AYŞİN SEÇİL GEZER

Keşan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Meriç tarafından karşılanan Keskin, 27 Temmuzda yapılan Ulusal Süt Konseyi Toplantısı’nı değerlendirirken süt fiyatlarının revize edilmesi gerektiğine kayıt düştü.

Son yapılan toplantıda çıkan 1.70 TL üretici fiyatı hakkında Tevfik Keskin, şu bilgilendirmelerde bulundu: “Süt Üreticileri Merkez Birliği son yapılan Genel Kurulda da Ulusal Süt Konseyi’nde tekrar görev aldı. Merkez Birliği Başkanı olarak ben konseydeyim. Süt fiyatları tasfiye fiyatı olarak sektör toplantısında belli oluyor. Sektör toplantısı 6 ayda 1 gerçekleşiyor. Haziran ayı sonunda yapmamız gereken toplantı seçimler dolayısıyla Temmuz ayına sarktı. Temmuz ayının 27’sinde sektör toplantısı yaptık. Bakanlığın gözetiminde oluyor bu toplantı ve buradan çıkan fiyatlar tasfiye fiyatı oluyor. 27 Temmuzda yapılan toplantıda açıklanan fiyat üretici fiyatıydı. 1.70 TL üretici fiyatı olarak açıkladık. Bazı sanayiciler bunun soğutma bedellerini, birlik paylarını, hizmet bedeli içinde dışında şeklinde bir belirsizlik yarattı. Konseyden çıkan fiyat üretici fiyatıdır. Sütün soğutma bedeli var, elektrik bedeli var, çalışan olmak zorunda, nakliye giderleri var. Bunlar içerisinde olunca süt fiyatını üreticiler kesmek zorunda kaldık orada bir kaos yaşandı. Sütün 1. 15 TL olduğu zamanlar Türkiye Süt Merkez Birliği, Konseyin içerisinde temsil edilmiyordu, ondan dolayı sanayiciler bundan faydalandılar. Geçen yıl Kasım sonu yapılan konseyde orada olduk. 1.15 TL fiyatı ilan ediliyordu, soğutma bedeli çıktıktan sonra 1.05 TL kalıyordu. Üreticiye 1.05 TL’den ödemek zorundasınız bu kez de üreticiler birlikler paramızı kesti diyordu. Son yapılan sektör toplantısında ben bunu dile getirdim ve üreticinin eline geçecek para ile soğutma bedelini ayırdım. 1.44 TL üretici fiyatı, 9 kuruş soğutma bedeli şeklinde açıkladık. Fakat Merkez Bankası’nın enflasyon sepetine girdiği zamanlar bu 1.53 TL olarak algılanıyor.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR HAYVANCILIK OLMASINDAN YANAYIZ

Hayvancılığın sürdürülebilmesi açısından sütün önemi hakkında da konuşan Keskin açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Bakanlık bir tavsiyede bulundu; buradan çıkacak fiyat üretici fiyatı dedi ve 3.6 yağ, 3.2 proteinli süt 1.70 TL üreticiye ödenecek paraydı. Son günlerde yaşanan ekonomik saldırılar da var ülkemize bundan dolayı belki yeniden revize edilecek. Sanayiciler ile üreticiler arasındaki konuyu bu hafta inşallah netleştireceğiz. Şu anda 1.70 TL yeterli değil. Dünya ortalaması hesaplanıp, maliyet ve kar da hesaplanarak tekrar açıklanması lazım. Konseyde maliyet tablomuz var, değerler konduğu zaman rakamlar ortaya çıkıyor. Dövizdeki dalgalanma süt üreticilerini de vuracak. Yem fiyatlarına zam geliyor. Biraz beklemek lazım yeniden taşlar yerine oturacaktır. Tekrar sektör toplantısı yaparız. Konsey toplantısı 12 kişiden oluşuyor, 3 kişi üretici birlikleri, 3 Bakanlık temsilcisi, 3 sanayi temsilcisi, 3 kişi de üniversiteden hocalarımız oluyor. Yem bizim olmazsa olmazımızdır. Bir yandan damızlık hayvan getiriyoruz, bir yandan kesime gidiyor. Buna dur dememizin çaresi sütün sürdürülebilir bir rakamda olmasıdır. Biz sürdürülebilir bir hayvancılık olmasından yanayız. Sopayı bırakan çoban bir daha sopayı eline almaz.”