HABER MERKEZİ

İhbarlar neticesinde apartmanlarda yapılan kontrollerde İl Mahalli Çevre Kurulu Kararlarında belirtilen kriterleri taşımayan ayrıca Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden “Satış İzin Belgesi” ve “Uygunluk İzin Belgesi” olmayan firmalardan kömür alan apartmanlara, sevkiyatı gerçekleştiren firmalara ve kriterlere uymayan kömürleri depolarında bulunduran bayilere de Çevre Kanunu uyarınca yaptırımlar uygulandığı ve uygulanmaya devam edeceği belirtildi. 

Keşan Belediyesi, ilçe genelinde hem ithal hem de yerli kömürün satışına ilişkin satış izin belgesine sahip firmaların, ilçede sattığı kömürlerden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün “Katı Yakıt Numune Alma” Genelgesi’ne istinaden numuneler alıyor ve alınan numunelerin Keşan özelindeki katı yakıt kullanımına ilişkin kriterlere uygunluğu denetleniyor.

14.578 TL idari para cezası kesilecek

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü koordinesinde yürütülen ve hava kirliliğinin önlenmesine yönelik yapılan çalışmalarda,  2017-2018 kış mevsiminde kömür satışı için yetki belgesi alan firmaların satış yaptığı apartmanlardan alınan kömürler, akredite laboratuvarlara gönderiliyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri, Keşan’ın rahat ve temiz bir nefes alması için vatandaş odaklı çalışmaların artarak süreceğini ve kamuoyunun sürekli olarak bilgilendirilmesine devam edileceğini ifade etti.

Yetkililer, 2017-2018 Kış Mevsimi’nde Keşan’da kömür satışı yapabilecek ve yetki belgesi almış firmaların güncel listesi Keşan Belediyesi’nin resmi internet sitesi olan www.kesan.bel.tr adresinde sürekli olarak yer aldığını, apartman yöneticileri ve vatandaşların kömür bağlantılarını yaparken bu güncel listeyi dikkate almalarını istedi.  

Müdürlük yetkilileri, Mahalli Çevre Kurulu kararları gereğince Keşan’da ısınma amacıyla 5800 kalorinin altında ve % 1.6 kükürt değerinin üzerinde kömür kullanılmasının yasak olduğunu bir kez daha vurguladı.

Kaçak kömürün girişini engellemek için de Keşan Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde yer alan kontrol noktasının 24 saat boyunca açık tutulduğunu ifade etti. 

Vatandaşların söz konusu kararlar nedeniyle mağdur olmaması için belirtilen kurallara uymasının önemine vurgu yapan yetkililer, bina yöneticileriyle daha önce yapılan toplantıda da belirttiğimiz gibi ilçemizde yakılmak üzere alınan kömürlerde satış izin belgesinin olup-olmadığına, kömür kontrol noktasından geçerek satış izin belgelerine kaşesi vurulup-vurulmadığına özellikle bina yöneticileri dikkat etmelidir. Aksi halde satış izin belgesi olmayan, kömür kontrol noktasından geçmeyen kömürler statüsünde olacaktır. Çevre Kanunu’na göre 5800 kalorinin altında kömür kullanan, satış izin belgelerine    kaşesi vurulmamış kömür yakan apartman sakinleri için daire başına 1450 TL para cezası uygulanacaktır. Kömür alınacak firmalardan mutlaka 2018 yılına ait Satış İzin Belgesini isteyiniz. Belgesi olmayan kömürleri almayınız. Kömür kontrol noktasına uğradığının bir göstergesi olan kaşesi vurulmamış kömürleri teslim almayınız.  kaşesi vurulmuş satış izin belgesinin bir nüshası sizde kalmak üzere teslim alınız. Çünkü belediye olarak yaptığımız kazan dairesi denetimlerinde bu belge sizden istenecektir. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için kömür bağlantılarını yaparken bu kriterlere uymalarını istiyoruz.  Denetimler esnasında istenen bilgi ve belgelerin denetim ekiplerine ibraz edilmemesi durumunda, 12’nci maddede öngörülen bildirim ve bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 14.578 TL idari para cezası hem sevkiyatı yapan firmaya hem de apartman yöneticilerine kesileceği belirtildi.