AYGÜL KONAR

Kocaman, yaptığı açıklamalarda, mevcut pazaryerinin yollardan alınmasıyla ilgili geçtiğimiz yıl toplantı yapıldığını, ancak o günden bu yana değişen bir şey olmadığına da değindi.

“BİR KARAMSARLIK VAR”

Açıklamasına, ülkede devam eden bir Covid-19 vakası olduğunu, bilim kurulunun yapmış olduğu toplantılar neticesinde 31 Ağustos’ta açılması gereken okulların 21 Eylül’e ertelendiğini hatırlatarak başlayan Hasan Kocaman, “İnsanlar okul hazırlıklarını yapmak üzereydiler. Herkes kendini 31 Ağustos’a göre hazırlamıştı. 21 Eylül’e ertelenince doğal olarak bizim işlerimizde düşme oldu. Esnafımız halen daha okulun açılıp, açılmayacağını velilerden duyuyorlar. Bundan dolayı işleri hareketli değil. Bir karamsarlık var. 21 Eylül’de bile açılacağına kimse inanmıyor. Bu sebeple işlerde bir hareketlilik yok. Arkadaşlara soruyorum, onlar da hayatlarından memnun değiller. Normalde düğünlerin ertelenmesi, kapatılması bizim sektörümüzü olumsuz etkiledi. Hem gelinlik sektörünü, çocuk kıyafetleri, büyük kıyafetlerini, kısacası tekstil sektörü olumsuz etkilendi. Bundan inşallah zaman içinde iyileşeceğini düşünüyoruz ama ben ilerisi için iyi bir tablo söyleyemeyeceğim. Daha bu günlerde, bu saatlerde işler bu kadar düştüyse kışın bizi çok zor günler bekliyor demektir. Kış çok erken geldi. Kısacası öyle söyleyeyim. Kunduracı esnafımız da aynı durumda. Zaten kıyafet sektörüyle birbirine bağlılar. Kırtasiyeci esnafı da aynı. Hepimiz birbirimize bağlıyız, müşteri bugün kıyafetini, yarın kırtasiyesini alacak. Herkesin durumu aynı. Okulların ertelenmesi insanların hayatını olumsuz etkiledi” diye konuştu.

“ARTIK ZAMANI GELDİ”

Pazaryeri ile ilgili geçtiğimiz yıl toplantı yapıldığını, Başkan Mustafa Helvacıoğlu’nun bir yer belirlediğini ancak, o günden bu güne değişen bir şey olmadığını söyleyen Kocaman“Somut olarak biz bir şey göremedik. Sadece söylemlerde kaldığını düşünüyoruz. Bize eski itfaiyenin olduğu alanı tahsis edileceğini söylemişti, sebze pazarının olduğu alanı kapatılacağını ve ondan sonra da alttaki otoparkın kapatılacağını, orada yapılacak olan çalışmaların neticesinde de bizim esnafımızı özellikle tuhafiye bölümünü sokaktan kurtarıp alta alacağını söylemişti. Başkanımız bize bir iki proje yaptı ama söylemde kaldı. Bunun ile ilgili önümüzdeki günlerde kendisiyle bir toplantı yapmayı düşünüyoruz. Başkanımın işaret ettiği şudur, pazaryerinin özellikle şehrin merkezinde olmayacağını, şehrin dışında askeri kantinin arkası diye tabir ettiğimiz bölümde yeni bir pazaryeri yapacağını işaret ediyor. Bunu sık sık gündeme getiriyor. Biz de diyoruz ki, olacaksa gerçekten de masraf bir sefer olsun. Kendisiyle de konuştuk bu konuyu. Bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde bize cevap verecektir diye düşünüyorum. Koronavirüsün araya girmesi yapılacak olan projeleri, çalışmaları engelledi. Öncelikle kurumları daha sonra biz esnafı çok etkiledi. Bundan dolayı da biz çok üzerine gidemedik. Kimse çalışamadı. Ama artık zamanı geldi. Kış yine geliyor. İnsanlar bize sık sık, ‘başkanım eski itfaiyenin oradan bizi çıkarttın, çalışma başlayacaktı. Bir şey olmadı, nedendir, niye bekliyoruz’ diye soruyorlar. Bizim de verecek cevabımız olmuyor. Sadece koronavirüsü örnek gösteriyoruz” ifadelerine yer verdi.

