Sonay CAN

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün Keşan’da, Trakya Üniversitesi Keşan Hakkı Yörük Sağlık Yüksek Okulu’nun temelini attı, ayrıca Keşan Kerami Mercan 112 Acil Yardım İstasyonu’nun resmi açılışını yaptı.

HAKKI YÖRÜK SAĞLIK YÜKSEK OKULU’NDAKİ TÖREN

Saat 13.45 sıralarında Keşan’a gelen Müezzinoğlu, ilk olarak Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu binası yanına, işadamı Ahmet Yörük tarafından yaptırılacak olan Keşan Hakkı Yörük Sağlık Yüksekokulu’nun temel atma törenine katıldı.

Buradaki törene, Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte, Edirne Valisi Hasan Duruer, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, resmi daire amirleri, oda ve borsa temsilcileri, akademisyenler, okulu yaptıracak olan hayırsever iş adamı Ahmet Yörük ve Yörük Ailesi ile çok sayıda davetli katıldı.

AHMET YÖRÜK: BU HEYECAN BİZDE 30 YIL ÖNCE BAŞLADI

Sunuculuğunu Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Öğrencisi Dudu Çetin’in yaptığı tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından, yüksekokul müzik topluluğunun müzik dinletisiyle başladı. Şef, öğretim görevlisi Olgun Irmak Çetin yönetimindeki dinleti, beğeniyle izlendi. Daha sonra Ahmet Yörük söz aldı. Eğitime gönül veren bir aileye mensup olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Yörük, 30 yıl önce Enez’in Büyükevren Köyü’nde büyükbabası Aziz Yörük adına bir ortaokul yaptırdıklarına dikkat çekerek şöyle dedi: “Bu okulumuz, bölge ilköğretim okulu konumunda olup, Enez’de 10 köye hizmet vermektedir. Yani bu heyecan bizde 30 yıl önce başladı. Şimdi de babam Hakkı Yörük adına bir sağlık yüksekokulu yaptırıyoruz. Bu okulun, eğitim ve sağlığı birarada buluşturması, bizi çok mutlu kılmakta. Ben önce sağlık, sonra da eğitim diyorum. 4 yıllık bu yüksekokulu en kısa zamanda, yani gelecek akademik yıla yetiştirmeyi düşünüyoruz. Temel ve taban alanı 2 bin 850 metre kare olup, 5 bloktan oluşmaktadır. Blokların biri bodrum ile 4 kat, diğerleri ise 2’şer kattır. İç bahçesi mevcuttur. Güzel bir mimarisi var. Okul bitince hem Keşan’a hem de ülkemize güzel bir eser kazandırmış olacağız.”

DOĞALGAZ SÖZÜ İSTEDİ

Yörük, konuşmasının ilerleyen bölümünde, Sağlık Bakanı’na hitaben, “Biz Keşan’da yaşayarak ölüyoruz. Kaloriferlerin yandığı dönem, tamamen zehir soluyoruz. Bunun için en kısa zamanda Keşan’a doğalgaz gelmesi konusunda katkılarınızı bekliyoruz.” şeklinde bir istekte bulunarak, söz vermesini istedi.

YENER YÖRÜK: MEDENİYETİMİZ, VAKIF MEDENİYETİ

Daha sonra söz alan Yener Yörük, temelini atmak için bulundukları yüksekokulun hem bir sağlık hem de eğitim kurumunu bünyesinde barındırdığının altını çizerek, bundan mutluluk duyduğunu ifade etti. Okulun bir yıl sonra bitirilmesiyle, Keşan’ın adeta yeni bir fakülte daha kazanacağına vurgu yaparak şunları söyledi: “Trakya Üniversitesi, 37 bin öğrencisiyle sadece bölgemizin değil Balkanlar’ın çok önemli bir eğitim kurumudur. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bin yataklı olması sebebiyle modern tıbbın bütün olanaklarını Balkanlar’a sunmaktadır. Bizim medeniyetimiz vakıf medeniyeti. Bu okul da bir anlamda öyle sayılır. Buradan yetişecek olan insanların yapacağı hizmetlerde Yörük Ailesi’nin de katkısı olacak. Huzurlarınızda Ahmet Yörük’e teşekkür ederim. Üniversitemiz 4 bölümde faaliyete geçecek. Temel bölümümüz hemşirelik, diğer bölümlerimiz ise çocuk gelişimi, acil yardım ve afet yönetimi ile iş sağlığı ve güvenliği. 7 bin metrekare alanda inşa edilecek olan bu okul yaklaşık 6 milyon Türk Lirası’na mal olacak.”

