14 Mart 2013 Çarşamba günü Tekirdağ’dan yola çıkan temsili 57. Alay, 15 Mart Cumartesi akşamı Keşan’a gelerek, dün sabah, Kurtuluş Savaşı’nda Çelebi Köyünde konuşlandırılan 27. Alayı temsilen oluşturulan grupla birlikte Gelibolu’ya hareket etti.

Saat 18.00 sıralarında Keşan’a gelen yürüyüşçüleri Keşan Cumhuriyet Meydanı’nda; Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı ile Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız ile bazı resmi daire amirleri ve vatandaşlar karşıladı.

57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz, kendilerini yıllardır en iyi şekilde misafir eden yetkililere teşekkür etti. Yılmaz, “Keşan’a gelmek bizi heyecanlandırıyor. Katılımcı arkadaşlarımız da Keşan’a disiplinli girmek için büyük bir istek duyuyor. Ayrıca Keşan basınına da destekleri için teşekkür ederim.” dedi.   

ÖZCAN: GELECEK YIL, 1915 ŞARTLARINDA BÜYÜK BİR YÜRÜYÜŞ PLANLIYORUZ

Daha sonra söz alan Mehmet Özcan, gelecek yıl Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümü olacağını vurgulayarak şunları söyledi: “4 yıldan beri biz buradan 57. Alay’ı temsilen gelen ve tarihine sahip çıkan yürüyüşçü arkadaşları karşılayıp, uğurluyoruz. Gelecek yıl için bu yıl eylül ayından sonra ciddi bir organizasyon planlıyoruz. Biz bugünkü modern çağın imkanlarıyla yürüyoruz ama 1915’teki gerçek şartlar doğrultusunda bir yürüyüş yapmayı düşünüyoruz. Çünkü Çanakkale Savaşları, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu pekiştiren savaşlardır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan sonra devletimizin kurulmasını sağlayan en büyük savaşıdır. Bu vatan savunma savaşında 57. ve 27. Alay’lar çok ciddi rol almıştır.”

DINKIRCI: 13 BİN ÖĞRENCİMİZİN ÇANAKKALE SAVAŞLARI ALANINI GÖRMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ

Son olarak konuşan Bekir Dınkırcı ise sözlerine Atatürk’ün “Türk çocuğu, ecdadınını tanıdıkça kendinden büyük işler yapabilme cesareti bulacaktır.”  sözünü hatırlatarak başladı. Dınkırcı, “Biz öyle bir neslin evlatlarıyız ki, Yarbay Hüseyin Avni Bey komutasındaki 623 vatan evladı, kısa süre sonra şehit olacağını, canından cananından vazgeçeceğini bile bile bu vatanı korumak uğruna, bizlerin gelecekte rahat yaşayabilmemiz için şehit oldular. Bunu unutmamak lazım. Çanakkale Savaşları’nın dönüm noktalarından biri 57. Alay’ın kahramanlığıdır. Eğer o kahramanlık olmasaydı, bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti diye bir şey olmayacaktı. Keşan’da 13 bin öğrencimiz var. Amacımız bunların tümüne, Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı alanı gezdirip gördürmek. Örneğin Japonya’da çocuklara ilk olarak Hiroşima’ya atılan atom bombasının alanını ve daha sonra Milli Park olan teknoloji üssünü gezdirirler ve bir Japon çocuğu bu duygularla büyür.” dedi.    

Geceyi Keşan’da geçiren 57. Alay yürüyüşçüleri, dün sabah, Keşan Doğa Çevre ve Kültür Derneği tarafından oluşturulan temsili 27. Alay yürüyüşçüleriyle birlikte, Gelibolu’ya gitmek üzere Keşan’dan ayrıldılar. Yürüyüşçüleri, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Vekili Nurettin Soysal, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, CHP'li bazı belediye meclisi adayları ile vatandaşlar uğurladı.