Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan, 2004 yılında yürürlüğe giren Maden Kanun ile maden açmanın kolaylaştırıldığını ifade ederek, “Edirne’de 18 olan taş ocağı sayısı kanun değişikliğinden sonra 3.5 kattan fazla artarak 65 olmuştur.” dedi.

CHP’li Erdin Bircan, 2004 yılında değiştirilen 5177 Sayılı Maden Kanunu ile ocakların daha serbestçe açıldığını vurgulayarak, konu hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a bir soru önergesi vermişti.

Bircan, önergesinde kanun değişikliği öncesi ve sonrasında Edirne ve ülkedeki taş ocağı sayılarını sormuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’tan Bircan’a itiraf gibi yanıt geldi. Bakan soru önergesi yanıtında 2004 öncesi Edirne’de 18 olan taş ocağı sayısının Enez 5, İpsala 3, Keşan 33, Lalapaşa 15, Merkez 5 ve Uzunköprü’de 4 olmak üzere toplam 65 olduğunu açıkladı.

AKP’NİN DOĞA DÜŞMANI RANT DOSTU POLİTİKALARI

Maden yasası değiştikten sonra maden ruhsatı almanın kolaylaştığına dikkat çeken Bircan, “Seçim Bölgem Edirne’de yasa değişikliğinden önce 18 olan taş ocağı sayısı 3,5 kattan fazla artarak 65 olmuştur. Cerattepe’de yaşananları an an takip ettiğimiz şu günlerde Edirnemiz ve ülkemizde AKP’nin doğa düşmanı rant dostu politikaları bir daha gözler önüne serilmiştir. Türkiye genelinde ise 8 bin 923 maden ocağı ruhsatı çok büyük bir sayıdır. AKP, Kanun değişikliği ile doğayı kolayca yok etme yoluna gitmiştir.” dedi.