SONGÜL KONAR

Açıklanan desteklerin esnaflar adına can suyu olsa da beklentilerin altında kaldığını belirten oda başkanları, kendi meslek guruplarındaki esnafların sıkıntılarını anlatarak taleplerinin sıraladılar. Oda başkan ve yöneticileri özellikle SGK, vergi borçlarının faizsiz olarak yapılandırılmasını ya da devlet tarafından ödenmesi gerektiğini vurguladılar.

“YAPILACAK OLAN YARDIMLAR YETERLİ DEĞİL”

Kendi esnaf grubu adına konuştuğunu belirten Keşan Madeni Eşya ve Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Erkan, her oda başkanının kendi esnafı için en iyisini isteyeceğini belirterek, “Ben esnafıma aşığım. Onlar bana derdini anlattığı zaman esnafımı teselli ettiğimde ben huzurlu oluyorum. Bu süreçte 600 civarı üyemin hepsini en az 3-4 defa gezdim. Yapılacak olan yardımlar yeterli değil ama buna şükür diyeceğiz. 15 ayda verilen destek 5 bin TL. Ayda 300 TL’ye denk gelir. Zaten o kadar elektrik faturası geliyor. Bu salgın hastalık maalesef bütün dünyayı kasıp kavurdu. Bizim avantajımız bölgemiz kırsal kesim olduğu ve çiftçilikle meşgul olduğu için bizim esnaf grubumuz açmadığı zaman Türkiye aç kalır. Tarlalarda üretim devam etmek zorunda. Sanayi esnafımız 17 günlük kapanmada da çok büyük katkılar yaptı. Bu süreçte Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Emniyet Müdürümüz, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, oda olarak biz, Salim Şevik ve Hakan Gürel hepimiz esnafımız için asker olduk. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Çok zor günler geçirdik. Herhalde geçirmeyede devam edeceğiz. Kademeli normalleşmeyle beraber esnaflarımız dükkânlarını açmaya başladı. Herkesin yüzü biraz da olsa gülüyor. Esnafımız 50 TL’de kazansa alın terinin karşılığı bitmiyor. Helal para çünkü. Üyelerime bu süreçte sağduyulu oldukları için çok teşekkür ederim. Sanayi esnafı olarak Türkiye genelinde sıkıntılarımız aynı ama Allah devletimize zeval vermesin birlik beraberlik olmayınca hiçbir şey olmaz” dedi.

“YARDIMLAR BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI”

Yapılacak olan yardımları değerlendiren Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan da açıklanan destek paketinde okul servis araçlarına 5 bin TL, ticari taksilere ve D4 belgeli araçlara 3 bin TL verileceğini söyleyerek, “Nasıl müracaat edileceğini henüz biz de bilmiyoruz. Yardımlar beklentilerin altında kaldı. Taşımacı sektörü olarak sigorta, vergi ve araç muayenelerinde de bir desek beklerdik. Ayrıca hem çalışanlarımız hem de kendimiz için Bağ-Kur ve SGK primlerini ödeyemiyoruz. Bunlara bir kolaylık sağlanacak mı? Faizsiz ödeme olacak mı? Biz bu ödemelerin karşımıza borç hanesi olarak çıkmamasını talep ediyoruz. %50 kapasiteyle çalışıyoruz ama araçlar aynı yakıtı harcıyor. Bu konuda da yardım talep ediyoruz ve yakıtların daha düşük ücretle verilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“30 BİN TL SERMAYESİ OLAN İLE 300 BİN TL SERMAYESİ OLANI EŞİT TUTULAR”

Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Kocaman da görüşlerini belirterek açıklanan destek paketinin adaletsiz olduğunu söyledi. Her esnafın sermayesinin eşit olmadığını vurgulayan Kocaman, “30 bin TL sermayesi olan ile 300 bin TL sermayesi olanı eşit tutular. Bunların gelirleri, giderleri ve vergi oranları farklı. Yardımlar vergi oranına göre değerlendirmiş olsaydı daha adil olurdu. Tabi ki bu yardımlar hibe olduğu için mutluluk duyuluyor ama yetersiz. Bu tür yardımlar bizlerin görüşü alınmadan yapılıyor ve sonucunda eksik bir şey kalıyor. STK’lardan, oda temsilcilerinden, Ticaret Odalarından ve borsadan görüş alınmadan açıklanıyor ve üstümüzde olan bireyler daha sonra bu konuda sıkıntı yaşıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Ticaret Bakanımız daha sonra eleştiri alıyorlar. Bu eleştirilerin yaşanmaması adına bizlerden fikir alınması gerektiğine inanıyorum. Bizim esnaf grubumuz özellikle bayram alışverişi için sermayesi ile mal aldı ama bayramda kapalı olduğumuz için kimse iş yapamadı. Benim oda üyelerimin çok az bir kesimi bu yardımlardan memnuniyet duyuyor. Esnafımızın %70’i mutsuz ve adil olmadığını düşünüyor. Yardımları kimlerin alıp almayacağı ile ilgili bilgiler bize ulaşınca üyelerimizle bunları paylaşacağız. Açıklanan hibelerin dağıtılmasının iki ayı bulacağını tahmin ediyorum. Bir ay boyunca taleplerin toplanacağını daha sonrada değerlendirme yapılacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“BURADA BEKLENTİMİZ HİBE DESTEKLERİNİN ARTMASI”

Keşan Sebze, Bakkal ve Manavlar Odası Başkan Vekili Mustafa Çakır ise yaptığı açıklamada küçük esnafın yaşatılması gerektiğini vurguladı. Açıklanan 3 ve 5 bin TL olan hibelerin esnaflara biraz da olsa can suyu olduğunu kaydeden Mustafa Çakır, “Bizlere gelecek olan genelgede kimlerin ne ölçüde yararlanacağı belli olacaktır. Şu an için kesin bir şey diyemiyoruz. Salgın döneminde gıda sektörü olarak bizler diğer sektöre göre daha az etkilendik ama kapımız ne kadar açık olsada çalışma saatlerimizin kısıtlı olması ve zincir marketlerdeki tüketici sayısının fazla oluşu bizi etkilemiştir. Bazı ürünleri satamamamız bizlerin en büyük sorunudur. Bu ürünleri yine hafta sonları da satamayacağımız için daha çok etkileneceğiz. Cumhurbaşkanımıza esnafımızın derdine biraz da olsa derman olduğu için teşekkür ediyoruz. Tek umudumuz Cumhurbaşkanımızın 1 Haziran’dan sonra açıklayacağı normalleşme takvimindeki görüşleridir. Burada beklentimiz hibe desteklerinin artması ve pandemi süresince SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesi. Bütün esnaflara kredi, vergi ve SGK borcuna bakılmaksızın nefes kredilerinin verilmesi gerekiyor. Perakende yasasının çıkmasını bekliyoruz. Zincir marketlerle boğuşan küçük esnaf perakende yasasından büyük bir beklenti içerisindedir. Her sokak başında zincir marketlerin oluşu küçük esnafı boğmuştur. Zincir marketler tarafından boğulmamamın tek çaresi parakende yasasının çıkmasıdır. Zincir marketlerin çalışma saatlerinin küçük esnaflara göre daha az olması gerekiyor. Esnaf ve tüketici bir bütündür. Devlet esnafını koruyacaktır, yaşatacaktır. Çünkü ekonomi küçük esnaf ile canlanır. Küçük esnaf hayatın sigortasıdır, hayatın anketidir. Hayat küçük esnaf ile güzelleşir. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından yasalaşsak olan perakende kanunundan beklentimiz büyüktür ve esnafımız için sicil affı çıkmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.