AYŞİN SEÇİL GEZER

Arıkan, düzenlemeyle işçinin kıdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai, yıllık izin gibi ücret, işverenin ise alacak ve tazminat kalemleri için arabulucuya başvurulabileceğini kaydetti.  

ARABULUCUYLA BİR GÜNDE ÇÖZÜLEBİLİYOR

Aylin Arıkan, “Arabuluculuğun bir dava şartı olarak kabul edilmesi, iş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan tazminat davaları, bunlarla ilgili rücu davalarında uygulanmayacak. Mahkemelerde yaklaşık 720 günde tamamlanan iş uyuşmazlıklarının arabulucuyla bir günde çözülebiliyor. Araştırmalara göre arabulucuya gidilen davaların %40'ı bir günde, %53'ü ise bir günden daha kısa sürede sonuca ulaşıyor. Arabuluculuk bir uzlaşı zemini olarak tanımlanabilir. İşçi ile işveren arasında genellikle 'Ben onunla görüşmem, onun ayağına gitmem' şeklinde diyaloglar gelişiyor. Mahkemede taraflar daha da geriliyor. Böylece yıllar süren bir dava sürecine giriliyor. Arabulucu, tarafları müzakere masasında bir araya getirip uyuşmazlıkları hakkında karara varmalarına yardımcı oluyor.” dedi.

İŞÇİNİN MEMNUN AYRILDIĞINI GÖRÜYORUZ
Bu sürecin işçi aleyhine işlediği şeklinde yanlış bir kanı oluştuğunu ifade eden Arıkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşçi görüşmelere avukatıyla gelebilir. İşçi mahkemeye nasıl avukatıyla gidiyorsa buraya da aynı şekilde gelebilir. Arabuluculuk sürecinde işçinin sonuçtan daha çok memnun ayrıldığını görüyoruz. Ortalama 2 yıl sonra alabileceği tazminatını burada uzlaşmaya vararak 1 saat içinde alabiliyor”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