SONGÜL KONAR

Değirmendereli’nin İstanbul yolu üzerinde bulunan ve kendisine ait 4 dönümlük tarlaya ektiği lavantaların ikinci hasadı 21 Haziran 2019 Cuma günü gerçekleştirildi. 

Aromatik Bitkiler Kooperatifi’nin kurucularından Nusret Uybaş da Keşan’da lavanta ekimi süreci ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Kemal Değirmendereli, süreci yakından tanımak için gerçekleştirdiği ekimlerin ve bireysel bahçesinde yaptığı ekimin güzel sonuçlar verdiğini belirterek, açıklamasına şöyle başladı:  “Bölgemizde ürün desenini değiştirmeye yönelik girişimlerimiz dahilinde, Edirne Tarımsal Araştırma Enstitümüzün de katkılarıyla Keşan ve civarında lavanta ekimini 2017 yılının Nisan ayında gerçekleştirmiştik. Bitkilerimiz 3 yaşına bastı. Seneye bu bitkilerimizi çok daha gelişmiş ve verimli bir halde göreceksiniz. Lavanta bölgemizin ekosistemine uygun ve ekonomik değer açısından da bölgemizin tarımsal dünyası için gelecek potansiyeline sahiptir. Bu küçük bahçemiz lavanta ekimini geliştirmek içindir. Süreci yakından tanımaya yöneliktir. Bireysel bahçemizdir fakat bu ekime ilgi duyan tüm hemşehrilerimizin ziyaretlerine açıktır.”

“EDİRNE’DEKİ LAVANTA GÜNLERİ KEŞAN’DA DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK”

Değirmendereli, Geçtiğimiz hafta Edirne’de gerçekleştirilen 2.Lavanta Günleri’nin Edirne turizmine katkı sağladığını, aynı beklentinin Keşan için de olduğunu dile getirerek, “1 hafta önce Edirne’de yapılan 2. Lavanta Günleri de gösterdi ki lavanta bitkisel ürün olmanın ötesinde bir de turizm potansiyeli taşıyor. Mor turizm gelişiyor. Bizim bitkilerimiz de Edirne’dekiler gibi gelişecek. Edirne’deki etkinlikleri Keşan’da da yapacağız. Konum olarak da uygun olduğu için ilgi çekecek bir merkez olarak görülebilir. Lavantanın ekonomik getirisi çeltiğin de üzerinde meyveciliğin de üzerinde. Sadece ilk yatırım fiyatı biraz yüksek. Fakat iki vekilimiz de Tarım Komisyonu’nda görevli ve onlara da bu ekim süreci ile ilgili desteklemelerin olması için ricamız oldu. Fide desteği veya 5 yıl vadeli kredilerle teşvikler bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“BÖLGEMİZDE LAVANTA VADİSİ KURULABİLİR”

Lavanta ekiminin Keşan’da artmasını istediğini ve buna öncülük yapmak için bir takım girişimlerde bulunduğunu kaydeden Değirmendereli, şunları söyledi: “Aromatik Bitkiler Kooperatifimiz var. Kooperatifimiz ile birlikte Bulgaristan’daki enstitülere de git gel yaptık. Bu işin yetkin insanlarıyla sağlıklı diyaloglar kurduk ve teknik destekler aldık. Bölgemizde sağlıklı bir başlangıç yapalım istedik. Bu lavantalar Bulgaristan kökenli lavantalar. Bu lavantalarımızın yağ oranı çok yüksek ve bu yüzden tercih ediliyor. Bölgemizde lavanta hem yağının çıkarılması hem de kurusunun pazarı açısından, hem arıcılık tarafından hem de turizme katkısı açısından dört noktada fayda sağlayacak. Tabi hemşehrilerimiz buna ilgi gösterirse burada dönümlerce arazi gerekir. İlgilenen hemşehrilerimizin de ekimlere başlamasıyla bölgemizde bir lavanta vadisi kurulabilir. İpsala deyince aklımıza çeltik geliyor, ‘Keşan denince akıllara neden lavanta gelmesin?’ diye düşünüyoruz.”

“DESTEKLEME BEKLENİYOR”

Kemal Değirmendereli, açıklamasını ekim maliyetlerinden bahsederek şöyle tamamladı: “Biz dört dönümlük lavanta ektik. Bahçeköy ve Hacıköy’de de ekimler oldu. Henüz Keşan’da ve Edirne’de ekimler çok küçük alanlarda yapılıyor. Yatırımcıyı, ilk yatırım maliyetinin fazla olması korkutuyor. Dönüm başı 3 bin lira maliyet çıkınca vatandaş kendini geri çekiyor. Bu yüzden ilk ekimde destekleme bekleniyor. Zaman içinde yaygınlaşmasını istiyoruz. Umarım hemşehrilerimiz de ekimlere başlar ve burada bu iklimi başlatabiliriz.”

“TÜRKİYE’DE BU KONUDA KURULMUŞ İLK KOOPERATİFİZ”

Aromatik Bitkiler Kooperatifi’nin kurucularından Nusret Uybaş ise lavantanın temini ile ilgili bazı bilgilendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti: “Biz Türkiye’de bu konuda kurulmuş ilk kooperatifiz. Biz kooperatif olarak ‘Neden lavanta birden yaygınlaşmadı?’ sorusuna şöyle cevap veriyoruz. Doğru fide temini zor bir şey. Fakat lavantanın 20-30 yıllık bir ömrü var. Biz gidip görüşmelerimizi hassasiyetle yapıyoruz. Fakat üreticimize sertifikalı fide temin etmek istiyoruz ve bu da tabi ki teminimizi zorlaştırabiliyor, süremizi uzatabiliyor. Doğru fidenin doğru zamanda temini çok önemli. Diyelim ki üreticiye bir fide aldırdık ve bu fide 3 sene sonra kurudu, bunun riskini alamayız bu yüzden kooperatif olarak dikkatli davranıyoruz ve süreç yavaşlıyor. En büyük ihtiyacımız da teşvik kredisi. İlk ekimde kredi desteği sağlanırsa, 3.sınıf 4.sınıf tarım arazileri için büyük yatırımların gerçekleşmesine sebep olur. Umarım lavanta ekimleri daha da gelişir ve çiftçimize alternatif bir ürün sunmuş oluruz.”