* Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ın açıklamalarıyla başlayan “Kentsel Dönüşüm” tartışmalarında, siyasilerin ardından mahalle halkı da görüşlerini dile getirdi. Yeni Pazaryeri Projesiyle arsalarının değer kazanacağını belirten ve mahallelerini terketmek istemediklerini vurgulayan mahalle halkı,

Bölgede imar değişikliği yapılarak ticaret alanı ilan edilmesini, kat artırımı verilmesini, yolların genişletilmesini bütün bunların sonucunda oluşacak ranttan kendilerinin yararlanmasını istedi.

 

Sonay CAN

 

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ın, Yenimescit Mahallesi Kırçeşme Sokağı’nın Kentsel Dönüşüm’e tabi tutulacak olması nedeniyle, burada yaşayan 500 kadar ailenin taşınması gerektiğinibelirtmesi ve akabinde, TOKİ (Toplu Konut İdaresi) tarafından Keşan Karanlıkdere mevkiinde Roman ve yoksul vatandaşlar için inşa edilmekte olan 428 adet konutun da bulunduğu toplam 730 konutaRoman ve yoksul vatandaşların yerleştirilmesini istemesi üzerine, konuyla ilgili görüş ve bildirimler sürüyor.

Özcan’ın ifadesinin ardından, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hakan Çevikel, MHP’li Keşan Belediye Meclisi Üyesi Aydın İstek, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, AK Parti Keşan belediye başkan aday adaylarından Ferat Gülver ve CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Keşan İlçe Başkanı Ufuk Kanışkan’ın, kişisel ve siyasi görüş belirterek çeşitli önerilerde bulunduğu “Kentsel Dönüşüm” konusunda, geçen cumartesi günü ise söz sahibi mahalle halkıydı.

Saat 14.00 sıralarında Yenimescit Mahallesi’nin pazaryeri sınırında toplanan Kırçeşme Sokak sakinlerinden Yenimescit Mahallesi Muhtarı Fikret Kantareski muhtar Selahattin Kıyakoğlu, AK Parti Keşan İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Kıyakoğlu, işadamları Aydın İşlek ve Hasan Topaloğlu, aza Çetin Ceylan, eski aza Nurettin Savran ve Keşan Müzisyenler Derneği eski başkanıMuhammer Davulcu görüş ve önerilerini dile getirdi.

KANTAR: İŞ ALANLARININ YAPILMASINI DESTEKLİYORUZ

İlk olarak söz alan Kantar“Kentsel Dönüşüm” alanının, işyerleri olarak değerlendirilmesini desteklediklerini belirterek, şunları söyledi: “Yenimescit Mahallesi’nin yakınında bulunan Keşan Pazaryeri Projesi başlayacak ve en geç 2013 yılı mayıs ayında ilk kazma vurulacak. Büyük alışveriş merkezi olarak düşünülen bu proje hayata geçirildikten sonra Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde bulunan 55 dönümlük alan da değer kazanacak. Buraya zemin etüt çalışmasından çıkan sonuç üzerine 12 kata kadar artırım verilmişti. 6-12 kat arasında inşa edilecek binaların ilk iki katları ticaret merkezi olursa, yerlerimizin değeri daha da artacak. Mahalle sakinlerimizin çıkarları bu doğrultudadır. Mahallemizin, yeni yapılacak pazaryerine yakınlığı, canlılığı artıracak. İnsanlarımız daha sağlıklı yaşayacak ve geliri de artacak. Konutlarla birlikte iş alanlarının yapılmasını destekliyoruz.”

CEYLAN: ÖZCAN KİMMİŞ Kİ BİZİ TAŞIYACAK?

Daha sonra söz alan Ceylan, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ın “Kentsel Dönüşüm”konusundaki görüş ve beyanlarını beğenmediğini belirterek, 130 yıllık mazisi olan Yenimescit Mahallesi’nin taşınmasına karşı çıktı. Çetin Ceylan, şöyle dedi: “O kimmiş ki bizi taşıyacak? Mahallemizin 130 yıllık geçmişi var. Bunu taşıma şansı olamaz. Değil belediye başkanı, başbakanımız bile gelse yerlerimizi vermek taraftarı değiliz. Bizim altyapımızı yapsınlar, yollarımızı genişletsinler, evi yetmeyen ya da kirada kalan vatandaşları TOKİ’ye taşısınlar. Ben 140 metrekare evde oturuyorum. Bugün beni buradan alıp, 25 metrekarelik bir alana mı getirecekler? Buna hangi hakla sahip olacaklar? Burasını ticari alan olarak belirlesinler de burada yaşayanlar bir huzura kavuşsun.”

KANTAR: BAŞKAN, İNASANLARI BİR YERE TAŞIMIYOR…

Bu açıklama üzerine yeniden söz alan Fikret KantarCeylan’ın dediklerinin, yapılacak olan uygulamayla çeliştiğini belirterek, şunları söyledi: Keşan’ın 9 mahallesinden biri olan Yenimescit, en eski mahallelerden biridir. Ama ne yazık ki 1972 yılından önce yapılan altyapı, bir daha yenilenmedi.Özcan, ilk etapta bu yolların genişletilmesini, bu işlem sırasında evleri yıkılacak olan ailelerin TOKİ’ye taşınmasını ifade etti. Altyapı tamamlandıktan sonra kat artırımı verilmesi ve insanların daha sağlıklı yerde oturmasını söyledi. Yoksa belediye başkanı buradaki insanları bir yere taşımıyor.”  

GERGİN ANLAR…

Bu açıklama üzerinKantar ile Kıyakoğlu arasında gergin anlar yaşandı. Selahattin Kıyakoğlu, sert sözlerle Çetin Ceylan’ın görüşlerine katıldığını ifade etti.

