Makine Mühendisleri Odası Keşan Temsilcisi Tanju Şapçı, dün yaptığı açıklamada, Asansör Bakım ve İşletme yönetmeliği hakkında bilgi verdi ve bu konudaki duyarlılığın artması gerektiğine dikkat çekti.

SORUMLULUKLARIMIZI TİTİZLİKLE YERİNE GETİRECEĞİZ

Art arda gelen asansör kazalarında birçok kişinin hayatını kaybettiğini belirten Şapçı, “Makine Mühendisleri Odası olarak, öncelikle yaşamını kaybedenlerin ailelerinin ve yakınlarının acılarını paylaşırız. Bundan sonra bu tür kazaların meydana gelmemesi için de oda olarak üzerimize düşen bütün görev ve sorumluluğu titizlikle yerine getireceğimizi bildiririz.” dedi.

YILDA EN AZ BİR KERE KONTROL ŞART

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’nin 2008 yılında yürürlüğe girdiğini ve 2011 yılında da revize edildiğini söyleyen Tanju Şapçı, “Bu yönetmelik hükümlerine göre; apartmanlarda bina yöneticisi, kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için asansörlerin yılda en az bir kere kontrolünü yaptırmaktan sorumludur.” şeklinde konuştu.

SADECE DENETLEME YETKİMİZ VAR

Şapçı, yine aynı yönetmelikte; belediyelerin, sınırları içindeki her asansörün yılda bir kez A tipi muayene kuruluşu tarafından kontrol edilmesini sağlamaktan ve yıllık kontrolün yapılıp yapılmadığını denetlemekten sorumlu kılındığını ifade ederek şöyle dedi: “Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi bu konuda Keşan Belediyesi ile bir protokol imzalamıştır. Asansörlerin sağlıklı çalışıp çalışmadığı, periyodik bakımlarının ve kontrollerinin yapılıp yapılmadığı odamız yetkili personelleri tarafından yapılmaktadır. Bu kontroller yaklaşık 200 kriter değerlendirilerek yapılmaktadır. İnceleme sonucuna göre asansörlere kırmızı, sarı ve yeşil etiketleme yapılmaktadır. İnceleme sonucu bir rapor ile belediyeye bildirilmektedir. Asansör ne durumda olursa olsun bizim oda olarak asansörü kapatma yetkimiz yoktur. Sadece denetleme ve denetim sonuçlarını ilgili belediyeye bildirme sorumluluğumuz vardır.”

YÖNETİCİLER KAZA DURUMUNDA SORUMLU TUTULUR

Asansörlerin durumunun ve bakımının tüm sorumluluğunun ise site, apartman ve işyeri yöneticilerinin olduğunu vurgulayan Tanju Şapçı, şöyle devam etti: “Kırmızı etiket almış asansörün derhal onarımı yapılmalı ve kesinlikle kullanılmasına müsaade edilmemelidir. Kırmızı etiket takıldığı halde kullanımına devam edilen asansörlerde bir kaza olması durumunda; site, apartman ve işyeri yöneticileri sorumlu olacaktır. Ölüm olması halinde ‘Adam öldürme’ cezası kapsamında yargılanacaklarını bilmelerinde fayda olduğunu düşünüyoruz.”

BAKIM İÇİN ODA’MIZA BAŞVURABİLİRLER

“Benzer olayların yaşanmaması için Keşan Belediyesi ve Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi  Asansör Kontrol Merkezi arasında yapılan protokol gereği asansör kontrolleri odamız tarafından yapılmaktadır. Binalarında asansör bulunan tüm yöneticilerin asansör bakımlarını en kısa zamanda yaptırması için odamıza başvurmaları ve randevu almaları gerekmektedir.”

Şapçı, açıklamasının sonunda asansörlere yapıştırılan kırmızı etiketin “Asansörün kullanımı can ve mal güvenliği açısından sakıncalıdır”, sarı etiketin “Asansördeki eksik ve hatalar giderilmeli.” ve yeşil etiketin “Asansörün kullanımı can ve mal güvenliği açısından uygundur.” anlamını taşıdığını kaydetti.