Sonay CAN


Meclis Genel Kurulu'nda, alkolle ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba yasa teklifine AK Parti'nin önergesiyle alkollü içkilerin saat 22.00 ila 06.00 arasında perakende satışına yasak getirilmesine, Keşan’daki içki satan büfelerden tepki geldi.

Genel Kurul'da kabul edilen maddeye göre, içki satış saatlerinin kısıtlanmasının yanı sıra, alkollü içkilerin reklamı ve tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik düzenlenemeyecek. Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, hiçbir etkinliğe ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacak. 18 yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda çalıştırılamayacak. Alkollü içkiler otomatik satış makineleri ile satılamayacak. Bu ürünler basın ve yayın yoluyla satılamayacak, postayla gönderilemeyecek. Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek.

Bu yasakların içerisinde yer alan alkollü içkilerin saat 22.00 ila 06.00 arasında perakende satışına yasak getirilmesine tepki gösteren esnaf, yeni düzenlemenin, zincir marketlerle AVM’lerin kapanış saatine denk getirilmesinin anlamlı olduğunu ve bu nedenle yeni düzenlemeden olumsuz etkilenecekler. İçki satan işyeri sahipleri, görüşlerini Medya Keşan Gazetesi’ne şöyle dile getirdi:

 

COŞKUN LOFÇALI – MERT BÜFE

“İçki satışına belirli saatlerde getirilen kısıtlama, küçük esnafa yapılan bir darbedir. Bizler, büyük marketlerin kapandığı saatlerden sonra önemli ölçüde satış yaparak gelir temin eden işyeri sahipleriyiz. Büyük marketler saat 22.00’de kapanıyor. Biz de saat 24.00’e kadar satış yapabiliyoruz. Bu nedenle önemli ölçüde mağdur olacağız. Biz de mecburen işyerimizi erkenden kapatacağız. Sadece içki ve sigara satmamamıza rağmen, içki isteyen müşterilerle tartışmamak için erken kapatmak zorunda kalacağız. Ya da içki vermek zorunda kalacağız. Mahalle bakkalları da aynı şekilde zarar edecek. Oysa onlar içki dışında birçok çeşit mal satıyor. İçki istemeye gelen vatandaşlarla tatsız  tartışmalar yaşanabilir. Erken kapattığı zaman da mahalledeki diğer vatandaşlar mağdur olacak. Ayrıca içki üzerindeki vergi yükünü düşününce hükümetin de önemli ölçüde gelir kaybına uğrayacağını söyleyebiliriz.”


HASAN BOZKURT – YAĞMUR BÜFE

“Akşam saat 22.00’den sonra biz zaten işyeri olarak kapatıyoruz. Ancak bu genel bir konu olduğu için benzer işyerleri zarar edecek. İşyerimizde önemli miktarda alkollü içki olduğu için, gece saat 22.00’den sonra gelecek müşteriye vermeme gibi bir şansımız yok. Vermemek istediğimizde sorunlar yaşanacak. Bu uygulamayla hükümet, kendisi de önemli gelir kaybına uğrayacak. Ayrıca bizlere mal veren toptancı sektörü de olumsuz etkilenecek.”



ÜZEYİR ERGİN – HAYAL SHOP

“Biz büfemizde sadece alkollü içecekler satmıyoruz. Meşrubattan çereze, sudan bisküvi çeşitlerine kadar birçok mal mevcut. İşyerimizi saat 22.00’den sonra açık gören kişiler, alkollü içki isteyecek. Ayrıca açık içki satabilecek olan meyhanecilere de gece saatlerinde biz içki satıyoruz. Onlar da bu uygulamadan mağdur olacak. Bir de büyük marketlere toptan mal veremeyen işyerleri, alkollü içkileri sadece bizlere satabiliyor. Birçok kişi çalıştırıyorlar. Bu sayede istihdam azalacak. Bu da devletin çift taraflı vergi kaybına yol açacak. Bu uygulama büyük şirketlere yarayacak. Onlar saat 22.00’de kapatıyor. Bizler de aynı saatte kapatırsak, bu işten yine büyük şirketler karlı çıkacak. Bu yasanın onlar için yapıldığını düşünüyorum.”