NAZAN KAPLAN

Toplantıya şirket yetkilileri Muzaffer Güven, Mecit Erol, Özgür İnceoğlu, Zeynel İnceoğlu, Yalçın Saçar, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa İşçimen, Selçuk Ataklı ile Cüneyt Yüksekdağ ve basın mensupları katıldı.

Mavi Kum Şirketi adına şirketlerinin yaptıkları yatırımlar hakkında bilgi veren Muzaffer Güven, katılımcıları ‘Hoş geldin’ dedikten sonra şunları söyledi

“2017 Kasım’ında orman bakanlığı, orman genel müdürlüğü Uzunkum’u ihale ile 29 yıllığına özel sektöre ihale etmiş oldu. Bizde hiçbirimiz turizmden gelen arkadaşlar değiliz. Fakat dedik ki böyle bir yeri biz de değerlendirelim arkadaş grubu olarak bir araya geldik. Mavi kum adı altında bir şirket oluşturarak buranın ihalesine girdik. Şirketimiz adı mavi kum biraz denizin mavisinden Uzunkum’un güzel kumundan esinlenerek bu ismi verdik. Ortaklarımızla bu ihaleye girip ihalesini alıp bölgemize Keşan’ımıza nezih bir yer olarak kazandırmak için ilk adımları atma işine girdik. Öncelikle ortak olarak bir araya gelen arkadaşlarımız ben eczacı muzaffer güven mesleğim eczacılık, ama hobi olarak amatörce turizm işine de el atmış oldum. Değerli arkadaşım Mecit Erol, Özgür İnceoğlu, Zeynel İnceoğlu, Yalçın Saçar, Önder İnceoğlu, şuanda altı arkadaşımız mavi kum şirketini temsil etmek için buradayız. Bu şekilde yola çıktık ve adımlarımızı attık. 

269 BİN 268 LİRA YILLIK İHALESİ BİZDE KALDI

2017 Kasım ayında açık artırma ile Uzunkum’un 8 şirketin ihaleye girdiğini söyleyen Güven, “Bunlardan bir tanesi hariç 17 tane bu 17 şirket içerisinde bizim şirketimizde var. İhaleye kapalı zarf usulü ile ihaleye girildi. 50 bin muhammen bedel üzerinden yıllık kirası ihale çıkmıştır. İlk 3 e kalan şirket kendi aralarında açık artırma ile ihaleye devam etti. Sonunda ihale bizim şirketimizde kaldı. Toplam 269 bin 268 lira yıllık muhammen bedelle buranın ihalesi bizde kaldı. Bunun haricinde de her yıl ağaçlandırma adı altında teminat, geçici teminat, depozito gibi giderleri de kattığımızda yaklaşık her yıl bu sene 305 bin lira bir kira bedeli ödemiş olduk. Her yıl da üfe tüfe ölçeğinde de kira belirlenmesi durumu var. Yani biz 29 yılsonunda yaptığımız hesaplara göre buraya sadece kira bedeli olarak 14 ile 15 Trilyon civarında devlete kira bedeli ödemiş olacağız. Bundan da mutluluk duyuyoruz. Devlete bu derece katkı yaptığımız için. Burada 365 gün kira bedeli günlük bize bin liraya geliyor. Ödeyemeyiz gibi bir endişemiz asla yok. 

