Keşan’a bağlı Mecidiye Sahili’ne, DSİ (Devlet Su İşleri) Genel Müdürlüğü tarafından açılacak taş ocağıyla ilgili geçtiğimiz Cumartesi günü protesto eylemi gerçekleştirildi.

Mecidiye Köyü Güzelleştirme Derneği tarafından Mecidiye Köyü Sahili’ne DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak kalker ocağı ve kırma, eleme tesisi projesi ile mevcut taş ocaklarını protesto etmek amacıyla eylem düzenlendi. Saat 15.00’te, Mecidiye Köyü Sahili Ayazmabayırı Tepesi Mevkii’nde başlayan eyleme CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, doğasever vatandaşlar ve köylüler katıldı. Protestoya katılanlar üzerlerinde “Artık yeter köyümüzde taş ocağı istemiyoruz’, ‘Turizm bölgemizde taş ocağı istemiyoruz” ve “Doğayı katletme, turizmi katletme” yazılı afiş ve dövizlerle kortej oluşturarak sloganlar eşliğinde İbrice Limanı sapağından yeni taş ocağının yapılacağı Mecidiye Sahili’ndeki Ayazmabayırı Tepesi Mevkii’ne yürüdü.

11 AYLIK DENİZ EYLEMİN MASKOTU OLDU

Yapılan etkinliğin en çok dikkat çeken yüzü ise 11 aylık Deniz Demir oldu. Annesinin kucağında eline “Ben taş ocağında oyun oynayamam ki” yazılı döviz alan minik Deniz, eyleme katılanların ilgi odağı oldu.

KÖYLÜLER TEPKİLİ

Taş ocaklarının olduğu mevkide konuşan köylü bir kadın, “Yeşil alan istiyoruz. Çocuklarımızı okula götürürken, kamyonlardan kaçmak istemiyoruz artık. Çocuklarımızı rahat bir şekilde dışarı salamıyoruz kamyonların korkusundan. Biz çocuklarımızı özgür, köy yerinde, rahat bahçemizde büyütmek istiyoruz. Okullara götürürken elinden tutup değil, onları serbest ve özgür şekilde götürmek istiyoruz. Bize yardımcı olun. Biz taş ocaklarını artık istemiyoruz.” dedi.

BELEDİYEMİZİ ALDINIZ, YEŞİLİMİZİ ALMAYIN

Başka bir vatandaş ise, “Belediyemizi aldınız, yeşilimizi almayın. Tavuklarımızı, hayvanlarımızı sokağa salamıyoruz. Sabahları çöp atmaya çıkamıyoruz. Sürekli ağır tonajlı kamyonlar gelip geçiyor. Çocuklarımız rahat nefes alsınlar, toz değil. Oksijen almak istiyoruz. Bu güzel doğayı kimsenin kirletmeye hakkı yok. Burasını nasıl batırdıysalar, yeniden ağaçlandırsınlar. Yeter ki buradan gitsinler, ağaçlandırmaya ben gönüllü gelirim” şeklinde konuştu.

BİRCAN: TURİZM BÖLGESİ OLAN HİÇBİR YERE MADEN RUHSATI VERİLEMEZ

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, yaptığı açıklamada, konunun takipçisi olacağını belirterek, "Maalesef burada bir doğa tahribatının içerisindeyiz. Daha önce burada olan taş ocaklarının yanına ilaveten yeni bir ruhsat verilmiş. Burası turizm bölgesi. 2006 yılında turizm bölgesi olarak ilan edilmiş bir yer. Turizm bölgesi olan hiçbir yere maden ruhsatı verilemez. Ama burada taş ocaklarını ÇED’ten çıkartıyorlar, Çevre Bakanlığı da hiç ilgilenmiyor. 29 Nisan 2015 tarihinde buraya ÇED Raporsuz ruhsat veriliyor. Herhalde bin dönüme yakın bir yer tahrip edilecek burada. Arkamızda da hemen Saros Körfezi var. Saros Körfezi şu anda Türkiye'nin incisi. Gelişmekte olan turizm bölgesinde böyle bir tahribat yapılıyor. Bu tahribata dur demek için, köylü vatandaşlarımız ve çevreye duyarlı vatandaşlarımızın tamamı burada. Biz de onlara destek olma adına buraya geldik. Ben Edirne Milletvekili olarak bununla ilgili soru önergesi vereceğim." diye konuştu.

ÖZCAN: YETER ARTIK BU KADAR DA ÇEVREYE ZARAR VERMEYELİM

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan da, Ramazan Ayı’nın ardından birçok insanın tatil yapmak üzere bölgeye geleceğini dile getirerek, şunları kayıt düştü: “Taş ocaklarının doğaya yaptığı tahribatın haricinde mıcır yüklü kamyonların yüzlercesi her gün burada trafikte. Geçtiğimiz yaz kamyonlar nedeniyle ölümlü ve yaralanmalı birçok kaza meydana geldi. Burası 2006 yılında ‘Turizm geliştirme bölgesi’ ilan edildi. Aradan 9 yıl geçti Turizm Bakanlığı 1/25 bin ölçekli planları bitiremediler. Burada ne olacağı hiç belli değil. Ocakların faaliyeti bir ara durduruldu ama tekrar faaliyete geçti. Bu sene yeni ocaklar açılmaya başlandı. Yeter artık bu kadarda çevreye zarar vermeyelim. Taş çıkaracağız ama dünyada başka ülkeler nasıl çıkarıyorsa bunu usturuplu yapmalıyız. Bu ocaklar gelecekte çevreyi tahrip etmiş şekilde bırakılıp gidecek. Burada tarihi kalıntılarda var. Biz bir hazinenin üzerinde oturuyoruz ama farkında değiliz.” Vatandaşlarda mevcut taş ocaklarının bölgeye ciddi zararlar verdiğini, yenilerinin açılmasıyla doğanın dengesiyle oynandığını savundu. Protesto, alkışlar ve ıslıklarla son buldu. Taş ocaklarına tepki amacıyla önümüzdeki günlerde daha geniş çaplı bir çalışmanın yapılacağı bildirildi.