“ÇARŞI ESNAFINA EKSİ YAZACAK”

Pazaryerinin aşağıya taşınmasıyla birlikte, çarşı esnafına eksi yazılacağını, zaman içinde de düzeleceğine inandıklarını dile getiren Başkan Hasan Kocaman, “Çarşı esnafına eksi yazacak. Biz daha önceki açıklamalarımızda da belirttik. Bizim bir bütün olduğumuzu sürekli söylüyorum. Esnaf olarak herkesin birbirine ihtiyacı var. Çorapçının, kuyumcuya, kuyumcunun oyuncakçıya, kırtasiyeciye, kasaba, manava herkesin birbirine ihtiyacı var. Gelişen şehirde de pazaryerinin içeride olmayacağı görünüyor artık. Şehrimizin trafiği bunu taşımıyor. Olacaksa gerçekte dışarıda düzgün bir şey olsun. Herkes kendini ona göre programlasın. Eksi olacaktır, zaman içinde buranın düzeleceğine inanıyorum. Şehrimizin çevre ilçelerde örnekleri var zaten. Başkanımızın orada projesi büyük. Çevresine dükkan, altına otopark, şehiriçi minibüslerini içinde barındırmak üzere pazaryeri düşünüyor. Yunanistan’dan gelecek olan misafirlerimize özellikle onlar için yer yapılmasını istiyoruz. Yunanistan bize kapılarını kapattı. Biz, geldiklerinde bile onlar için bir çalışma yapmamız gerekiyor. Tuvalet, güvenlik sorunu bunlarla ilgili bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bütün esnaf odaları olarak, ticaret odası ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili bir araya gelip de bir şeyler yapmamız gerekir. Şimdiden hazırlıkları yapsak iyi olur diye düşünüyorum. Bunlar bizim adımıza çok büyük bir eksik. İnşallah ilerleyen günlerde olumlu sonuçlar alırız” dedi.

“YENİ BİR YAPILANMA ÇALIŞMASI OLACAK”

Geçtiğimiz hafta Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nda pazarcı esnafıyla bir toplantı gerçekleştiğini hatırlatan Kocaman, şunları söyledi: “Çarşı merkezinde bir çalışma yapılıyor. Yeni bir yapılanma çalışması olacak. Bu da bizim için güzel bir proje. İnsanlara sorarak yapılması güzel bir şey. İnşallah oradan da güzel sonuçlar çıkacak.”

DEVLETİMİZDEN BU KREDİLERİN ERTELENMESİNİ İSTİYORUZ”

Açıklamasının sonunda, pandemi döneminde odaya üye olan esnafın kredi aldıktan sonra ki son durumuna değinen Hasan Kocaman, “Pandeminin başladığı dönemde bizim odamız ve diğer odaların yaptığı çalışmalar neticesinde esnafımızın yüzde 90’ı kredi imkanından yararlandı. Bunların ödeme günleri Ağustos ayının sonunda başlayacak. Nasıl ödeyecekler çok merak ediyorum. Ödeyemeyeceklerdir de büyük bir olasılıkla. Çünkü biz bir ay öncesine kadar çevre ilçelerdeki pazarlara kapalıydık. Bizim sadece Pazar camiasını temsil etmediğimiz gibi çarşı esnafımızda bundan çok muzdaripti. İnsanlar korkudan alışverişe çıkmadılar. Devletimizden bu kredilerin ertelenmesini istiyoruz. Ödemeleri ileri tarihlere ertelesinler. Hatta bunları ödemek için kredi sağlasınlar insanlara. Başka türlü bu çark dönmez” şeklinde konuştu.