15 TRİLYONLUK BİR YATIRIM YAPMAYI PLANLIYORUZ

Uzunkum’u 29 yıllığına aldıklarını hatırlatan Güven,  “Biz burayı 29 yıllığına aldık ama buraya yatırım da yapacağız ki bu ilk senemiz, ilk senemizin telaşı ve buranın doğal şartları maalesef hiçbir şeyin olmadığı çok bakir olan bir yerdi burası. Bu seneden başlayan ve birkaç yıla yayarak 15 trilyonluk bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Yola çıkarken temel felsefemiz dedik ki vizyonumuz temiz sahil ki buranın eski halini bilirsiniz. Temiz deniz, temiz çevre olacak ve buranın olmazsa olmazı mavi bayrak. Mutlaka alacağız. Kısaca burasını marka olacak gibi bir cazibe merkezi haline getirmek temel ilkemiz ve temel hedefimiz. Uzunkum’un ne kadar temiz, ne kadar görünmesi gereken bir yer olduğunu belirten bir açıklaması da var. Kaptan Cousteau  ‘Uzunkum’u görmeden Uzunkum’da denize girmeden aman ölmeyin’ gibi biraz espirili bir yaklaşımla. 

KALİTEYİ EN ÜST NOKTALARA TAŞIYACAĞIZ VEYA 

İSTANBUL’UN VAROŞLARINA TESLİM EDECEĞİZ

Yıllardır bu bölgeye önemli hizmetleri olan turizmcilerin olduğunu kaydeden Güven, “Bu turizmcilerin Saros körfezindeki turizmi üst noktaya taşımak adına gerçekten büyük emekleri var. Bizim de hedefimiz bu arkadaşlar. Saros’u ya kaliteyi en üst noktalara taşıyacağız veya İstanbul’un varoşlarına teslim edeceğiz. Bunu çok önemsiyoruz o nedenle hepimize düşen önemli görevler var. Burada devletin, kamunun, belediye, sivil toplum kuruluşlarının, işletmelerin ve tabiî ki burada yaşayan evleri olan vatandaşlarda hepimiz bu hassasiyeti gösterir isek beraber ve birlikte hareket edebilirsek Saros İstanbullular için cazibe merkezi olur.” 

17 TIR ÇÖP TOPLADIK

Uzunkum’u ihale ile aldıktan sonra bu hale gelene kadar işe öncelikle çöp toplamakla başladıklarını belirten Güven, şunları aktardı: “17 tır çöp topladık hatta beş on gün sonra geldik tekrar 2 kamyon çöp birikmiş maalesef vatandaşlarımız bu konudaki hassasiyetleri hoş değil. Uzunkum bakir bir yer yolu, suyu, elektriği olmayan bir yerdi. Biz işe taş ocakların oradan buraya kadar elektrik hattını getirmekle başladık çünkü elektrik olmadan yapacak hiçbir şey kalmıyor. İyi bir para harcayarak trafomuzu kurduk. Yolu düzenleme yaptık yol gerçekten kötüydü. Ortaklarımız var olan araçlarıyla yolu bir nebze kullanılabilir hale getirebildik. Belediye başkanımızın muhtemelen yanlış bir bilgiden kaynaklanan bir açıklaması oldu yolu yaptılar diye. Hayır yolu yapmadılar keşke yapılsaydı biz çokta memnun olurduk biz sadece stabilize yaptık. Ama burada belediye başkanımıza teşekkür ediyorum hiçbir kamudan bir katkı görmedik, sadece belediyemizden gördük. Kumsalın temizlenmesi için makineleri gönderdi ayrıca beş on tane çöp konteynerleri bize gönderdi. İnşallaha kendisini en kısa zamanda burada ağırlamaktan mutluluk duyacağız. 

