Bülent Saylam

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Banka Kartları ve Kredi Kartları hakkındaki yönetmeliği 1 Şubat 2014 tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikle şu düzenleme getirildi:

“Mal veya hizmet alımı ve sonrası belli ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamaz.”

Yönetmelikle getirilen bu değişikliği, döviz ve altındaki gelişmeleri Keşan’da kuyumculuk işiyle uğraşan, Özbek Kuyumculuk, Dinç Kuyumculuk ve Vedat Gürsel Kuyumculuk yetkilileri değerlendirdi.

Özbek Kuyum-culuk’un yetkilisi Tarık Özbek, öncelikle bankaların, kişilerin gelir durumuna göre bir ayarlama yaparak ona göre kart vermelerini önerdi. Kredi kartlarının kişilerin gelirlerine göre dağıtılmamasından dolayı icra dosyalarının arttığını ve bu yüzden yuvaların yıkıldığını da vurgulayan  Özbek: “Sonucunda böyle bir düzenleme getirildi, bu düzenleme maddi durumu iyi müşterilerimizi ve esnafı da etkiledi. Bankalara bu düzenleme ile ilgili tepki göstersek de bir şey değişmeyecek. Daha önce bankaların altın satışı, altın hesabı  ve fon hesabı açmaları ile ilgili tepki gösterdik ama güçlü bir sermaye var burada, değişen bir şey olmadı. İstanbul’da, Ankara’da bankalar altın satışı yapıyorlar. Yapacağımız harcamalara dikkat etmeliyiz, ihtiyacımıza göre belirlemeliyiz bütçemizi. Pahalı telefon almak zorunda değiliz, çok pahalı pırlanta almak zorunda değiliz. Kendi sağlığımıza az önce saydığımız ürünlere ayırdığımız paralar kadar para harcayabiliyor muyuz  ya da para biriktirip tasarruf yapabiliyor muyuz? Kendimizi kısıtlamamız lazım, geleceğimizi düşünmemiz lazım. Bence ilerleyen günlerde taksitlendirme uygulamasının kalkması ile ilgili bir ayarlama gelebilir. Eğer bir kamuoyu oluşursa hükümet bu konuda bir düzenlemeye gidebilir. Bu düzenleme sadece bizim sektörde değil telekomünikasyon, yemek, gıda ve akaryakıt sektöründe de uygulanacak, market alışverişlerini de etkileyebilir” dedi.

Döviz ve altın piyasasındaki gelişmeleri sorduğumuzda Özbek: “Altın şu anda her şeyden etkilenir oldu. En çok da dolardan etkileniyor. İlerleyen günlerde yerel seçimlere iki aydan az bir süre kaldı. Siyasetteki gelişmelere bağlı olarak döviz ve altında değişmeler oluyor. Ons bazında çok büyük beklentiler yok. 2014 sonu itibariyle 1400-1500 dolarlara gidebileceği düşünülüyor. Dolar 2,60-2,70 fiyatına çıkarsa altında da artış beklenir. Her şey siyasi istikrara bağlı. İş anlamında da şu günlerde durgun günler geçiriyoruz 3. aydan itibaren yani düğünlerin başlamasıyla beraber altın satışlarında da bir hareket olabilir” dedi


Genel anlamda firma olarak nakit çalıştıklarını 1 Şubat’ta yürürlüğüne giren bu düzenlemenin kendilerini etkilemediğini söyleyen Dinç Kuyumculuk’un yetkilisi Nazmi Dinç: “Şu günlerde durgun olan piyasanın düğün sezonunun açılmasıyla beraber hareketleneceğini düşünüyorum. Yapılan bu düzenlemenin neler getirceğini o zaman göreceğiz” dedi. Dinç, ayrıca altındaki artışın şu dönemde gündemde olan döviz artışına bağlı olduğunu da vurguladı.


Vedat Gürsel Kuyumculuk’un yetkilisi Üzeyir Gamsız, pırlanta gibi fiyatı yüksek ürünlerin satışını   yapmadıkları için getirilen bu uygulamanın kendilerini etkilemeyeceğini söyledi.

Genel anlamda taksitlendirmenin bir artı getirdiğini de vurgulayan Gamsız: “1 Şubat’ta başlayan bu uygulamaya biz de müşterilerimiz de uyum sağlayacak” dedi.