Keşan’da, sağlık çalışanları, dün 15 dakika süreyle iş bırakıp, Samsun'da Op. Dr. Kamil Furtun'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini protesto etti.

Saat 09.00’da, Keşan Devlet Hastanesi A Blok önünde toplanan sağlık çalışanları 15 dakika iş bırakarak, basın açıklaması yaptı. Eylem, Fatiha okunması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Keşan Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Nurettin Alparslan, Samsun’da Op. Dr. Kamil Furtun'a yapılan saldırının tüm sağlık çalışanlarını derinden yaraladığını ifade ederek, “Meslektaşlarımıza ve onun gibi şehit düşen sağlık çalışanlarına Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır dileriz. Sağlık hizmeti sunan, şifaya vesile olan, canların emanet edildiği sağlık çalışanlarına karşı uygulanan kötü muamele ve şiddeti kınıyoruz. Şiddeti hiçbir yerde ve sebep ne olursa olsun mazur göremeyiz. Herkesin haklı-haksız sebebi bahanesi olabilir. Biz, sağlık çalışanları, hasta ve yakınlarına daima şifa veren ve seviyemizi koruyan, müspet hareket eden, sakinleştirici, yatıştırıcı olmalıyız. Buna rağmen meydana gelen olaylarda beyaz kod, güvenlik çağırması, hastayı reddetme ve idareye bilgilendirme yapmalıyız.  Bunları yapanlar, hasta hakkının saldırma hakkı olmadığını bilmelidir ve cezasını görmelidir. Şiddetin bahanesi olmaz. Böyle olayların tekrar etmemesini diliyorum.” dedi.

EKER: EN AĞIR CEZAYI ALMALILAR

Daha sonra konuşan Sağlık Sen Edirne Şubesi Başkan Yardımcısı Rafet Eker, ülkemizde yıllardır yaşanan sağlık çalışanlarına şiddetin vahşi ve alçakça bir örneğini daha Samsun’da yaşadıklarını dile getirerek, şunları söyledi: “Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde görev yapan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Kamil Furtun hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Bu menfur saldırı şiddetin toplumumuzu ne denli etkisi altına aldığını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Yüreklerimizi dağlayan, sağlık camiası olarak bizleri derinden yaralayan bu vahşice saldırıyı yapanları lanetliyor, en ağır cezayı almaları gerektiğini buradan ifade ediyoruz. Gecesini gündüzünü insanların hayatını kurtarmaya adayan sağlık çalışanlarımıza yönelik gerçekleştirilen bu saldırıların önüne geçilmesi amacıyla Sağlık-Sen olarak çeşitli zamanlarda çözüm önerilerimizi ortaya koymuştuk.”  

MEVCUT UYGULAMALAR YETERLİ DEĞİLDİR

Sağlık Bakanlığı ile 2011 yılında başlatılan “Emeğe Saygı Şiddete Sıfır Tolerans” kampanyasının ardından bir dizi tedbirler alınmasına rağmen şiddetin önüne geçilemediğini dile getiren Eker, “Görülmektedir ki mevcut uygulamalar yeterli değildir ve acilen şiddeti önleyici, caydırıcılığı yüksek hukuki yaptırımlar hayata geçirilmelidir. Değerli Basın Mensupları Sağlık kurumlarımızda hastalarımızın canı nasıl hekimlerimize, sağlık çalışanlarımıza emanetse, sağlık çalışanlarımızın canı da devletimize emanettir. Sağlık çalışanlarımızı mesaisini güven içinde bitirip, evine, ailesine, çocuklarına kavuşmasını sağlamak devletin sorumluluğu altındadır. Maalesef, sağlık çalışanlarımız kendilerini güvende hissetmemektedirler. Çalışanlarımız şiddete uğrama kaygısı içinde görevlerini sürdürmeye çalışmaktadırlar Bu acı kayıplar başta olmak üzere pek çok nedene bağlı olarak çalışanlarımız tükenmişlik yaşamaktadırlar. Bu acı olayla bir kez daha ortaya çıkmıştır ki, güvenlik hastanelerimizin en önemli sorunudur. Güvenlik konusunda her türlü teknolojik ve yapısal imkânlar seferber edilmeli, istihdam stratejileri nitelikli güvenlik ihtiyacı talebine uygun hale getirilmeli, hiçbir sağlık çalışanımızın burnunun dahi kanamasına fırsat vermeyecek önlemler hayata geçirilmelidir.”  şeklinde konuştu.

TOPLUM, SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SAHİP ÇIKMALI

Rafet Eker, sağlık çalışanlarının korunmasında topluma da önemli görevler düştüğünün altını çizerek, konuşmasını şöyle tamamladı: “Buradan milletimize de seslenmek istiyoruz. Görev şehidimiz Dr. Kamil Furtun bu milletin kıymetli bir evladıydı. Milleti için şifa veren bir o kıymetli yürek alçakça bir saldırı sonucu sönmüştür. Bu acı sadece sağlık çalışanlarının acısı kalmamalı, millet evladının acısını yüreğinde hissetmeli ve tepkisini ortaya koymalıdır. Hastanelerimizi hizmet üretemez hale getiren bu saldırılara bir yenisinin daha eklenmemesi için devletin alacağı tedbirler kadar, toplumun tüm kesimlerinin sağlık çalışanlarına sahip çıkması da büyük önem arz etmektedir. Acımız büyük, umudumuz kırıktır. Göksel Kalaycıoğlu, Ali Menekşe, Ersin Arslan ile dağlanan yüreğimiz bir kez daha dağlanmış, kaygımız katlanmıştır. Böylesine haince bir eylemi ve acı ölümleri bir daha yaşamamak ise sağlık camiası olarak en büyük dileğimizdir. Sağlık Sen olarak bir kez daha bu menfur saldırıyı lanetliyoruz. görev şehidimiz Dr. Kamil Furtun’a Allah’tan rahmet diliyoruz. Sağlık camiamızın başı sağ olsun.”

Basın açıklamalarının ardından sağlık çalışanları saat 09.15 itibariyle görevlerine devam etti.