Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği (MMMBD) Keşan Şubesi Başkanı Haluk Kaba, Keşan Vergi Dairesi Müdürü Hamza Cihaner’in de katıldığı toplantıyla E-Tebligat (Elektronik Tebligat) ve yeni nesil ÖKC (Ödeme Kaydedici Cihazlar) ile ilgili bilgi verdi.

Saat 11.00’de, dernek bürosunda başlayan toplantıda öncelikle E.Tebligat hakkında bilgi veren Haluk Kaba, “Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, E-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir. Bu tebliğ fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır.E-Tebligat  uygulaması 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren başlayacaktır.Ancak, bu tarihten önce E-Tebligat sistemini kullanmak için bildirimde bulunan mükelleflerimize 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılabilecektir. E-Tebligat başvurusu yapıldığında ve E-Tebligat gönderildiğinde Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde belirtilen telefon numarasına SMS yoluyla veya bildirilen e-posta adresine mail yolu ile bilgilendirme yapılır. E-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır ve ayrıca posta yoluyla tebligat yapılmaz. E-Tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükelleflerimiz, süresinde bildirimde bulunmaz ise Vergi Usul Kanununun Mükerrer 355. Maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılır. Bu mükelleflerimize kendiliğinden oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi tebliğ edilerek E-Tebligat gönderimi başlatılır.” dedi.

CEZA TUTARLARI

Ceza tutarlarıyla ilgili konuşan Kaba, şunları söyledi: “Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında bin 300 TL, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 660 TL’dir. E-Tebligat, bilgi güvenliği ve kişisel verilerin korunmasını sağlar. Hizmet kalitesini arttırır. Belgenin içeriğinin başkaları tarafından değiştirilmeyeceğini garanti eder, güvenilirdir. Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirilir. Elektronik tebligat sisteminde, tebligatın ne zaman yapıldığını, gönderen kurumun ve alıcının kim olduğunu, gönderilen tebligatın ve eklerinin ne olduğunun, görüntülenebildiği için herhangi bir ihtilafa yer bırakmaz. Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretli iken E-Tebligat ile yapılan tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmadığından bütçeye katkı sağlar. E-Tebligat sistemiyle yapılan tebligatlar, kağıt, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için doğanın, yeşilin ve insanlığın en büyük dostudur.”

ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLAR

Haluk Kaba, basit/bilgisayar bağlantılı yeni nesil ÖKC’lerden bahsederek, “3100 Sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanuna istinaden bakanlıkça muaf tutulanlar hariç olmak üzere anılan Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan diğer tüm mükellefler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren basit/bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alarak kullanmak zorundadırlar. Mükellefler bu tarihten önce de Bakanlığımızca onaylanmış Basit/bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alarak kullanabilirler. Yeni nesil ÖKC kullanma mecburiyetini getiren  VUK (Vergi Usul Kanunu) Genel Tebliği’nde belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden mükellefler ile yeni nesil ÖKC üreticileri veya ithalatçıları hakkında VUK’un mükerrer maddesinde yer alan özel usulsüzlük cezaları uygulanır. Bu cezalar 2015 yılı itibariyle birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında bin 300 TL, ikinci sınıf tüccar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 660 TL, bunlar dışında kalanlar için 330 TL olarak belirlenmiştir.” şeklinde konuştu.

CİHANER: SON GÜNE KALMAYALIM

Keşan Vergi Dairesi Müdürü Hamza Cihaner de 1 Ocak 2016 tarihinde E-Tebligat ve Ödeme Kaydedici Cihazların uygulamaya gireceğini ve süre uzatması yapılmayacağını ifade ederek, şunları söyledi: “Süre uzatımıyla ilgili Resmi Gazete’de herhangi bir şey yayınlanmadı. Vatandaşı yanlış yönlendirmemek lazım. Mükellefler bu konuda duyarlı olup, cezalı duruma düşmesin. Eninde sonunda bu uygulanacak. Sistemlerde de arıza olabilir. Lütfen son güne kalmayalım.”