CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere birçok alanda 42 kente verilen hibe kredilerin, Trakya’daki illere neden verilmediğini TBMM gündemine taşıdı.

Köprülü, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) ile Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) fonu finansmanlarından oluşan, 2014-2020 IPARD 2 programının başvurusu için çağrı ilanına çıkıldığını ifade etti.

CHP’li Köprülü, önergesinde, bu ilanda et ve süt üretimi, kültür balıkçılığı, mantar üretiminden enerji yatırımlarına ve kırsal turizmden küçük işletmelerin geliştirilmesine kadar geniş bir alanda 1 milyar 68 milyon Euro’luk hibe verildiğini ve bu hibelerden yalnızca 42 ilin yararlanacağını fakat bu illerin arasında Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nin olmadığını vurguladı.

TRAKYA İLLERİ, ANKARA, MERSİN VE BURSA’DAN DAHA MI ZENGİN?

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde, Türkiye’nin çok önemli bir tarım havzası olan Trakya’nın, bu hibe kredilerden faydalanmamasının büyük bir haksızlık olduğunu vurgulayan Köprülü, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nin bu hibe programa neden dahil edilmediğini ve hibe programı kapsamına alınan 42 ilin hangi kriterlere göre seçildiğini sordu.

Hibe programının amacı kırsal ve ekonomik açıdan geri kalmış bölgeleri desteklemek ise, Tekirdağ ve diğer Trakya illeri, teşvik verilen 42 ilden örneğin Ankara, Bursa, Mersin, Denizli gibi kentlerden daha mı zengindir diyen Köprülü, bu haksız uygulamanın değiştirilmesi için, konunun takipçisi olacağını belirtti.

Köprülü, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) ile Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) fonu finansmanlarından oluşan 1 milyar 68 milyon Euro’luk hibe paketini içeren 2014-2020 IPARD 2 programının başvurusu için çağrı ilanına çıkıldı.

Bu ilanda, et ve süt üretimi, kültür balıkçılığı, mantar üretiminden enerji yatırımlarına ve kırsal turizmden küçük işletmelerin geliştirilmesine kadar geniş bir alanda verilen hibeden 42 ilin yararlanacağı açıklanmıştır.

Bu adı geçen hibe programına, Trakya’da bulunan hiçbir il dahil edilmemiştir.

Daha önce 2007-2013 yılları arasında da aynı kurumlar tarafından bu hibeler verilmiş, fakat yine Trakya’daki iller hibe desteğine dahil edilmemişti.

Buna göre;

1-            Türkiye’nin çok önemli bir tarım havzası olan Trakya’da bulunan iller Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli bu hibe programa neden dahil edilmemiştir?

2-            Hibe programı kapsamına alınan 42 il hangi kriterlere göre seçilmiştir?

3-            Bu hibe programının amacı kırsal ve ekonomik açıdan geri kalmış bölgeleri desteklemek ise, Tekirdağ ve diğer Trakya illeri, teşvik verilen 42 ilden örneğin Ankara, Bursa, Mersin, Denizli gibi kentlerden daha mı zengindir?

4-            01.01.2003- 12.12.2015 tarihleri arasında Tekirdağ iline Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından ne kadarlık hibe, teşvik vb. gibi destek verilmiştir?

5-            Yine bu tarihler arasında, adı geçen fondan yararlanacak 42 kente, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından ne kadarlık hibe, teşvik vb. gibi destek verilmiştir?”