Sonay CAN

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi, Kocaeli Milletvekili, Ekonomist Prof. Dr. Hurşit Güneş, geçen cumartesi günü Keşan’a gelerek hem CHP Keşan İlçe Başkanlığı ve Keşan Belediyesi’ni, hem de klarnet ustası Aguş Gümüş’ün ailesini ziyaret etti.  

1974 Kıbrıs Harekatı’nda Dışişleri Bakanı olan ve 1982 yılında vefat eden merhum Turan Güneş’in, 38 yıl önce Keşan’a geldiğinde, Keşan’ın meşhur klarnetçisi Aguş Gümüş’ü ziyaret etmesi nedeniye, Turan Güneş’in oğlu olan Hurşit Güneş de Aguş Gümüş’ün çocuklarına ziyarette bulundu.

Hurşit Güneş, saat 12.30 sıralarında, CHP Gebze İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Tatar ve Keşanlı Yönetici İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Eler ile birlikte Keşan’a geldi. Keşan girişinde CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, CHP Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Koyuncu tarafından karşılanan Güneş ve beraberindekiler, CHP Keşan İlçe Başkanlığı’na geçti.


KOYUNCU: 38 YIL SONRA YENİDEN, GÜNEŞ AİLESİNDEN BİR BİREYİ

KEŞAN’DA AĞIRLAMAK MUTLULUK VERİCİ

Hurşit Güneş’in çok önemli ve kırk yıllık hatıralara sahip bir misafir olduğunu belirterek sözlerine başlayan Vedat Koyuncu, kendisinin CHP’nin unutulmaz bakanlarından Turan Güneş’in oğlu olduğunu hatırlattı. Koyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Keşan Halkı, Kıbrıs Barış Harekatı’nda, Turan Güneş’in ne kadar aktif olduğunu ve barış için ne kadar çok çabaladığını unutmadı. Keşanlılar ayrıca Turan Güneş’i ilçede yerel sanatçılardan Aguş Gümüş’ü dinlemek için geldiğinde yakından tanıdı. Bu ziyaret Keşan’da o günden beri anlatılır. 38 yıl sonra Turan Güneş’in oğlunu burada ağırlamak bize mutluluk verdi. Kendisine tekrar hoş geldiniz diyorum.”

DEĞİRMENDERELİ: KEŞAN İÇİN RENKLİ BİR GÜN OLDU

Daha sonra söz alan Edirne Millervekili Kemal Değirmendereli, konuşmasına başlamadan önce 30 Mart 2014 tarihinde yapılan Yerel Yönetim Seçimleri’nde başarılı olan CHP Keşan İlçe Başkanlığı’nı kutladı. Keşan’ın bu seçimde de farkını ortaya koyduğunun altını çizen Kemal Değirmendereli, ilçede planlanan hedeflerin ötesinde bir başarı yakalandığını söyledi. Değirmendereli, şöyle dedi: “Bu nedenle ben de içinizden çıkan bir kardeşiniz olarak gururluyum. Bu seçimler Türkiye genelinde bize arzu ettiğimiz bir başarıyı sağlamadı ama 2015’te yapılacak olan ve iktidar değişikliğine neden olacak seçimlere bir antrenman niteliğinde olduğunu düşünüyorum. Bu seçimdeki eksikliklerimizi görüp, 2015’e çok daha iyi bir kadroyla hazırlanmalıyız. Ben de rahmetli parti büyüğümüz Turan Güneş’in 1977 yılında Keşan’da katıldığı seçim kampanyasının içerisinde olan bir kardeşinizim. Turan Güneş, o zaman Keşan’a sarı bir Mercedes otomobille gelmişti. Daha sonra Aguş Gümüş’ün evine gidildi. Rahmetli Aguş’un klarnet taksiminin ardından konuşmalar başladı. Kendisinin o seçimlerdeki katkıları, bizi Keşan’da başarıya ulaştırdı. Bu kadar yıl geçtikten sonra da Hurşit Güneş’i Keşan’da ağırlamaktan gurur duyuyorum. Bugün yine Keşan için renkli bir gün olacak.”

