HABER MERKEZİ

ÖDP Keşan İlçe Başkanlığının yaptığı yazılı açıklamada, "Halktan yana bir ekonomi ve bağımsız bir ülke için Şeker Fabrikalarının satışını durduralım, özelleştirilen kamu kurumlarını yeniden kamulaştıralım!" ifadeleri yer aldı. Açıklamada şöyle denildi:

"Her fırsatta ‘millilik ve yerlilik’ yaygarası yapan iktidar emperyalizmin politikaları doğrultusunda ve emperyalist gıda tekellerin talimatlarıyla şeker fabrikalarını satışa çıkardı.

Şeker fabrikalarının satışı ülkenin ve halkın çıkarına değil, emperyalist tekellerin çıkarınadır. Her adımında ülkemizi emperyalizmin tahakkümüne sokanlar, ülkemizin yerli üretimini ve milli birikimlerini emperyalist tekellerin işgaline devredenler asla ama asla yerli ve milli olamazlar!

Şeker pancarı üreticileriyle, şeker fabrikası işçileriyle, tüm yurtsever emekçi halkımızla birlikte şeker fabrikalarına sahip çıkmaya, emperyalist tekellerin işgalini durdurmak için mücadele edeceğiz!
ŞEKER FABRİKALARINI KAPATMA KARARI EMPERYALİZMİN POLİTİKASIDIR

AKP iktidarı 15 yılda ‘özelleştirme rekoru’ kırarak, üretken kamu varlıklarımızı kamu mülkiyetinden özel mülkiyetine devrini gerçekleşti. Bu sürecin sonunda Türkiye artık en basit gıda maddelerini dahi ithal etmek zorunda kalan bir ülke konumuna geldi.
Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi yalnızca kamu mülkiyetinden çıkarılması anlamına gelmeyecek, kapatılma sürecinin de başlangıcı olacaktır. Bu süreç, emperyalizmin ülkemizin tarımını ve üretimini tasfiye ederek bağımlılığı ve emperyalist tekellerin işgalini derinleşme girişiminin bir parçasıdır. 1998 yılında pancarda kota sistemine geçilmesi, 2000 yılında şeker sanayinin özelleştirilmesi ile başlatılan süreç fabrikaların satışı ile tamamlanıyor.

Şeker Fabrikalarının kapatılması kararının arkasında emperyalist tekel Cargill’in olduğu bilinmektedir. Cargill’ın, ‘Ulusal Şeker Piyasası ve Düzenleyici Reform Arayışları’ ve ‘Şeker Piyasası Mevcut Durum ve Değerlendirme’ raporlarını iktidara sunduğu, bu rapora ilişkin sunuşlar gerçekleştirdiği haberlerde yer almıştır. Cargill, bu raporlarında ‘şeker üretiminin şeker pancarı yerine –kendi ürettiği-nişasta bazlı şeker/mısır şurubunun öne çıkarılması’ gerektiğini savunmuştur. Emperyalist gıda tekeli Cargill’in ihtiyaçları doğrultusunda şeker fabrikalarının satış kararı alınmıştır.

ÜRETİM ALANLARI YOK EDİLECEK ÜRETİCİ VE İŞÇİ MAĞDUR OLACAK

Türkiye, dünyanın önemli tarım merkezlerinden birisiyken bugün artık gıda maddelerini ithal etmek zorunda kalan bir ülke konumunda geldi. Şeker Fabrikalarının satışı tarımın tasfiyesinde yeni bir adım daha olacak. IMF ve Dünya Bankası kararlarıyla, pancarda kota sisteminin getirilmesi ile bu süreç başlamıştı. Kota öncesinde şekerpancarı üretimi yapan aile sayısı 490 bin iken bugün 105 bine geriledi. Üretim 22 milyondan 15 milyon tona gerilerken, üretim alanı da 500 bin hektardan 320 bin hektara düştü.

İlk etapta özelleştirme kapsamına alınan 14 fabrika (Afyon, Alpulu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal, Yozgat) 125 hektar ekim alanı ile pancar ekim alanının yüzde 66’sını oluşturuyor. Özelleştirecek 14 fabrikada toplam 4 bin 410 işçi çalışırken bu alanda 47 bin 758 çiftçi üretim yapıyor.

Fabrikaların satılması üretim sahasının kapanması, çiftçi ve işçilerin üretimden koparılması anlamına gelecektir. Satılan fabrika alanlarına AVM’ler dikilerek Türkiye’nin üretken damarlarından birisi daha kesilecek, dışa bağımlılık artacaktır.Fabrikaların satılması kapanma sürecini başlatacak, 14 fabrikanın ardından Ankara ve Eskişehir şeker fabrikaları olmak üzere 25 şeker fabrikasının tamamının satışı adım adım gerçekleştirecektir.

ŞEKER FABRİKALARI HALKINDIR SATILAMAZ!

Şeker fabrikalarının satışının ülkenin çıkarına olmadığı gerekçesiyle daha önce alınmış Danıştay kararına rağmen bugün OHAL koşullarında dayatılan satış kararını hep birlikte durdurabiliriz.

Şeker pancarı üreticileriyle, işçilerle birlikte tüm yurtsever halkımızı ülkemizin halkın ortak mülkiyeti olan varlıkların satılmasına karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz!

Halktan yana bir ekonomi ve bağımsız bir ülke için Şeker Fabrikalarının satışını durduralım, özelleştirilen kamu kurumlarını yeniden kamulaştıralım!"