BÜLENT SAYLAM

Kesanonline tarafından hazırlanan ve www.kesanonline.com adresinden canlı yayınlanan "Online Buluşmalar" adlı programın ilk konukları olan Edirne İl Genel Meclisi'nin Keşanlı üyeleri, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Saat 11.00'de, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Konferans Salonu'nda başlayan canlı yayına; Edirne İl Genel Meclisi'nin AK Parti'li Üyeleri Halil Bayazıt ile İsmail Keleş ve CHP'li (Cumhuriyet Halk Parti) Üyeleri Erdoğan Gümülcineli, Sezgin Gündoğdu katıldı. Edirne İl Genel Meclisi'nin CHP'li diğer üyesi Erdinç Can ise bir yakınının hastalığı nedeniyle programda yer alamadı. Program, İl Genel Meclisi üyelerinin, Cumhuriyet Bayramı'nın 97. yılını kutlamaları ve programı hazırlayan Kesanonline ailesine ile programa katılan basın mensuplarına teşekkür etmeleriyle başladı.

"Gerekli hizmetler alınıyor"

Moderatörlüğünü Keşan FM Yayın Sorumlusu Buket Birsen Çayır'ın yaptığı "Online Buluşmalar" programının ilk sorusu, Çayır'ın, Keşan'ın köylerinin yeteri kadar hizmet alıp almadığı yönündeki sorusu oldu. Bu soruyla ilgili söz alan Gümülcineli, İl Genel Meclisi'nin yıllık programlar ile çalıştığını hatırlatarak, "Yatırım ve programlar dahilinde herhangi bir ayrım yapılmadan belirlenir. Bu anlamda Keşan, daha acil şekilde sorunları kapsam içerisine alındığı için daha şanslı. Saros Körfezi de bu anlamda belli hizmetleri almış durumda." derken, İsmail Keleş de, 1.5 yıldır görevde olduklarını ve bu görev sürecinde yaptıkları çalışmalar sonucunda, Keşan'ın köylerinin yeterli hizmeti aldığına inandığını ifade ederek, 3 köy dışında altyapı eksik olan köyün bulunmadığını, su sorununun ise bu sezon birkaç köyde yaşandığını ancak bunun da çözüme kavuşturulacağını, kilitli park taşı eksikliğinin tamamlanmış durumda olduğunu kaydetti. Bunun yanında oyun gruplarının da son dönemde köylerde yapıldığını belirten Keleş, köylerin gerekli hizmetleri aldığını ifade etti. Halil Bayazıt da, köylerin gerekli hizmeti aldığı yönünde görüş bildirerek, "Şehirde ne varsa köyümüzde de o olacak" parolasıyla çıktıkları yolda ekin adımlarla ilerlemeye devam edeceklerini söyledi. Sezgin Gündoğdu da, gereken hizmetlerin verildiğini dile getirerek, mücadelelerin sürdüğünü ve Keşan'ın bu anlamda aslan payını aldığını kaydetti. 

İl Genel Meclisi üyeleri, köylerden çöp toplanması işinde büyük sorunlar yaşanmadığı görüşünü dile getirdi

Basın mensuplarının Keşan KHGB (Köylere Hizmet Götürme Birliği) toplantılarında muhtarların sürekli olarak dile getirdiği gündem maddelerinden biri olan çöp toplama sorununun çözümü noktasında ne tür çalışmaların olduğu sorusunu cevaplayan Gümülcineli, Keşan KHGB'nde CHP'nin temsilcisi bulunmadığını hatırlatarak, bunun verilen ya da verilecek hizmetlerin takipçisi olacakları gerçeğini değiştirmeyeceğini ifade etti ve çöplerin birkaç gün geç de olsa toplandığını söyledi. Erdoğan Gümülcineli, ayrıca göreve başladıkları ilk ayda bu anlamda verdiği önergeyi de hatırlattı. Konuyla ilgili söz alan Keleş, sadece yaz mevsiminde ve belli günlerde sorunlar yaşandığını, büyük yoğunluğun oluştuğu Saros Körfezi'nde bu tür gecikmeler yaşansa da, çok geçmeden çözüldüğünü, Mecidiye'ye bu anlamda konteyner ve araç takviyesi yapıldığını ifade etti. Bu konuda bir öneride bulunan Gündoğdu, köylerde çöp toplama işinin iyi gittiğini, ancak ücret anlamında site konumunda bulunan alanların, müstakil evlerden ayrılabileceğini dile getirdi. 

CHP'nin KHGB Encümeni'nde üyesi olmaması...