GÜNEŞ: BİZİM BURALARDA BÜYÜYÜP DE GIRNATANIN TINISINI SEVMEYEN OLMAZ

Son olarak söz alan Hurşit Güneş, Keşan’a ilk kez gelmediğini, daha önce 1999 yılında da Keşan Belediye Başkanı Mehmet Gemici’yi makamında ziyaret ettiğini belirterek şunları söyledi: “Bu yerel seçimlerin arifesinde Rumeli Televizyonu’na davetliydim. Ahmet Eler bana ille de Keşan’a gitmemizi önerdi. Ancak yerel seçimlerin yoğun programı nedeniyle bu ziyaretimizi gerçekleştiremedik. Ancak gelseydim iyi olurdu. Belediye seçimlerini bu sefer de kazandık. Bu sefer de benim sayemde kazandığınızı söylerdim. Ama nasip olmadı. Bu sefer de belediye başkanımız bileğinin hakkıyla kazandı. Aguş’un hikayesini biliyoruz. Rahmetli babam ve ben Kandıralı’yız. Aguş’la bir frekans bağı tutturmuş ve Keşan’daki evine gitmiş. Aguş da babamın Kandıralı olduğunu bildiği için, birlikte gırnata çalma konusunda anlaşmışlar. Keşan, Kandıra’ya çok benziyor. Kandıra’da da bizim çok iyi klarnetçilerimiz var. Biz klarnete gırnata diyoruz. Ve bu enstrümanın sesiyle büyürüz. Mustafa Kandıralı’nın şaşkın lakaplı İsmail Kandıralı ağabeyi de iyi gırnatacıdır. Keşan’dan da Serkan Çağrı iyi gırnatacıdır. Bergamalı Hüsnü Şenlendirici de iyidir. Selim Sesler de Keşanlı’ymış. Kısaca, buralarda büyüyüp de gırnatanın tınısını sevmeyen olmaz. Buraya gelmiş olmaktan dolayı çok memnunum. Sizleri de seçimi kazandığınız için tebrik ediyorum.”

“ÜLKEMİZ İYİ YÖNETİLMİYOR”

Hurşit Güneş daha sonra sözü ülke sorunlarına getirerek, Türkiye’nin iyi yönetilmediğini söyledi. Güneş, şöyle dedi: “Seçim sonuçlarından çok mutlu değiliz. Bu ülkenin iyi yönetilmediği kanısındayız. Son olarak meclise gönderilen MİT’le ilgili yasadan da bunu anlamak mümkün. MİT, Batı medya kaynaklarının iddia ettiği gibi Suriye’ye silahtan da öte kimyasal silah sevk ediyor. Böyle iddialar var. Kimyasal silah, çok kötü bir şey ve insanlık dışı bir silah. Bu silahı kullanan ülkeler ise yargılanıyor. Türkiye eğer bu işin içindeyse Birleşmiş Milletler Lahey Adalet Divanı’nda yargılanacak demektir. Çünkü Suriye, Türkiye’yi şikayet etti. Bu çıkan yasa, MİT’e Bakanlar Kurulu’na verilen her türlü yetkiyi veriyor ve yargılanmak için de başbakanın izni gerekiyor. Dolayısıyla bu yasa Türkiye’deki bir başka pisliği örtme, temizleme ya da korumak için tedbir yasası gibi gözüküyor. Ülkemiz iyi ellerde değil. Ancak halkımız oyunu gidiyor yine ampule veriyor. Benim boyum uzun. Aslında Kandıralılar uzun boylu olmaz. Ama her uzun boylu insan doğru insan değildir! Bir insan doğru işin içinde değilse bilin ki çok bağırıyordur. Çok bağırıyorsa mutlaka bir yanlışın içindedir. Hata yapmış, öfkeyle bağırıp çağırarak kurtulmaya çalışıyor. Bu adamdan kurtulmamız lazım. Kurtulursak, ülke de kurtulacak.”

Konuşmanın ardından Hurşit Güneş’e Keşanlı Yazar Hilmi Dinçer tarafından kitaplar hediye edildi.


BELEDİYE ZİYARETİ

Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş ve beraberindekiler, CHP İlçe Başkanlığı’ndan sonra Keşan Belediyesi’ne gittiler. Burada CHP’li Keşan Belediye Meclisi üyeleri tarafından karşılanan Güneş, başkanlık makamında Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve meclis üyeleriyle bir süre sohbet etti.




AGUŞ GÜMÜŞ’ÜN ÇOCUKLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Hurşit Güneş ve beraberindekiler, Keşan Belediyesi ziyaretinin ardından, önce Cumhuriyet Mahallesi’nde yaşayan Aguş Gümüş’ün kızlarını, daha sonra da Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Yazma Sokak’ta oturan ve babasıyla aynı adı taşıyan klarnetçi Aguş Gümüş’ü evinde ziyaret etti. Bu ziyarette Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar ile Yenimescit Mahallesi Muhtarı Fikret Kantar da hazır bulundu. Hurşit Güneş, Aguş Gümüş’ün büyük oğlu Aguş Gümüş, küçük oğlu Mehmet Gümüş ve aile bireyleriyle görüşüp, sohbet etti.  Eve geliş ve gidişte davul ve klarnetle karşılanan Güneş ve CHP’liler, evin bahçesinde bir süre çalgılar eşliğinde oynadılar. Güneş, basın mensuplarının isteği üzerine klarnetle poz verdi.

SATIR ET İKRAM EDİLDİ

Hurşit Güneş ve diğer misafirlere, son olarak Çamlıbel Restaurant’ta satır et ikram edildi. Buradaki yemeğe, Turan Güneş’in 38 yıl önce seçim kampanyası için geldiği eski belediye başkanlarından Metin Çırpan ile dönemin CHP İlçe Başkanı Gazeteci Feyzullah Aktan da katıldı. Aktan, Hurşit Güneş’e, Demokrat Parti döneminde Köy Enstitülülere yapılan zulmü ve Köy Enstitülerinin kapanış öyküsünü anlatan “Domuz Dolabı” adlı kitabını imzalayarak verdi.

Güneş, saat 16.00 sıralarında Keşan’dan ayrıldı.