AYŞİN SEÇİL GEZER

KEŞAN’IN KÖYLERİNDE ATIL DURUMDAKİ OKULLAR NE OLACAK?

Köylerdeki durumların iyiye gittiğinin sanılmaması için açıklama yapma gereği duyduğunu dile getiren Kemik, “Sayın başkanın bilmediği, görmediği, tespit edemediği çok şey var.  Okullar konusuyla başlamış sayın başkanımız. Ben de şimdi kendisine soruyorum, Keşan’ın köylerinde atıl durumdaki okullar ne olacak? Yıkılmış veya yıkılmak üzereler. Bir gezip görse, çocuklarımızın okuyacağı okullar demeyecek o zaman. ‘Çocuklarımızın okuyamadığı okullar’ diyecek. Ya bunları yıkalım veya bunları iyi bir hale getirip tekrar eğitim-öğretime kazandıralım ya da istihdama yönelik bir şeyler yapalım. Biz, muhtarlıklar olarak, daha önce defalarca, buraların bir şekilde turizm veya başka konularda değerlendirilmesini istedik. Muhtarlıklara yıllık kiraya verelim dediler. Yıllık kiraya verilen bir yere hangi muhtar gidip de yatırım yapabilir? Burasını kim düzenleyebilir? Köylerde atıl durumdaki okulların yıkılıp tekrar yapılması lazım. O binayı restore etme şansımız yok zaten. Okullardan bahsederken sadece Keşan merkezdeki birkaç tane okula yardım yaptık anlamında söylemiş, keşke köyleri gezseydi ve kötü durumdaki yıkılan okulları görseydi.” dedi.

ERİKLİ KÖYÜ’NDE SU SIKINTISI HAD SAFHADA

Köylerde yaşanan su sorunlarına da değinen Kemik, “Köylerimizde su sorununun olmadığını, su sıkıntılarını hallettiklerini söylediler ama benim bildiğim kadarıyla birkaç tane köyümüzde özellikle Erikli Köyü’nde su sıkıntısı had safhada. Erikli köyü ancak kooperatif su verirse alabiliyor. Daha önce de söyledim; il genel meclisi üyeliği veya başkanlığı bu değil. Gelip köylerdeki durumları rapor edip, iyi hale getirmeden açıklama yapmak pek hoş bir şey değil.” şeklinde konuştu.

YAPMAK ZORUNDASINIZ

Bazı köylerde büyük ölçüde çöp sorunu olduğunu da belirten Kemik, “Çöplerle ilgili, çevreyle ilgili, inanın size; ben Gökçetepe köy muhtarı olarak söylüyorum; iğreniyorum. İnanılmaz bir çöp yığını var; sen çevreden bahsediyorsun. Sayın İl Genel Meclisi Başkanı, sahillerde tuvalet yok, daha neyi anlatıyorsunuz? Defalarca turizm ile ilgili toplantı yaptık, İl Genel Meclisi Başkanımız yoktu herhalde. Toplantı yaptık ama hep aynı yerdeyiz. Diyoruz ki İl Genel Meclisi Başkanısın, bir gün de çıkıp; ‘Gökçetepe, Sazlıdere bölgelerindeki imar sorunlarını hallettik’ veya ‘imar gelmeyecek’ de bize. ‘İmarı biz beceremedik’ de. Zaten Keşan merkezdeki okullar bir şekilde olacak, çünkü eğitim-öğretim devam ediyor. Yapmak zorundasınız. Bir gün de deyin ki ‘biz muhtarlarla birlikte gittik, kusura bakmayın biz beceremedik bu işi, yapamadık’. 3 yıl oldu hepimiz bağırıyoruz, orada arsa alanlar da bağırıyor. Benim bu konuşmamdan sonra çıksın desin ki, ‘sen yalan söylüyorsun, yanlış söylüyorsun’. Sen çıkıp orada bir şeyimiz kalmadı diyeceksin, öyle bir şey yok. Ne yaptın ki kalmadı? Sen gezip gördün mü yolların durumunu? Gökçetepe, Sazlıdere, Mecidiye bölgelerinin durumunu gördün mü?” ifadelerini kullandı.