HEPSİ BİRİNCİ SINIF MALZEMEDEN YAPILDI 

Sahili düzlediklerini, düzenlediklerini ve temizlediklerini bilgisini veren Güven, “Maalesef buraya ilk geldiğimizde telefonlar çalışmıyordu, baz istasyonu oluşturduk. Temizliğin ana unsuru sudur 200 tonluk su deposu yaptık, 4 tane kuyumuz var bu yaz sezonunda maalesef su yetersizliği oldu kendi tankerlerimiz ile Babadere’deki kaynak sudan buraya su taşıdık. Bir tane WC olmayan yerdi, yaklaşık şu anda 50 adet WC, duş kapalı ve açık olarak, soyunma kabinlerimiz var. Hepsi birinci sınıf malzemeden yapıldı ve temiz tutma gayreti içerisindeyiz. Sahilde 400 tane şezlong,  200 tane kamelya, 250 tane her kamelyanın içine sehpalarımız var, her kamelyanın yanında bir tane çöp sepeti var ayrıca her kamelyanın yanında da sigara izmaritleri için küllüklerimiz var. Bu arada sahilde kumsalda sıcak havalarda yürüme zorluğu olduğu için bek yürüyüş alanları yaptık. Kafeteryamız var bu sen hizmete sunduğumuz. Biz bu faaliyetlerimizi yazışmalar resmi prosedürleri tamamladıktan sonra Nisan- Mayıs gibi başladık. Temmuz’un ilk haftasına kadar bu hizmetleri sunduk. Tabiî ki eksiklerimiz var ama kiraladığımız süre içerisinde gerek alt yapı gerekse halkımıza hizmet edeceğimiz birçok projelerimiz var. 

Güven daha sonra da yapacakları hakkında şunları söyledi: “Yaptıklarımızı saydık yapacaklarımızı anlatmak istiyorum.  Biz burasını 29 yıllığına kiraladık aynı şekilde yayla sahilde Mustafa Altunhan arkadaşımız aynı şartlarla bir tesis aldı. İnanın orası da buradaki turizmci işletmeci kardeşlerimiz gibi gerçekten mükemmel bir yer oldu. Saros bu sene olan işletmeler haricinde daha 2 tane güzel nezih bir sahilde hizmet alanı kazandığına inanıyorum. Bu da inşallah önümüzdeki yıllarda fazlalaşır. Buradaki kalite nitelik yukarıya çıktıkça buraya gelen turizmciler günübirlikçilerin de o fotoğrafının kesinlikle değişeceğine inanıyorum. 

Taş ocaklarının oraya saptığımızda yolumuzu gördünüz biz o yolu biraz düzeltmeye çalıştık ama bu kadar oldu inşallah bundan sonraki süreçte ilk etapta kesinlikle yolumuzu satı kaplama yaptıracağız. Edirne deki özel idare ile protokol yapılacak yaklaşık olarak bu yol bize 1 trilyon 200 bine mal olacak. Kaliteden ödün vermeyeceğiz bu nedenle önümüzdeki sezon wip ve loca kamelyalar yapacağız. Buraya gelen biraz daha üst sınıfa bu hizmetleri sunmak önümüzdeki seneki programımız içerisinde. Ayrıca buradaki duşlarımızın yeterli olmadığı düşünüyoruz. WC’ler, duşlar, soyunma kabinleri yapacağız, bunlar ne kadar fazla olursa daha nezih, daha kalite gelecektir.” dedi.

Bu yıl Ekim kasım ayında buraya yaklaşık 2 bin adet değişik türde ağaç ve fidan dikileceğini ifade eden Güven, “Her sene devam edecek. Çevre düzenlemesi yapılacak, sol tarafa henüz emek veremedik. Karavan alanı oluşturmayı düşünüyoruz. Bölgemizde karavancılığın yaygınlaşması çok önemli o da turizmde ayrı bir sektör. Seyir terasları oluşturacağız, restoranımız, bir kaç tane büfemiz olacak sahilde kum üzerinde olan deklerimizin devamını yapacağız. Ailelerin çocuklarını rahatça bırakabileceği çocuk oyun alanları yaratacağız, busene en önem verdiğimiz konulardan biri olan spor alanları oluşturmak. Bunlar da voleybol, basketbol ve daha ileriside tenis sahası oluşturmak. Ayrıca bebeği olan anneler için bebek bakım ve emzirme odası oluşturacağız. Mescit yapacağız. Denizde olduğumuz için su sporları olacak yelken, sörf, jetski, paraşüt ve deniz bisikleti gibi. 1 veya 1 den fazla iskele yapacağız denizin içine ve hobi balıkçılığı olmazsa olmazımız olacak. Bu sene eksik kalan cankurtaran kulelerimiz olacak, bir de büyük bir proje bunu seneye yetiştirebilir miyiz tam bilmiyorum çünkü bunlar maddi olarak baya gideri olan ve de zamana da ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz bir proje aqua park projemiz var. Denizle iç içe olan bir aqua park. Burası Uzunkum her saati ayrı güzel burada hayatın 24 saat devam etmesini istiyoruz. Sahile gelen hemşerilerimizin geceleri de eğlenmesi ve dinlenmesi için alanlar oluşturacağız.” şeklinde konuştu.