SAVRAN’DAN TİCARET ALANINA DESTEK

Tartışmanın yatıştırılmasından sonra konuşan Nurettin Savran“İlk olarak istediğimiz, yollarımızın genişletilmesi. Genişletme sırasında evleri yıkılacaklara TOKİ’den ev verilmeli, mahallemiz, ticaret alanı olarak değerlendirilebilir.” dedi.

SELAHATTİN KIYAKOĞLU: 9 YILDIR EVLERİMİZE DOKUNAMIYORUZ

Savran’ın ardından söz alan Selahattin Kıyakoğlu, 9 yıldan beri evlerine hiçbir tadilat yapamadıklarını belirterek, “Eğer ticaret alanı olursa, arsa sahiplerimiz, evlerinin alt katlarını işyeri olmak şartıyla müteahhide verebilir.” şeklinde görüş belirtti. Kıyakoğlu daha sonra 2005 yılına ait Avrupa Gazetesi’nde,  Özcan’ın, “Roman Mahallesi yıkılacak” başlıklı haberini okudu. Selahattin Kıyakoğlu, şöyle dedi:  Bu haber 2005 yılına ait. diyorsunuz. İçler acısı dediğiniz mahalleye ne yaptınız? Sayın başkanım, ölüyü gömdün, gözünü Kırçeşme Sokak’a diktin! Ama bu sokağın rantı çok. Bizler, senden 18. Maddeyi işletmeni istedik. Ama sen dere yataklarında, su alanları ve imara kapalı alanlara ev yapanlara göz yumdun. Şimdi de tapusu olan yerlerimizi yıkmaya çalışıyorsun. Arsalarımız bizlere, dededen ya da babadan intikal etti. Herkes elinden geldiği kadar evini yaptı. Sayın başkanım, mahallemizde, 2004 yılında düzenlenen ve 5 bin kişinin katıldığı toplu sünnet şöleninde, ben kanımı, canımı her şeyimi ortaya koydum fakat sen tam tersini yaptın. Ben de bu sayede muhtarlığımdan oldum. Ardından, gazeteye böyle bir demeç verdin. Bu demeci veren sen değil misin? Bu tutumuna çok üzülüyoruz. Buna göre bir karar vermenizi bekliyoruz.”

TAHSİN KIYAKOĞLU: EVLERİMİZİ KENDİMİZ SATALIM

Daha sonra konuşan Tahsin Kıyakoğlu, Kırçeşme Sokak ile Yenimescit Mahallesi’nin “Kentsel Dönüşüm” alanının içerisine giren bölümlerinin, imar değişikliğine gidilerek, ticaret alanı olması gerektiğini söyledi. Kıyakoğlu“Sokaklar genişletilsin ki, evleri yıkılacak kişiler, ticari alan ilan edilince, ellerine geçecek daha fazla paralarla kendilerine yeni evler satın alabilsinler. Evi olmayanlar TOKİ’ye taşınsın ama biz evsahipleri, evlerimizi kendimiz satalım.”

İSTEK: RANTIN EL DEĞİŞTİRMESİNE ÇALIŞILIYOR

Mahallede işyeri olan biri olarak konuya duyarsız kalamayacağını belirten İstek, mahalle sakinleriyle aynı görüşte olduğunu söyledi. Mahallede 100 metrekare arsa içerisinde 2-3 ailenin yaşadığını belirterek, bu ailelere TOKİ’den 2-3 daire verilmesinin mümkün olmayacağını söyledi. Daha önce açıkladığı görüşlerini yineleyen Aydın İstek, şöyle dedi: “Bu talih kuşu Yenimescit Mahallesi’ndeki vatandaşların başına kondu ancak ne hikmetse, vatandaşları bu bölgeden uzaklaştırıp kaydırmak suretiyle rantın el değiştirmesi anlamında yaklaşımlar sergileniyor. Bu bölge ticaret alanı olursa en başta Keşan’ın trafik sorunu çözülür. Geniş caddeleri olan mekanlar elde edilir. Otoparkları, yeşil alanları ve parkları olan bu yeni mekanlarda insanlar daha rahat alışveriş edebilir. İşsizlik sorunu önemli ölçüde çözülür. Fakirliğin getirmiş olduğu sıkıntılar aşılır. İnsanlar yerlerini daha rahat satabilecek konuma gelecektir. Mahalle sakinleri; diyor. Lütfen siz de bunu bilerek yaklaşın.”

TOPALOĞLU’DAN DA DESTEK:

Mahallede ticaret yapan biri olarak kendisinin de mahalle sakinleriyle aynı görüşte olduğunu belirtenTopaloğlu, konunun tartışılmasını da doğru bulduğunu söyledi. Keşan Pazaryeri Projesi kapsamında ilk kazmanın ilkbaharda vurulacağına vurgu yapan Hasan Topaloğlu“Belediye Başkanı belediyeyi bu bölgeye alacağını söylüyor. Bu konunun düşünülmesi gerekir. Buraların toparlanması aslında çok büyük bir şey değil.” dedi.

DAVULCU: KAMU KURUMLARIYLA TARTIŞILSIN

Son olarak söz alan Muhammet Davulcu, konunun mahalle halkına danışılmadan herhangi bir çalışmaya başlanmaması gerektiğini belirterek, “Benim evim tapulu ve 2 evladım için 2 ev yaptım. Şimdi bana TOKİ’den 2 ev verilecek mi? Bana bu standartları sağlaması gerekiyor. Bu konuya biz karar vereceğiz. Bizi mağdur etmemesi gerekir. Bize ne verilecek? İleride çocuklarımız nerede yaşayacak? Bu konular, kamu kurumlarıyla düzenlenecek toplantılarda tartışılsın.” dedi.