Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi kapsamında, dün düzenlenen törenle 14 yetiştiriciye 84 adet büyükbaş dişi düve dağıtıldı.

Saat 14.00 sıralarında, Keşan Ticaret Borsası Mezbaha İşletmeciliği’nde başlayan törene, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Gökhan Kıyım, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nemci Kaymaz, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Şenol Günday ve üreticiler katıldı.

Törende bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, Keşan’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı 30 bin TL hibe destekli Genç Çiftçi Projesi’nin düve dağıtım törenini yapmak üzere bir araya geldiklerini belirterek, “Genç Çiftçi Projesi’ni bakanlığımız ve il müdürlükleri olarak biz çok önemsiyoruz. Çünkü bu ayrıca Köye Dönüş Projesi. Kişi başı 6 tane damızlık düveyi üreticilerimize vererek, damızlığa da katkıda bulunmak istiyoruz. İnşallah bu proje hedefine varır. 18-40 yaş arasındaki genç çiftçilerimize fayda getirir. Burada amaç Edirne ili olarak damızlık üretimini arttırmak. Bakanlığımızda bu konuda ilimize damızlık düve konusunda oldukça destek vermiştir. 2 bin 580 kişi projeye müracaat etmiştir. Bunlardan 151 kişi bu projeden faydalanmış bulunmaktadır. Keşan’da projeden faydalanan 14 kişiden 9’unun kadın olmasını olumlu buluyoruz. Onların düvelere daha iyi bakacağına eminim. Kadınlarımız çiftçiliği daha iyi yapmaktadır. 84 düveyi bugün dağıtacağız. Bundan sonraki 3 yıl daha bu proje devam edecek. Proje inşallah hedefine varır. Çiftçilerimize faydalı olacağı kanaatindeyim.” dedi.

Dağıtım töreni padokların bulunduğu alanda devam etti. Alana açılan kapıların darlığı nedeniyle düvelerin bulunduğu kamyonlar içeriye güçlükle girebildi. Düveler, kamyonlardan indirilerek, padoklara alındı. Dağıtılacak düvelerin kurası ise Keşan Kaymakamı Nuri Özder ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı tarafından çekildi.

PROJE

Kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projelerinin desteklenmesi konusunda ilçemizde 401 projeye ait başvuru yapılmış olup, bunlardan Vali yardımcısı Başkanlığında kurulan İl Değerlendirme komisyonunca 5 adet arıcılık, 1 adet mantar yetiştiriciliği, 1 adet kanatlı yetiştiriciliği, 2 adet kapama meyve bahçesi tesisi (10 da. Ceviz- 8 Da. Armut bahçesi) 2 adet küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve 14 adet büyükbaş damızlık düve yetiştiriciliği projesi olmak üzere toplamda 25 adet (15 bayan- 10 bay) genç çiftçi projesi destek almaya uygun bulunmuştur. Şu ana kadar projelerden 4 adet arıcılık, 2 adet meyve bahçesi tesisi ve 1 adet mantar yetiştiriciliği projesi yatırımları tamamlanmış olup toplamda 210 bin TL’lik proje destek ödemesi bakanlığımızca proje sahiplerine yapıldı. 2016 yılı için ilçemiz genç çiftçilerine toplamda 25 proje için bakanlığımızca 750 bin TL’lik hibe destek sağlanacaktır. Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla uygulamaya konulan genç çiftçi projesi kapsamında bugün 11 yerleşim yerinden 14 genç çiftçimize kişi başı 6 adet olmak üzere toplamda 84 adet dişi düve dağıtımı yapıldı.

PROJE SAHİPLERİ

1-)Pınar Baldız-Yerlisu

2-)Kübra Gürkan- Kılıçköy

3-)Uğur Narlı-Maltepe

4-)Burcu Bınarcı-Karacaali

5-)Esra Uslu-Beğendik

6-)Leman Yavaş-Çamlıca

7-)Hüseyin Karagöl-Maltepe

8-)Süleyman İnce-Orhaniye

9-)Nadiye Durak-Sazlıdere

10-)Sevcan Uslu-Beğendik

11-)Sait Binbay-Türkmen

12-)Erkan Sakar-Siğilli

13-)İmran Çetin-Çamlıca

14-)Sibel Kaya-Suluca