Önce hazırlanmış kira beyanname sistemini daha da yaygınlaştıracak olan Maliye, doğru beyanda bulunmadığını tespit ettiği ev sahiplerinin peşine düşecek.

Yetkililer, önceden Maliye tarafından tespit edilen kira beyannamesi ile ev sahibinin doldurduğu beyanname arasında farkı dikkate alacak. Arada fark varsa, ya da hiç beyanname verilmemişse bu kişiler, görevlendirilen ekipler tarafından denetlenecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2013 yılı performans hedefleri arasında ev sahiplerine özel yer verildiğine dikkat çeken yetkililer, “GMSİ (Gayrımenkul Sermaye İradı) İzleme ve Değerlendirme Sistemi” oluşturulduğunun altını çizerek,  beyannamelerin başta bankalar olmak üzere çeşitli yerlerden alınan bilgiler çerçevesinde mükellef adına doldurulduğunu kaydetti.

KİRA GELİRİNİ BEYAN ETMEYENLER YANDI

2013 yılı mart ayında kira gelirleri beyan edileceğine de dikkat çeken yetkililer şöyle dedi: “Bu çerçevede de 1 milyon kişinin beyannamesi önceden doldurulacak. Ancak Maliye bununla yetinmeyecek. Sistem çerçevesinde uyumsuz olan yani elde ettiği kira gelirini beyan etmeyenlerin de peşine düşecek. Yapılan değerlendirmeye göre uyumsuz olarak tespit edilen ev sahiplerinin kontrolü yapılacak. Maliye Bakanlığı'nın bu yıl öncelikli hedeflerinden birisi de sektörler ve bölgeler arasındaki uyumsuzlukları tespit etmek olacak. Bu amaçla SBS (Sektör Bilgi Sistemi) oluşturulacak. Sektörel ve bölgesel vergisel uyumsuzluklar tespit edilecek. Sektörler kapsamında uyumsuzluk gösteren mükelleflerin sisteme girmesi ana hedef olacak. Kaçak girdi veya kaçak üretim yapanların mükellef haline getirilmesi öncelikli hedef olarak belirlenecek. Son olarak cezai işlem uygulamasına geçilecek.”