SONGÜL KONAR

Kılınç bilgilendirmesinde, projenin amaçları, başvuru şartları ve başvuru sahibinden istenen belgeler hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var projesi hakkında bilgilendirmede bulunan Kılınç, “Proje; kendi adına küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan veya daha önce yapmış olanlardan, işletmesinde 6-24 aylık dişi hayvan sayısının asgari 100 adete tamamlanması gerekmekte olup, kredi süresince (azami 7 yıl) işletmesinde dişi küçükbaş (6-24 ay dişi) hayvan sayısı 100 başın altına düşmeyecektir. Ziraat Bankası tarafından proje kapsamında hayvan ve yem alımı için üretici başına kullandırılabilecek yatırım ve işletme kredisi toplamı 150 bin TL olup, yatırım kredilerinde 100 bin TL'ye kadar sıfır faiz, 1 yıl ödemesiz dönem ve azami 7 yıl vade, işletme kredilerinde 18 ay vade ve düşük faiz uygulanacaktır. Proje kapsamında; kullandırılacak kredilerin ana teminatını kefalet değerliliği bulunan iki gerçek ya da tüzel kişi kefaleti ve krediye konu hayvanların rehni ile süt, et, canlı hayvan ve destekleme bedellerinin temliki oluşturmaktır. Proje için Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde proje ofisi kurulmuş olup, müracaatlar elde teslim alınmaktadır. Bilgilendirmeler birebir yapılmaktadır” dedi.

BAŞVURUDA ARANAN ŞARTLAR

Başvuru sahibinde aranılacak şartlar hakkında da, bilgi veren Gürcan Kılınç sözlerine şöyle devam etti: “Projeye; başvuruda bulunacak kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Projenin başlangıç tarihi itibariyle faal olarak, küçükbaş hayvancılık yapıyor veya daha önce küçükbaş hayvancılık yapmış olması lazım. İlk kez küçükbaş hayvancılık faaliyetinde bulunacak olanlar proje kapsamında değerlendirmeye alınmaz. İşletme devir alarak başvurmaları halinde de başvuruları kabul edilmez. Proje kapsamında alacağı hayvanlarla birlikte işletmesindeki dişi küçükbaş hayvan varlığını asgari 100 başa ulaştırmalı ve proje kapsamında kullanacağı Yatırım Kredisinin devamı boyunca proje kapsamındaki ırklara sahip dişi hayvan varlığını, proje kapsamında edindiği hayvan sayısının/100 başın (hangisi yüksekse) altına indirmemelidir. İşletmesinin bulunduğu yerde ikamet ediyor olması gerekiyor. Küçükbaş hayvancılık yapmaya elverişli ve proje kapsamında edineceği hayvanlarla tüm sürüsünü barındırma kapasitesi bulunan barınağa (ağıla) sahip olmalıdır. Faaliyet gösterdiği bölgede bulunan meralardan yararlanıyor olmalı/mera kullanımına engel hali bulunmamalı ve/veya yıllık kaba yem ihtiyacının asgari %50'sini yetiştirme imkanına sahip olmalıdır. Ayrıca, üreticinin projeye başvurabilmesi için üreticinin meradan yararlanması, yıllık kaba yem ihtiyacının asgari %50’sini yetiştirmesi, üretici meradan yararlanıyor ve yıllık kaba yem ihtiyacının asgari %50'sini yetiştiriyor olması şartlarından birini sağlaması gerekiyor. Proje kapsamında alınacak hayvanların kendi işletmesinden çıkmamış olması gerekmektedir. Proje kapsamında hayvan salmış olan kişiler tekrar aynı hayvanlar için projeden faydalanamaz. Birinci derecede akraba arasındaki alım/satımlar proje kapsamına alınmayacaktır.”

BAŞVURU SAHİBİNDEN İSTENEN BELGELER

Başvuru sahibinden istenen belgelerle hakkında da, bilgilendirmede bulunan Kılınç, sözlerini şöyle tamamladı: “Projesi için; işletme tescil belgesi, hayvan mevcudunu gösterir liste, 01.09.2020 tarihinden itibaren geçmiş hayvan hareket bilgisi, ikametgah belgesi (e-devlet üzerinden son 30 güne ait alınan belgeler geçerlidir.), sabıka kaydı (e-devlet üzerinden son 30 güne ait alınan belgeler geçerlidir.), varsa yıllık kaba yem üretimini gösteren ÇKS belgesi, yetiştiricinin faaliyet gösterdiği bölgede mera, çayır, otlatma alanlarından yararlanabildiğine dair yazılı beyanı, varsa tarım ve hayvancılıkla ilgili mesleki eğitim veren ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarından mezun olduğuna dair diploma sureti, varsa hayvan yetiştiriciliği konularında almış olduğu kurs bitirme belgesi, şehit yakını (anne-baba-eş-kardeş-çocuk) ve gazi ise onaylı belge, varsa proje kapsamındaki faaliyetlerle ilgili olarak kiralanan, barınak/mera/otlak/yem bitkisi üretim alanları ile ilgili olarak yapılan, en az 7 yıllık kredi vadesi ile uyumlu kira sözleşmesi, taahhütname (sözleşme imzalama aşamasında verilecektir)”