Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Makine Mühendisi Ayşegül Arslan Aydın, dün açıklamada, ilçede daha önce kontrolü yapılan ve kırmızı etiketlenen asansörlerin mühürleneceğini bildirdi.

Asansör İşletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği’ne göre, insanların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla asansörlerin yılda bir defa periyodik kontrolü ve yetkili firma tarafından da ayda bir kez düzenli olarak bakımın yapılması gerektiğini belirten Arslan Aydın “Asansörlerin yılda bir defa yapılması zorunlu olan periyodik kontrolleri konusunda Keşan Belediyesi, TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) tarafından akredite edilmiş olan UDEM Ltd. Şti ile protokol imzalamıştır. Asansörlerin aylık bakımları için de Bakanlık, servis teknik sorumlusu olarak makine veya elektrik mühendisi çalıştıran firmaları yetkilendirmiştir. Bina yöneticileri, asansörlerin aylık bakımları için bu şartları sağlayan yetkili firma ile aylık bakım sözleşmesi yapmak zorundadır. Yıllık periyodik kontrollerin de yetkili bakım firmalarının nezaretinde yapılacağı hükme bağlanmıştır. İlçemizdeki asansörler, 2015 yılının Şubat ayından beri UDEM Ltd. Şti. tarafından yetkili bakım firmalarıyla birlikte kontrol edilmektedir.” dedi.

güvenli hale getirilmediği belirlenen asansörler

Belediyemizce mühürlenerek hizmetten men edilecek

Yıllık periyodik kontrollerin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca belirlenen kriterlere göre yapıldığını ve her asansör için ayrı bir rapor düzenlenerek asansör kabinlerine de etiket yapıştırıldığını kaydeden Ayşegül Arslan Aydın, düzenlenen raporların bir nüshasının bina yöneticisine, bir nüshasının aylık bakım firmasına ve bir nüshasının da Keşan Belediyesi’ne verildiğini kaydederek, şunları söyledi: “Yapılan kontroller sonucunda asansörler kusursuz, hafif kusurlu, kusurlu ve güvensiz olmak üzere dört grupta değerlendirilir. Kusursuz olarak tanımlanan asansöre muayene kuruluşu tarafından yeşil renkli etiket, hafif kusurlu olarak tanımlanan asansöre mavi renkli etiket, kusurlu olarak tanımlanan asansöre sarı renkli etiket, güvensiz olarak tanımlanan asansöre de kırmızı renkli etiket iliştirilmektedir. Yeşil renkli etiket iliştirilen kusursuz asansörler, her yıl periyodik kontrolleri yaptırılarak güvenli bir şekilde kullanılmaya devam edilir. Mavi renkli etiket iliştirilen hafif kusurlu asansörlerdeki eksiklikler bir sonraki periyodik kontrole kadar (bir yıl içerisinde) giderilmelidir. Sarı renkli etiket iliştirilen kusurlu asansörlerdeki eksikliklerin en fazla 60 gün içerisinde giderilmesi bina yöneticisi tarafından sağlanmalıdır. Bu süre sonunda muayene kuruluşu UDEM tarafından takip kontrolü yapılacak ve güvenli hale getirilmediği belirlenen asansörler Belediyemizce mühürlenerek hizmetten men edilecektir.”   

KIRMIZI RENKLİ ETİKET İLİŞTİRİLEN ASANSÖRLERİN

KULLANIMINA BİNA YÖNETİCİLERİ İZİN VERMEMELİ

Kırmızı renkli etiket iliştirilen güvensiz asansörlerin kullanılmasına bina yöneticileri tarafından izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Arslan Aydın, “Bu asansörlerdeki eksikliklerin en fazla 30 gün içerisinde giderilerek güvenli hale getirilmesi bina yöneticisi tarafından sağlanmalıdır. Bu 30 günlük süre sonunda muayene kuruluşu UDEM tarafından takip kontrolü yapılacak ve güvenli hale getirilmediği belirlenen asansörler Keşan Belediyesi tarafından mühürlenerek hizmetten men edilecektir. Güvensiz olarak tanımlanan ve kırmızı renkli etiket iliştirilen asansörlerin belirtilen süreler içerisinde güvenli hale getirilmeden çalıştırılmasından doğabilecek can ve mal kayıplarından bina yöneticilerinin sorumlu olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca bu yönetmelikte aylık bakım ve revizyon işleri birbirinden kesin olarak ayrılmakta olup, revizyon işlerini bünyesinde makine ve elektrik mühendisini aynı anda istihdam eden ve asansör montaj yapma yetkisine sahip (asansörler için tam kalite güvence belgesi Modül H belgesine sahip) firmalar tarafından yapılacağı hükme bağlanmıştır. Özellikle kırmızı etiket iliştirilen ve revizyon yapılması gereken asansör kullanıcıları, bu konuda hassasiyet göstermeli ve bu belgeye sahip firmalara revizyonlarını yaptırmalıdır. Ayrıca bakım ve revizyon yapma yetkisine sahip olmayan asansör firmaları, UDEM tarafından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bildirilecektir.” şeklinde konuştu.

Ayşegül Arslan Aydın, açıklamasını ilçedeki bina yöneticilerinin,  asansörlerin can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak amacıyla, bu hizmetlerin yerine getirilmesinde gösterdikleri ve bundan sonra da gösterecekleri duyarlılık ve işbirliği için teşekkür ederek sonlandırdı.