SONGÜL KONAR

Dün, Edirne Valisi Ekrem Canalp’in başkanlığında Keşan Kaymakamlığında gerçekleşen toplantının ardından açıklamada bulunan muhtarlar, köylerde komşu ziyaretlerinin kesinlikle yapılmaması gerektiğini belirttiler.

Ayrıca Muhtarlar, havayı güzel bulan vatandaşların hafta sonu sahile akın ettiklerini ve bunun artık önüne geçilmesi gerektiğini vurguladılar.

KEMİK: “KÖYLERDE SAĞLIK SEFERBERLİĞİ BAŞLATTIK”

Köylerde son zamanlarda artan vakaların Keşan bağlantılı olduğunu dile getiren Abdullah Kemik, açıklamasında şu cümlelere dikkat çekti: “Diğer muhtar arkadaşlarımız ile de görüşüyoruz. Köylerde son zamanlarda artan koronavirüs vakalarının Keşan bağlantılı olduğunu gördük. Neden, köye çocuğu gelmiş, damadı gelmiş, akrabası gelmiş ailesini ziyaret etmiş. Bu ziyaretlerle köylere bulaştı. Köylerde artık ek tedbirler alınmaya başlandı. Maske birinci olmazsa olmazımız. Komşu ziyaretleri yapılmasın diye muhtar ve azalarımız artık evlere giderek vatandaşı uyarıyor. Uyarmak da işe yaramıyorsa bilakis kendimiz başlarında durarak engellemeye çalışıyoruz. Bu ateşin sönmesi lazım. Keşan köylerinde yaşayan nüfus yaşlı nüfus. Sıkıntıların daha büyük olacağını vatandaşa anlatmamız lazım. Vatandaşımız ne olur elini vicdanına koysun. Komşu ziyaretlerini kesinlikle bitirmeliyiz. Keşan ve şehir dışında yaşayan vatandaşımız da hafta sonu köye kaçmasın. Köyden işe gelip giden vatandaşlar da çok dikkat etsin. Valimizin de dediği gibi, iki ay çoluk çocuğumuzla- anne babamızla giderek değil, internet üzerinden, sosyal medya aracılığı ile ya da telefonla arayarak görüşelim. Bir birleri ile bu şekilde hasret gidersinler. Köylerde yaşlı nüfusumuz çok fazla. Anne banalar iki ay unutulsun demiyoruz, sosyal medya üzerinden, telefonla arayarak görüşülsün. Yoksa Allah göstermesin anne babasını daha sonra göremeyebilir. Köyler çok önemli duruma geldi. Hafta sonları çok önemli, bakkallar, süt toplama merkezleri, köy meydanlarında kesinlikle birikme olmasın. Artık muhtarlar ve azalar değil, vatandaşlar da kendi komşusunu uyarması lazım. Köylerde sağlık seferberliği başlattık.”

YILDIZ: “HAVAYI GÜZEL GÖREN AKIN AKIN SAHİLE GELİYOR”

Kemik’in konuşmasının ardından, Erikli Muhtarı Ercan Yıldız ise şunları söyledi: “Havalar bundan sonra yavaş yavaş ısınıyor. Vatandaşımız hafta sonu sahillere kaçmasın. İstanbul olsun başka iller ve ilçelerden olsun havayı güzel gören akın akın sahile geliyor. Bunların önüne geçilmesi lazım. Köyle bağlantıyı kesmek lazım. Sahile dışarıdan gelenler köye gelip vatandaştan süt alıyor, bunlara da dikkat etmek lazım, bu da bulaşı riskidir. Önce vatandaşımızın kendisi duyarlı olacak. Herkesin birbirini uyarması lazım. Bu zamanda vatandaşın artık gelmemesi lazım. Herkes mesafesini kendisi koymalı, üzerinde durulması lazım.”

KEMİK: “YOKSA BU GİDİŞLE KIRMIZIDAN ÇIKAMAYIZ”

Kurallara uymayan vatandaşlara artık cezaların yazılacağını ifade eden Kemik, son olarak şunları söyledi: “Jandarma ve kolluk kuvvetleri bugünden itibaren köyler dahil kurallara uymayan herkese ceza yazacaklar. Vatandaşımız söylemlerle anlamadılar, artık ceza yöntemi uygulanacak. Herkes kendine ona göre dikkat etsin. Komşusunu dahi ihbar edip söylemeleri lazım. Yoksa bu gidişle kırmızıdan çıkamayız. Köylerde altmış beş yaşını doldurmuş aşısı yapılmamış veya ikinci doz aşısını henüz vurdurmayan vatandaşlar köy muhtarlıklarına gelip bilgi alabilirler. Doktorlarımız artık köy köy geziyor. Köylerde 65 yaş üzeri aşısını yapmayan vatandaşımız kalmayacak.”