üretim işletmeleri başta olmak üzere bir dizi ziyaretlerde bulundu.

            2005 yılından bu yana Edirne iş dünyasına yaptığı katkı ve organizasyonlarla adından övgüyle söz ettiren Balkan İş Dünyası Dayanışma Derneği (BİŞDER) , son yaptığı çalışma ile Edirne gıda sektörü ve Edirne’nin tanıtımı için çok önemli bir organizasyona imza attı.

            Türkiye İş adamları ve Sanayiciler Konfedarasyonu  (TUSKON)  tarafından düzenlenen 19. Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü toplantısına katılmak için Türkiye’ ye gelen 25 iş adamı, toplantının ardından BİŞDER’in davetlisi olarak Edirne’ye geldi. Kentteki Ayçiçeği yağı fabrikaları ve Süt işleme tesislerinde incelemelerde bulunan iş adamları daha sonra Dünya Kültür Mirasında yer alan Edirne’nin incisi Selimiye Camii’ni ziyaret etti. Görevliler tarafından cami mimarisi ve sanatsal güzellikleri açısından ziyaretçilere bilgiler verildi ve ezan okundu.

            BİŞDER Genel Sekreteri Yasin Atik , yabancı ülkelerdeki iş adamları ile ticaret köprülerinin yanı sıra gönül köprüleri de kurmayı hedeflediklerini belirtti.

            BİŞDER olarak Kong Demokratik Cumhuriyeti’nden 25 iş adamı ve iş kadınını ağırlamaktan gurur duyduklarını belirten Atik, şunları söyledi: “Heyet, Gıda Sektöründe faaliyet gösteren tesisleri gezmeye geldi. Edirne’nin tanıtımı açısından Selimiye Camii ve Sultan 2. Beyazıt Külliyesi’ni de ziyaret ettik. Misafirlerimizin, Edirne protokolünün ve üyelerimizin katılımı ile gerçekleştirilen akşam yemeği ile kültürlerin ve milletlerin tanışmasına vesile  oldu.”

BİŞDER ÜYELERİ DÜNYA TİCARET KÖPRÜSÜNDE

DÜNYA TİCARET KÖPRÜSÜ NEDİR?

            BİŞDER üyesi firmalardan Tekcan Tohumculuk Ltd. Şti. ve Poyraz Makine,  TUSKON’un organize ettiği Dünya Ticaret Köprüsü Kapsamında İstanbul’da gerçekleşen organizasyona katıldılar. Yurt dışından 1000 iş adamının geldiği organizasyonda yerli 1000 firmada ürünlerini tanıtma imkânı buldu. 750 masada toplam 25.000 ikili görüşmeler yapıldı.

            Dünya Ticaret Köprüsü ile ilgili bazı açıklamalarda bulunan Tekcan Tohumculuk Ltd. Şti. Yetkilisi Kadirhan Tekcan şunları kaydetti ; “130 ülkeden saygın alıcıların olduğu bir ortamda firmamızın ürünlerini tanıtmaktan büyük zevk aldık. Salonlar, Türk mallarına büyük ilgi ve teveccüh ile gelmiş, genelde İslam ülkeleri mensubu çok sayıda ciddi alıcılar ile doluydu. Tuskon’un, 19. Dünya Ticaret Köprüsü gıda, tarım ve hızlı tüketim mamulleri üzerine sektörel bazda düzenlenmiş olması ve bu buluşmaların internet üzerinden akılcı bir yazılımla ayarlanıyor olması çok takdire şayandı. Biz Firma olarak birçok yurtdışı fuarlarında stant açtık veya birlikler ya da odalar ile yurtdışı alım satım heyetlerine katıldık fakat bu kadar  düşük maliyetle, bu kadar kısa süreli ve bu kadar hedefe odaklı bir iş platformuna ilk defa katıldım ve çok faydalı buldum. Bu organizasyon genelde ufak ya da orta ölçekli yerli imalatçı firmaların ihracatına katkı sağlamayı hedefliyor. Bu organizasyona katılmak için illa ki büyük bir fabrika olması gerekmiyor sadece İngilizce bir katalog ve albenisi olan bir ürün imal ediyorsanız imalathane kapasitesinde dahi olsanız ihracata başlamak için çok önemli fırsatlar sunuyor size. Bu organizasyonun ana amacına vurgu yapmak istiyorum: Orta ya da ufak işletmelerin Türkiye’den daha az gelişmiş ülkelere kolaylıkla ihracat yapabilmelerine katkı sağlamak. Üstelik tercüman ayarlamanıza ya da yabancı dil bilmenize gerek yok çünkü TUSKON her şeyi önceden profesyonelce ayarlıyor.

            Keşan’ın TUSKON’a üye kendi derneğinin olmasının Keşan ihracatına büyük faydalar sağlayacağı kanaatindeyim. İl çapında faaliyetlerde bulunan bir ülke olarak en az Edirne Merkez kadar kapasitemiz olduğunu düşünüyorum.

            Edirne’de faaliyet gösteren BİŞDER yetkilileri ile de yaptığımız görüşmeler neticesinde Saroz bölgesine hitap eden bir iş adamları derneğinin kurulmasında hem fikiriz. Kurulması planlanan bu derneğe tüm Keşan iş dünyasının üye olmasını ve katkılarını bekliyorum. Bu vesile ile 19. kez düzenlenen yurt dışından 1500 iş adamını Türkiye’ ye getiren TUSKON’a, Edirne’de üyesi bulunduğum BİŞDER’e teşekkür ederim.”