AYGÜL KONAR

Fatma Aksal, Keşan TB (Ticaret Borsası)'nın da ortaklığında, TMO Keşan Ajans Amirliği'nden devraldığı alanda, bu hasat döneminde alım yapmaya başlayacak olan TMO-TOBB LİDAŞ hakkında son derece önemli ve bilgilendirici bilgiler verdi. Lisanslı depoculuğun bölge ve çiftçi açısından büyük bir kazanç olduğunu belirten Aksal, üreticilerin ürünlerini, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin almayacağı şüphesinin olduğunu ifade ederek, "Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye Odalar Borsalar Birliği de bu işin içinde. Ürün zayiatının ciddi anlamda önlemiş oluyoruz. Lisanslı depoculuk ile devlet, taşımacılık için çiftçimize destek veriyor. En büyük artısı da ürünü depoya bırakıp, istediğiniz zaman ürünü satabiliyor olmanız. Üretici ürünü alır almaz belli harcamaları olduğundan satmak zorunda kalıyordu. Yeni sistemde üretici, ürününü hemen satmak zorunda kalmıyor. Devlet, taşımacılık için ve ürün orada kaldığı için destek veriyor. Ürün orada kaldığında kira desteği veriyor, vergiden ve tescilden muaf oluyor. Ürün depoda kaldığında sertifika alınıyor, alınan sertifika ile bankaya gidildikten sonra Ziraat Bankası'ndan sıfır faiz ile ürünün %75’ine 9 aylık kredi kullanılabiliyor. Bu da ürünü istediğiniz zaman satabileceğinizi gösteriyor." dedi.

"HİÇBİR SIKINTI OLMAYACAK"

Lisanslı deponun bu sezon sonunda bir kısmının faaliyete geçeceği bilgisini veren Fatma Aksal, "Diğer kısmı da önümüzdeki sezon faaliyete geçecek. Depolama gibi bir sıkıntı olmayacağını, İpsala’da ve Büyükevren'de Toprak Mahsulleri Ofisi, depolarda alımlara devam edecek. Üreticiler bu konuda rahat olsunlar. Hiçbir sıkıntı olmayacak. İnşallah hayırlı ve bereketli olur." diye konuştu.

"İPSALA TMO VE BÜYÜKEVREN ALIMA DEVAM EDECEK"

TMO-TOBB LİDAŞ'ın bu hasat döneminde 20 bin tona kadar alım yapacağını ifade eden Aksal, şunları söyledi; "İpsala TMO ve Büyükevren alıma devam edecek. TMO’ya gelen buğdayın 24-25 bin ton civarında olduğunu öğrendik. Bazı üreticilerimiz, ürünlerini satacaktır. Bu nedenle de üretilen bütün ürünler lisanslı depoculuğa gelmeyecek. İnşallah önümüzdeki dönem daha rahat olacağız. En büyük faydası hem ürünü satmıyoruz, hem de ekonomiye faydamız oluyor. Böylece ürün de zayii olmamış oluyor."

ÇİFTÇİLERE TON BAŞINA 25 TL NAKLİYE DESTEĞİ VERİLECEK

Tam kapasiteye ulaştığında 90 bin ton alım yapacak olan TMO-TOBB LİDAŞ; lisanslı depo dışında ürün satışında, üreticiden kesilen yüzde 2 zirai stopaj, yüzde 2 SGK, TMO'nun geçici alım merkezlerinde aldığı yüzde 1 hizmet bedeli alınmayacak. Ürünlerini lisanslı depoculuk şirketlerine teslim ederek elektronik ürün senetlerini borsada satan üreticilere de, ton başına 25 TL nakliye ücreti desteği verilecek.

KİRA DESTEĞİ VERİLECEK VE ÜRÜNLERİNİ SINIRLI SAYILARDAKİ ALICILAR YERİNE EN YÜKSEK FİYATI VEREN ALICILARA SATMA İMKÂNINA KAVUŞACAK

Yetkili sınıflandırıcı tarafından yapılan analize ait 25 TL üreticilerden alınmayacak. Ayrıca lisanslı depolara stoklanarak elektronik ürün senedi aracılığıyla alım ve satımı yapılan ürünler damga vergisi ve KDV’den muaf tutulacak. Buna göre; örneğin üretici, tonu 1.000 TL’den 20 ton ürününü, lisanslı depo üzerinden TMO, tüccar veya sanayiciye sattığında 1,450 TL daha fazla kazanç elde edecek. Üreticilere; lisanslı depolarda muhafaza ettikleri buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, mısır, çeltik ve pirinç için 6 ay süreyle 6 TL/Ton/Ay depo kira desteği verilecek ve ürünlerini sınırlı sayılardaki alıcılar yerine en yüksek fiyatı veren alıcılara satma imkânına kavuşacak. Ürünler ise her türlü riske karşı sigortalı olacak.