanmamızı isteyenlere karşı, nefsi müdafaa kararlılığıdır. Bu esere leke sürdürmemek için, biz de Türk gençleri olarak 2023’ün güçlü Türkiye’sini, 19 Mayıs 1919 ruhuyla sahipleniyor ve kucaklıyoruz. Dün vatanı kurtarmak için sergilenen milli uyanış, bugün yine bir başka beka tehdidi altında ülkemizi yeniden kurtuluşa taşıyacak iradeyi ortaya koyacaktır. Ülkemizin hali hazırda karşı karşıya kaldığı badireler dikkate alındığında, 1919’dan 2019 yılına kadar geçen 100 yıllık dönem, tarihin yeniden uyanışına ve büyük Türk milletinin dirilişine şahitlik etmiştir. Ülkülerimiz bellidir, duruşumuz nettir, Türk Milletinin istiklal ve istikbali mutlaka yaşayacak ve yaşatılacaktır. Kim ne yaparsa yapsın, hangi kirli ve karanlık hesabın içinde olursa olsun, Türkiye’yi tarihin gerisine düşürmeye kimsenin gücü ve nefesi yetmeyecektir. 19 Mayıs şuuru geçmişte olduğu gibi diri, Samsun’a çıkan irade hala damarlarımızdadır. Muhtaç olduğumuz kudret ise bu damarlardaki kanda gizlidir. Bu düşüncelerle, 19 Mayıs 1919’un 100’üncü yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü milliyetçi kahramanları ve aziz şehitlerimizi şükranla, minnetle ve rahmetle bir kez daha anıyor, aziz hatıraları önünde hürmetle eğiliyorum. Türk gençliğinin ve Türk milletinin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı yürekten kutluyorum.”

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törenin ardından, kortej oluşturuldu. SARDOS ve DOÇEK kulüplerinin öncülük ettiği korteje; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkan Vekili Nehir Gergin, 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Piyade Albay Öztürk Mustafa Yılmaz, Keşan Emniyet Müdürü Mehmet Tekin, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ahmet Barış Ulucanlı, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Kortej; Keşan Belediye Bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde, Mehmet Gemici Cennet Bahçesine kadar yürüdü.

CENNET BAHÇESİNDEKİ TÖREN

Mehmet Gemici Cennet Bahçesindeki tören, saat 10.30 sıralarında başladı.

Cennet Bahçesi’nde düzenlenen törende ilk olarak, Gençlik Merkezi Müdürlüğü Kırklareli yöresine ait halk oyunları gösterisi yapıldı. Gösterinin ardından Atatürk’ü Anma, Gençlik ve spor Bayramı kapsamında düzenlenen şiir yarışmasında birinci seçilen Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Zehra Pehlivan eserini okudu.

Şiir okunduktan sonra Gençlik Merkezi üyesi gençleri tarafından türkü ziyafeti sunumu yapıldı.

Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü Güreş Antrenörü Hilmi Yılmaz yönetiminde Güreş ve Yer Jimnastiği gösterisi düzenlendi. Ardından Keşan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Karadeniz yöresine ait halk oyunları gösterisi yapıldı. Halk oyunları gösterisinin ardından Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü Taekwando Antrenörü Serkan Doğru yönetiminde Taekwando gösterisi yapıldı. Gençlik Merkezi İşaret Dili Eğitimi öğrencileri tarafından işaret dili ile “Gençlik Marşı”nın sunumu yapıldı. Programın devamında Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili yapılan tüm yarışmalarda derece alan, bilgi, beceri ve davranışlarıyla örnek olan gençlerin tanıtılması, ödüllerinin takdim edildi. Ödül töreninin ardından Özel Uğur Anadolu Lisesi’nin Kırklareli Halk Oyunları gösterisi gerçekleştirildi. Gençlik Merkezi Üyesi Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi.