Doğan Cüceloğlu ‘Mış Gibi Yaşamak’ kavramının sahibi, ‘Mış Gibi Yaşamlar’ kitabı tam ta bu kavramın ifadesi. Alın, okuyun, okutun bilgilenin, ‘MIŞ’ gibi yaşayarak yaşamınızı zehir etmeyin.

Biz yine hikaye Tomanya’da geçiyor MUŞ diye başlayalım, durduk yerde başımızı belaya sokmayalım. Tomanya tam da MIŞ gibi yaşayanların ülkesi, yıllardır bu kadar da olmaz denilen abuklukların merkezi. Sürekli Tomanlara herkesin kıskandığı kalkınMIŞ bir ülke vaat edilir, Tomanbaşı da dünya lideriy MİŞ gibi ahaliye belletilir. Tomanbaşı dünyaya meydan okurMUŞ gibi gösterilir, perde arkasında kimlerin hangi talepleri kabul edilMİŞ, Tengri bilir. Yandaş basına sorsan ne Amartika, ne Rusika ne de Agora Birliği onunla baş eder, sanırsın hepsi zılgıtı yeMİŞ gibi boynun öne eğer. Tüm bu haberler gerçekMİŞ, hayal ürünüyMÜŞ Tomanlar ilgilenmezler, gururunu okşarMIŞ gibi yaparsan her yalan haberi yerler ama gerçeği dinlemezler.

Tomanya’da iktidar sahipleri yoksul halkın umuduyMUŞ gibi yönetime kuruldular, istisnasız tümü gömü bulMUŞ gibi önce küplerini doldurdular. Dürüstmüşler, sadece tek yüzükleri varMIŞ diye gönül çaldılar, çaldıkları meğerse sadece gönül değilMİŞ, onu da çalışarak kazanMIŞ gibi göz boyadılar. Salak oğlanlar bile boy boy gemicikleri dizdiler, hepsi çok akıllıyMIŞ, ÇALışARAK zengin olMUŞ gibi millete yedirdiler. Yoksulları düşünürMÜŞ gibi fakir sofralarında diz kırıp yemek yerler, sonrasında saray sofralarında ejder suyu eşliğinde kuş sütü tüketirler. Sorsan hepsi halk adamıyMIŞ gibi bir caka, bir fiyaka, halk açken bol bol saray yap, sözde itibarMIŞ, ne alaka?

Yıllarca hakMIŞ, hukukMUŞ, adaletMİŞ dillerinden düşürmediler, yargı reformu yapıyorMUŞ havasında tüm yargıyı KATÖ alçağının emrine verdiler. Tomanya ordusu ve yurtsever Tomanlar yargılanıp sürünürken oh olsun dediler, kozmik odayı Katöye açıp iyi halt etMİŞ gibi böbürlendiler. Tomanya bağırsaklarını temizliyor diyen KATÖ yandaşı ahmaK matah biriyMİŞmuamelesi görür,Tomanbaşı tarafından yüksek danışma kurulunda görevlendirilmesi izan sahiplerini gülmekten öldürür. KATÖ’cüağlak ahmak yargılanmak bir yana ödüllendirilir, pişman olMUŞ edasıyla TV’lerde boy gösterir. Katö’yle mücadele ederMİŞ gibi pozlar verilir, Katö’yle ne kadar halvet olmuş yalaka varsa önemli görevlere getirilir. Bu işler olurken Katö yandaşı gazeteciler yurtseverMİŞ gibi yandaş medyaya yayılırlar, yıllarca katö ile mücadele edenler gazeteciler teröristMİŞ gibi hapse tıkılırlar. Yıllarca katöyü besleyip büyütenler, boy boy resim verenler masumMUŞ gibi baştadır, Katöyle tek pozu olmayan muhalefet suçluyMUŞ gibi hedef tahtasındadır. Şimdi de yargı Katöden temizleniyorMUŞ edasıyla siyasallaştırır, tarafsızMIŞ kisvesindeki yandaş yargıya seçim iptali dahil her karar aldırılır. Hak hukuk tanımazlar, hepsi adamMIŞ gibi ortalıkta dolaşır, bu hukuksuzlukların hesap gününü düşününce de elleri ayaklarına dolaşır.

Tomanlarda din kutsal, Tengri inancı yaygındır, dindarMIŞ gibi yapanlar halkın gözünde daima ilk sıradadır. Halk din maskesi takanları sorgulamaz kolay kanar, din tüccarıyMIŞ, sahtekarMIŞ demez, dindarım diyeni hırsız olsa aklar. İnançlı gözükürse çalMIŞ, çırpMIŞ gözü görmez, arsızMIŞ, namussuzMUŞ farketmez, Tengrim affetsin derse hesap bile vermez. Yobaz taifesi hep alimMİŞ gibi davranır, dokuz yaşında kıza göz koyar soysuz, aklı hep uçkurundadır. Tengrinin kanunlarına sanki haşa peygamberMİŞ gibi hüküm verir, Tengriye şirk koşMUŞ sorulmaz, yine de sözü dinlenir. İktidara çöreklenen din canbazları inançlıyMIŞ gibi cahil halkı kandırır, halk adamıyMIŞ edasıyla yolsuzlukları gizler, saltanatını taçlandırır.

Toman ekonomisi borçla döndürülse de kalkınMIŞ edası takınılır, kriz başlayınca iktidar masumMUŞ, dış güçler suçluyMUŞ havası yaratılır. Damatlar, akrabalar bulunmaz hintkumaşıyMIŞ gibi en önemli makamlara getirilir, işler kötü gitse de çok bilirMİŞ edası ile ‘Bakın, burası çok önemli’ denilerek sorunlar geçiştirilir. Mutfakta yangın varMIŞ kimin umurunda, sanki herkesinki saray mutfağıyMIŞ gibi hazret ziyafet turunda. Halkın geçim sıkıntısı yokMUŞ gibi tıkınırlar, kuş sütlü ziyafetleri TV’lerde canlı yayınlayıp halk tokMUŞ havası takınırlar. Halk kızarMIŞ, beddua ederMİŞ umurlarında değil, tıkınmaktan çatlasalar tınmazlarMIŞ, bunların yolu yol değil.

Tomanya’da iktidar dış politikada güya dik durMUŞ, eğilmeMİŞ, meğerse 18 Toman adası bu iktidarca GrekolaraverilMİŞ, kimse de dert etmeMİŞ. Milliyetçilik tekellerindeyMİŞ gibi herkesi hainlikle suçlarlar, iş işgal edilen adalara gelince habersizMİŞ gibi havalara bakarlar. Kuriye’yi kim karıştırMIŞ, 5 milyon mülteci neden Tomanya’ya kitlenMİŞ kimse bilmez, Kuriye’deki terör örgütü Tomanya sınırını ele geçirMİŞ sual bile edilmez. Kuriye’de küçük bir alanı kontrol etmeyi zaferMİŞ gibi sunarlar, Kuriye’deki terör örgütü neredeyse devlet kuracakmış, susarlar. ZilletMİŞ, illetMİŞ denerek Tomanlar ikiye bölünMÜŞ, milletin diğer yarısı alenen hor görülMÜŞ. Yitirdikleri ranta dahi beka sorunu deMİŞler, milletin zekasıyla külliyen alay etMİŞler. Tomanlar yavaş yavaş uyanmaya başlaMIŞ, Tomanya’yı kötü yönetenlerin içini bir telaş kaplaMIŞ. Belli ki Tomanya’ya yaz güneşi doğacak, herkes umutluyMUŞ, yakında HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK.

Tomanlar yine selam göndermişler, MIŞ gibi yaşamayın ve yönetilmeyin demişler. MIŞ gibi yaşayan kişilerin hayatı kahrolur, MIŞ gibi yönetilen ülkelerin gelecekleri mahvolur. Siz siz olun MIŞ gibi yaşamayın, MIŞ gibi yönetenlerin de peşinden koşmayın. Tomanların deneyimlerinden yararlanalım, MIŞ gibi yaşayarak değil farkında olarak ve gerçeklerle yol alalım.

SÖZÜN ÖZÜ: MIŞ gibi yaşayanlar düz yolda rotayı şaşırırlar, en küçük sorun karşısında dahi apışırlar.

Bilmeyenlere özetleyelim, Tomanya hayali bir ülke diyelim. Amartika, Rusikabüyük devletler, Agora Birliği Tomanya’nın hayalini süsler. Greko’larlaKuriyeliler sınır komşusudur, Kandırıkçı terör örgütü KATÖ Tomanya’yı yönetenlerin en büyük defosudur. Tengri Tomanların Allahı, Tomanbaşı ülkenin tek hakimi, sürdürür saltanatı.