Son olarak Muzaffer Güven şöyle konuştu: “Kısaca bizim 2019 yılı yaz sezonuna sıraladığım projeleri hayata geçirmek gibi bir adımımız var. Ekim ayı gibi başlayıp mayıs ayı gibi hayata geçireceğimize inanıyorum. Öyle bir sahil yaratmak istiyoruz ki hiç kimsenin birbirini rahatsız etmediği, ailesi, çoluk çocuğu, dost ve arkadaşları ile huzur mutlu şekilde tatil sunmak temel hedefimiz olacak. A sınıfı nitelikler ile donatılmış bir sahili bölgemize Keşan’ımıza armağan etmek istiyoruz. Biz burada orman genel müdürlüğünü 29 yıllığına kiracısıyız. Çevre şehircilik müdürlüğü,  özel idare gibi kamudaki yetkililer geldiler ve geldiklerinde keyif aldılar ve bu bizi çok mutlu etti. Onların da katkıları inkar edilemez. Bu yaptıklarımız 29 yıl sonra devlete kalacak burası ormanın zaten biz sadece bunun kullanıcısıyız. Buranın esas sahibi orman genel müdürlüğü devletin kendisi.”  

Keşan TSO yönetim kurulu üyesi Mustafa İşçimen de Mavi Kum Şirket yetkililerine teşekkür ederek şunları söyledi: “Değerli basın mensupları değerli mavi kum yöneticileri bizleri b ugün burada ağırladınız için odam ve şahsım adına hepinize teşekkür ediyoruz.  Bizler Kasım 2017 den itibaren özellikle benimde sevindiğim bir konu da şu benim sektörüm haline 11. Gruba gelen güzel bir şirket yöneticiliğinde beraber olmanın mutluluğu var bugün özellikle sektörümüzde bizler bölgemizde yalnız kalıyorduk bugüne kadar özel sektör olarak bu sektör içerisinde gelen en köklü ailelerden biriyim mavi kum ve yayladaki arkadaşlarımızla beraber tahmin ediyorum bölgenin daha iyi bir deneyim kazandığını düşünüyoruz oda olarak. Özellikle sevgili dostlarımızın bu yaptıklarının arkasında olduğumuzu da söylüyoruz. Güzel bir ambiyans güzel bir yatırım kolay bir yatırım değil herkesin de başa çıkabileceği dışarıdan göründüğü gibi her şeyiyle basit bir yatırım değil uzun yıllara yayılacak bir yatırım bizde bunu tahmin ediyoruz zaten ve bölgeye çok büyük katma değer sağlayacağını düşünüyoruz. Bu konuda odamız adına kendilerini çok tebrik ediyoruz. Ortaklarından bir tanesi zaten Sayın Önder İnceoğlu bizim meclis üyemizdi kendisi bugün aramızda yok seyahatteymiş. Güzel başarılı bir çalışma inşallah bu çalışmanın devamında hem kendi hem bölgemiz kazanç sağlayacak düşüncesindeyim bizlerde hem oda olarak hem kendi sektörümden arkadaşlarımıza her konuda destek olacağımı ifade etmek istiyorum.”

Konuşmalar sonunda şirket yetkilileri tarafından tesis basın mensuplarına gezdirildi.