Keşan KHGB Encümeni'nde CHP'li bir üye olmamasının, İl Genel Meclisi üyeleri arasında bir uzlaşı olmamasıyla mı ilgili olduğu yönündeki soru üzerine konuşan İsmail Keleş, bunun bir seçim ile belirlendiğini, yapılan seçimlerde de muhtarların büyük bölümünün kendilerine görev verdiğini dile getirerek, bu seçime saygı duyduklarını ifade etti. Gümülcineli de "Gönül arzu ederdi ki KHGB'nde temsilcimiz olsun. Ancak genel iktidarın yansıması gibi görünüyor. Biz yine de tüm muhtarlarımıza ayrım yapmadan aynı oranda hizmet ediyoruz." dedi. Konuyla ilgili söz alan Halil Bayazıt da, seçimlerin ardından üyeler arasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığına vurgu yapara, seçimin ardından hizmet için yarışıldığını belirtti.

Alınan kararların yüzde 95'lik bölümünün ortak alındığı belirtildi

Basın mensuplarının, sadece Keşan'da bir mesire alanı olmamasıyla ilgili çalışmaların ne durumda olduğu sorusu üzerine, Gümülcineli, Edirne genelinde sadece Keşan'da mesire yeri olmadığını, ancak mesire yeri belirlenmesiyle ilgili çalışma yaptıkları bilgisini vererek, şuanda somut bir şey olmasa da çalışmaların sürdüğünü söyledi. Edirne İl Genel Meclisi üyelerinin, hizmet anlamında bir karar alınırken birbirlerine muhalefet edip etmediği yönündeki soru üzerine, Erdoğan Gümülcineli, İl Genel Meclisi üyeleri arasında bir uzlaşı olduğunu, itiş kakışın fayda getirmediğini bildiklerini ve kararların yüzde 95'lk bölümünün ortak alındığını söyledi. Sezgin Gündoğdu da bu konuda Gümülcineli'yi destekleyici şekilde konuşurken, ayrıca muhtarlar ile düzenli olarak toplantı yapmaları gerektiği görüşünü de dile getirdi. Halil Bayazıt ise Edirne İl Genel Meclisi üyelerinin çoğunluğunun CHP'li olduğunu kaydederek, şimdiye kadar sonucu sorunlu biten bir oylama olmadığını, ortak amacın hizmet olduğunu belirtti. İsmail Keleş de, amacın hizmet etmek olması nedeniyle İl Genel Meclisi'nde parti rozetlerinin çıkartıldığını kaydetti. 

İç Gümrük Sahası'nda "Hibe" tartışması...

Havsa'da kurulan İç Gümrük Sahası'nda "Hibe" tartışmaları hatırlatılan ve İl Genel Meclisi'nin bu "Hibe" tartışması ile ilgili gündem maddesinin geri çekilmesini soran basın mensuplarına cevap veren Gümülcineli, son dakika önlerine geldiğini söylediği bu gündem maddesi hakkında acele karar vermek yerine komisyon kurulması ve komisyonun inceleme yapması kararı aldıklarını, ancak gündem maddesinin daha sonra Edirne Valisi Ekrem Canalp tarafından geri çekildiğini ifade etti. İsmail Keleş de bu konuyla ilgili olarak, "Amacı belli olan bir konuydu. Meclise son dakika gelse de vatandaşımız, bu alana Gümrük Sahası yapılması şartı ile araziyi bağışladı. Biz de amacı belli olan bir konu hakkında araştırma gerektireceğini düşünmediğimiz için bağış konusunda olumlu oy kullandık. Son aşamanın ne olduğunu net olarak bilmiyorum." şeklinde konuştu.

Eski Tekel binasının kiraya verilmesi...

Alparslan Türkeş Meydanı'ndaki eski Tekel binası ile ilgili Keşan Belediyesi'nin talebinin reddedilerek özel bir firmaya kiraya verilmesiyle ilgili soru üzerine, Keleş şunları söyledi; "Bu alanı Belediye Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu, İl Genel Meclisi Başkanımızdan talep ederek, yüksek bir kira bedeli ödeyemeyeceklerini söyledi. İl Genel Meclisi Başkanımız da daha önce bu binanın 30 bin TL civarında kiraya verilmesi nedeniyle, İl Genel Meclisi'ne zimmet çıkacağı, bunun için binanın mecburen ihaleye çıkartılması gerektiği söylendi. Hal böyle olunca da bahse konu şirket İl Özel İdaresi'nin kiracısı oldu. Belediyemiz sadece alt katı da kiralayabileceğini söyledi. Ancak bu da kabul görmedi." Gümülcineli de, kamu zararı olacağı için uygun görülmediğini, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu'nun da ısrarcı olmadığını, dolayısıyla ihale ile kiraya verildiğini söyledi. 

FSRU Limanı ile ilgili görüşler...