MÜEZZİNOĞLU: YAKLAŞIK BİN CİVARINDA YUNANLI DOKTOR, TÜRKÇE ÖĞRENİYOR

Daha sonra mikrofona gelen Mehmet Müezzinoğlu, “Dünyaya bırakacağın en büyük miras, hayırlı bir evlattır.”  sözüne atıfta bulunarak, merhum Hakkı Yörük’e rahmet dileyerek sözlerine başladı. Müezzinoğlu, şunları söyledi: “Bu eserin gelecek akademik yıla yetişecek olması çok güzel. İnşallah 10 ay gibi kısa bir süre içerisinde bitirildiğinde de açılışında hep beraber olmayı inşallah Tanrım bize nasip eder. Sağlık Bakanlığı olarak biz <Önce insan ve önce sağlık!> diyoruz. Türkiye sağlık alanında çok önemli mesafeler kat etti. 10 Kasım’da Atatürk’ü anma töreni için gittiğim Selanik’te, Selanik Tabip Odası ve yönetimi benimle görüşmek istedi. Bu görüşmede, Yunanistan’da 7 bin civarında uzman doktorun iş aradığını, Türkiye’de de bu anlamda bir ihtiyaç oluğunu bizzat benim beyan ettiğimi belirterek, bu doktorlardan nasıl bir iletişimle ilişki kurulabileceğini bizimle paylaşmak istediler. Yaklaşık bin kadar doktorun Türkçe kursuna gittiğini de ifade ettiler. Türkçe kurslarına ders verecek öğretmenler bulamamaları yüzünden de Selanik’teki başkonsolosluğumuz aracılığıyla Selanik Üniversitesi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin irtibatlandırıldığını kaydederek, daha çok Yunanlı doktorun Türkçe öğrenme konusuna çözüm bulmayı amaçladığını söylediler.”

Konuşmanın ardından, Müezzinoğlu tarafından Ahmet Yörük’e plaket verildi. Daha sonra ise Mehmet Müezzinoğlu ve beraberindekiler, butona basarak, temel atma işlemini gerçekleştirdi. Konuklara sunulan ikramın ardından buradaki tören sona erdi.

DOĞALGAZ İÇİN 15 BİN İMZA TOPLAYIN

Tören sonunda basın mensuplarına doğalgaz konusunda bir açıklama yapan Müezzinoğlu, şöyle dedi: “Enerji Bakanımız; ilçelerde yaşayan nüfusun, elektrik faturası abonelerinin %60’ının müracaat etmesi halinde doğalgaz çalışması başlatabilmektedir. Ülke genelinde 26 ilçeden olumlu ve yeterli başvuru oldu. Keşan’da da 32 müracaat olmuş. Bana 15 bin imza getirin, o işi ben halledeyim.”

ŞEHİT AİLESİNİN EVİNİ ZİYARET ETTİ

Mehmet Müezzinoğlu ve beraberindekiler, Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bahçesinde gerçekleştirilen Keşan Hakkı Yörük Sağlık Yüksekokulu temel atma töreninin ardından, bir şehit ailesinin evini ziyaret etti.

2010 yılında, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde PKK’lı teröristlerce şehit edilen, Komando Er Mustafa Kayın’ın Yukarı Zaferiye Mahallesi’ndeki evindeki ziyarette, babası Süleyman Kayın, annesi Sevgi Kayın ve ağabeyi Süney Kayın’la yapılan görüşmede, duygusal anlar yaşandı.

KEŞAN KERAMİ MERCAN 112 ACİL YARDIM İSTASYONU’NDAKİ TÖREN

Müezzinoğlu, programın ikinci bölümünde, fiziki açılışı geçen ay içerisinde gerçekleştirilen Keşan Kerami Mercan 112 Acil Yardım İstasyonu’nun açılış törenine katıldı. Buradaki törene; Edirne İl Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, Edirne İl Sağlık Müdürü Turgut Çalışkan, Edirne Halk Sağlığı Müdürü Hatice Gül, Keşan İlçe Sağlık Müdürü Ergün Kurtar ve Keşan Devlet Hastanesi Yöneticisi Nurettin Alparslan da dahil oldu. Mehmet Müezzinoğlu’nu istasyon girişinde Mercan Ailesi karşıladı.

ÇALIŞKAN, ERİKLİ İÇİN DE MERCAN AİLESİ’NDEN YARDIM İSTEDİ

Sunuculuğunu Keşan Toplum Sağlığı Ebesi Mecbure Yılmaz’ın yaptığı program, Turgut Çalışkan’ın konuşmasıyla başladı. Keşan’da şehir içi trafiğin yoğunluğu sebebiyle, 112 Acil ambulanslarının zorluklarla karşılaştığını ve bu nedenle, özellikle karayollarında meydana gelen kazalara daha önce müdahale edebilmek amacıyla, yeni bir arayışa girdiklerini, bu konuda işadamı Tolga Mercan’dan yardım isteyecekleri sırada teklifin Mercan Ailesi’nden geldiğini söyleyen Çalışkan, hayırsever aileye teşekkür etti. Turgut Çalışkan, Mercan Ailesi’nden Erikli Sahili’ndeki poliklinik için de yardımda bulunmasını istedi.

MÜEZZİNOĞLU, MERCAN AİLESİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Son olarak söz alan Mehmet Müezzinoğlu, 112 Acil Yardım İstasyonları’nın yaşamla ölüm arasındaki o ince çizgide çok önemli bir görev yaptığının altını çizerek, yeni kara ambulansları, deniz ambulans botları ve ambulans uçakların hizmete gireceğini söyledi. Hatta bir hastayı da Hindistan’a ambulans uçakla gönderdiklerini ifade eden Müezzinoğlu, şöyle dedi: “Gönlümüz ister ki hiç kaza olmasın. Hiç acile işimiz düşmesin ama ne yazık ki oluyor. Bunlar da hayatın bir parçası. Keşan gibi çok önemli bir kavşakta, böyle bir tesisi Keşan halkına kazandıran Mercan Ailesi’ne çok çok teşekkür ederim. Biz bu durumlarda bize düşen en iyi yapabilmeliyiz. Bu anlamda tüm aileye tekrar teşekkür ederim.”

Konuşmanın ardından, açılış kurdelesi kesilerek, resmi açılış yapıldı. Açılışın ardından Müezzinoğlu ve beraberindekiler Keşan’dan ayrıldı.