“Her yaştan insan artık oyun oynuyor” 


MURAT ARKAN

Pyramid internet kafe işletme sahibi Abdullah Öner internet ve mobil oyun sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Oyun oynamanın yaşının artık olmadığını söyleyen Öner, “Kendini güncelleyebilen, makine donanımını iyi tutan işletme sahibi ayakta kalacak. İnternet kafe sektörü oyunla dönüyor. İnternet kafeler 90’larda oyun için değil, internet için kullanılıyordu. Zamanla oyun ön plana çıktı. Günümüze internet kafelerin ismi oyun merkezi (game center) şeklinde güncelleniyor. Online oyun veya normal konsol oyunlarının yaşı kalmadı. Yani her yaştan insan artık oyun oynuyor. Günümüzde online oyunlar daha çok rağbet görüyor. Oyunlar artık internet üzerinden organizasyon ve müsabaka şeklinde dahi oynanıyor. Örneğin 2015 yılında ülkemizde gerçekleştirilen e-spor organizasyonuna 10 bin kişi spor salonunda biletli olarak izledi. Büyük spor kulüplerinin dahi e-spor takımları da oluşturularak büyük bir sektör haline geldi. Geçen sene 200 milyon dolar ülkemizden yurtdışına giden para var. Elektronik spor oyuncuları dahi online oyun oynayarak para kazanıyorlar. Online oyunlar evlerdeki bilgisayarlar gelişen ve güncellenen yazılımlara ayak uydurmakta zorlanıyor. Makineler oyunu kaldırmıyor. Makinelerin donanımlarını yükseltmek gerekiyor.”  dedi.

SADECE OYUN HİZMETİ DEĞİLTOPLUMSAL HİZMETTE VERİYORUZ

İnternet kafelerin sadece oyun hizmeti vermediğini başka hizmetlerinde verildiğine dikkat çeken Öner sözlerine şu şekilde devam etti: “İnternet kafeler aynı zamanda toplumsal hizmet veren elektronik kurumlara dönüştü. Hizmet çeşitliliği her geçen gün gerek donanım gerekse sosyal olarak devamlı artıyor. Devletin elektronik işlemleri online üzerinden gerçekleştirmeye başlamasıyla birlikte, internet üzerinden gerçekleştiremeyen vatandaşlar bizden yardım talep ediyorlar. Örneğin, hastaneye gidecek bir hasta online randevu için, sınav sonuç çıktısı almak için, internet üzerinden sınav başvuruları yapmak isteyenler bize gelip yardım talep ediyorlar. Gelen kişilere yardımcı oluyoruz.”

TÜRKİYE MOBİL OYUN SEKTÖRÜNDE VAR

Akıllı cep telefonlarının hayatımıza girmesiyle birlikte insanların artık cep telefonlarından dahi oyun oynandığına vurgu yapan Öner sözlerini şu şekilde tamamladı: “Mobil oyunların yükselişi cep telefonlarının daha çok etkilenmesi sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte vazgeçilmez alışkanlıklarımızdan birisi oldu. İnsanlar sadece evlerde, internet kafeler de oyun oynanmıyor. Akıllı cep telefonlarından cinsiyet fark etmeksizin erkeği bayanı, yaşlısı genci herkes online veya online olmayan oyunlar oynayabiliyor. Bu anlamda Türkiye’nin mobil oyun sektörü olarak aslında kendimiz üreterek para kazandığımız sektörlerden birisi diyebilirim. Gençlerimiz akıllı telefonlara uyumlu oyunlar yapmak için birbirleriyle yarışıyor.  Bizler aslında online oyun oynadığımız için, oyunlar yaparak ülke olarak online oyun sektörüne de girmemiz gerekiyor.”