YAPABİLİYORSAN MEYDAN BURADA, YAP BAKALIM

Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş’in talihsiz bir açıklamaya imza attığını aktaran, Kemik, şunları söyledi: “Keşke muhtarlarla birlikte gezip, görseydi, notlarını alsaydı, öyle gidip konuşsaydı. Ben gerçekten üzüldüm bu şekilde olmasına. Ben kendisine bir öneri sunuyorum; eğer sen İl Genel Meclisi’nin Başkanı isen Enez’e kadar Çokal Barajı’ndan gelen, Gökçetepe’de biten suyu bu bölgeye kazandırırsın. Su sorununu o zaman kökten çözersin, Keşan ve Saros’a bakan köyler ve sahillerin su sorununu çözersin. Yapabiliyorsan meydan burada, yap bakalım. Su çözümü budur proje budur. Öyle Edirne’den atıp tutmakla bu işler olmaz. Bahçeköy’e kadar gelebilecek bir proje ile Enez’e kadar gider bu proje ve yıllar boyu bir daha kesinlikle hiçbir köye veya sahillere para harcamaya da gerek yok. Çokal Barajı’ndan gelen suyu Gökçetepe’de yani benim kendi köyümde biten suyu; onu da bırak, Gökçetepe’ye gelen suyun sahile atılmasını veya Sazlıdere’ye dağılmasını kim yapacak? Hadi buyur yap. Öyle oradan konuşmakla olmuyor bu işler, gelip baksın su nereye kadar gelmiş sahilde. Sahildekiler ‘su’ diye yalvarıyor. Şu an Gökçetepe’de 2 bin tane konut var, suya ihtiyaçları var. Ne olacak bu insanlar? Yıllardır Belediye tarafından ruhsat verilmiş, suyunu da getirmek zorundasın o zaman. İmar yok, yollar yok, tuvalet yok. Yapılması gereken bir sürü şey var. Sorun yok mu? Tarihi kalelerimiz var, bir sürü şeyler yaptık bunların restore edilmesiyle ilgili. Zaten onlar da yıkılmak üzere.”

KÖYÜN MERKEZİNE Mİ TAŞIYACAK HERKES ÇÖPÜNÜ?

Köylerdeki su sorununun Köylere Hizmet Götürme Birliğine devredildiğini söyleyen Kemik, “Her haneden yaklaşık 60-70 TL para alınacak her yıl. Her köyde yeterince çöp bidonu yok. Bu parayı nasıl alacak muhtar? Tamam, adam verecek parayı ama çöp bidonu yok niye versin? Köylere Hizmet Götürme Birliklerine devrederek çok güzel topu üzerlerinden attılar Özel İdare olarak. Peki, kaymakam bey ne yapacak, hiçbir şey yapamaz. Para gelmediği zaman o ne yapacak. Yardım yapıyor, o zaman yardımı yapın hiçbir köyden para almayın. Çünkü zaten istenilen çöp konteynerleri yok.  Kocaman köyde 10 tane veya küçük köylerde 2 tane var, köyün merkezine mi taşıyacak herkes çöpünü? Bir de açıklamasının sonunda köyler kendi kendini idare ediyor demiş. Kendi kendini idare edebilen kaç tane köyümüz var? Mümkün mü öyle bir şey? Ben Gökçetepe köy muhtarı olarak Sayın Mehmet Geçmiş’in bu yazıyı bir kez daha eline alıp düşünmesini ve gelip o köyleri gezmesini istiyorum.” dedi.

BU AÇIKLAMAYI YAPMAK ZORUNDA KALDIM

İl Genel Meclisi üyelerinin köylerde inceleme yapmadığını da ekleyen Kemik, sözlerini şöyle noktaladı: “3 yıl oldu ben gelen giden görmedim. Bırakın onu, hiç kimsenin geldiği yok. Tabi İl Genel Meclisi üyeleri bizi sevmez çünkü biz insanların yüzüne doğruları söylüyoruz. Ama doğruyu söylemezsen, yanlıştan kurtulamazlar. Ben Sayın Başkana soruyorum, hangi gün geldiniz de sorunları gördünüz? Veya onu bırak bir gün olsun bu muhtarlarımızla birlikte toplantı yapıp dertlerini dinleseydiniz. Ama şimdi bu açıklamayı nasıl yapıyorsun? Çevreye çok önem veriyoruz diyorlar, öyle bir şey yok.  Her şey yerli yerinde zannedilmesin diye bu açıklamayı yapmak zorunda kaldım. Bunu hiç kimsenin ya da hiçbir muhtar adına değil kendi adıma yapıyorum.”

OTURDUKLARI YERDEN TESPİTLERİ YAPMIŞLAR

Erikli Köyü Muhtarı Ercan Yıldız da İl Genel Meclisi’nin oturduğu yerden tespit yaptığını aktararak şunları söyledi: “Sayın Mehmet Geçmiş köylerde sorun olmayıp işlerin güllük gülistanlık olduğunu ve her şeyi hak ettiklerini yazmış.  Oturdukları yerden tespitleri yapmışlar. Oysa bizler köylerimizde sorunlarla boğuşuyoruz. Ben, Erikli Köyü Muhtarı olarak köyümüzde 3 günde bir 2 saat su akıyor,  susuzluktan kırılıyoruz. Mezarlık çevresi duvarları ve birçok köyümüzün mezarlıkları aynı; çöpler ona keza. Öncelikle köyleri gezin hangi köye hangi yoldan gidiliyor, ne ihtiyacı var bir tespit yapın bir zahmet!”