Sazlıdere Sahili'ne yapılması planlanan FSRU Limanı ile ilgili görüşleri sorulan İl Genel Meclisi üyelerinden İsmail Keleş, konunun teknik kısmıyla ilgili herhangi bir bilgi sahibi olmadıkları için teknik konuda görüş bildiremeyeceklerini, "Sadece etrafı kirleteceği söyleniyor. Ancak eğer kirletmeyecekse bu işin istihdam kanadını da görmeliyiz." derken, Erdoğan Gümülcineli de, "Bu işin iptali için hassasiyetle üzerinde duruyoruz. Ancak bölgeye ticari anlamda düşünülse de bu süreçte plansız yapılaşmanın yanı sıra, bu projenin de, zaten tahribata uğrayan Saros Körfezi'ne zarar vereceği gerçektir." görüşünü bildirdi. 

İmar sorunu...

Çamlıca Belediyesi'nin kapatılmasının ardından ortaya çıkan ve o yıldan şimdiye kadar çözüm bekleyen imar sorunu ile ilgili soru üzerine konuşan Keleş, Çamlıca Belediyesi kapatıldıktan sonra ilgili mercilerin, bahse konu evrakların bir kısmının kayıp olduğunu söylediğini kaydederek, bölgede imarın ne zaman olacağının net olarak belli olmadığını, ancak bölgenin Keşan Belediyesi mücavir alanı içerisine dahil edilmesinin çok daha yararlı olacağını söyledi. Gümülcineli de bu konuda "Konunun takipçisiyiz." dedi. Köylerde devam eden asfaltlama çalışmaları ile ilgili soru da, çalışmaların yapıldığı alanlar hakkında bilgi verilerek cevaplandı. 

İl Genel Meclisi üyelerinin maaşları...

İl Genel Meclisi üyelerinin maaşları ve İl Genel Meclisi başkanlarına bazı özel derneklerde yönetim kurulu üyeliği verilerek daha fazla maaş almasının sağlandığı ile ilgili soruyu ilk olarak Erdoğan Gümülcineli cevapladı. Maaşların oturum başına alındığını bildiren Gümülcineli, ancak CHP grubunun böyle bir görevde bulunmadığını söyledi. İsmail Keleş de maaşların oturum başına alındığını, Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Suiçmez'in Süt Üreticileri Birliği Başkanlığı görevini yürüttüğünü, bunun dışında AK Parti grubunun maaş ile bu işi yapan üyesi olmadığını dile getirdi. 

Kanalizasyonu olmayan 3 köy var

Kanalizasyonu olmayan köy olup olmadığı soruyu cevaplayan Keleş, Sazlıdere, Çelebi ve Yeşilköy olmak üzere 3 köyde kanalizasyon olmadığını, Sazlıdere Köyü'nün sahil ile birlikte gündeme alınması nedeniyle uzadığını bildirdi. İl Genel Meclisi üyeleri, aylık toplantılara hazırlanırken ne tür çalışmalar yaptıkları hakkında da bilgilendirmede bulundu. 

Yeni bütçe...

2021 yılı bütçesi ile ilgili soru üzerine söz alan İsmail Keleş, yeni dönem için toplantıların henü başlamadığını, 2020 yılında İl Özel İdaresi'ne 90 milyon TL, bütçe dışında bakanlıklar tarafından gönderilen 106 milyon 500 bin TL ile birlikte bütçenin toplamda 196 milyon 500 bin TL olduğunu söyledi.  Halil Bayazıt da, Keşan'a verilen 2 milyon 586 bin TL'lik ödeneğin, bahse konu 196 milyon 500 TL'lik bütçeden değil, 14 milyon 500 bin TL'lik ödenekten alınan pay olduğu bilgisini de paylaştı. Bayazıt, bu anlamda Keşan'a ayrılan bütçenin iyi bir bütçe olduğunu da vurguladı. Daha sonra söz alan Erdoğan Gümülcineli, "Aslan payı" ifadesine karşı olduğunu dile getirerek, Edirne'nin bir bütün olduğunu, nüfusa göre bütçe ayrıldığını, kimsenin hakkını yiyecek durumda da olmadıklarını kaydetti. 

Sazlıdere-Adilhan arası...

Basın mensuplarının Sazlıdere Köyü ile Adilhan Köyü arasındaki yolun, Çanakkale sınırına kalan kısmın yapıldığı, ancak Edirne sınırına kalan kısmın yapılmadığı hatırlatması üzerine, Keleş, yolun 2021 yılı programına aldırılması için çalıştıklarını, bu konuda son derece ilgili olduklarını vurguladı. İl Genel Meclisi üyeleri, okulların fiziki durumları ile ilgili olarak da bilgiler vererek, bazı okulların tadilata ihtiyacı olduğunu, bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Pandemi süreci...

Yaşanan pandemi sürecinde köylerde ve sahil bölgesinde artan nüfus hatırlatılarak, hizmet çalışmaları belirlenirken bu artışın göz önüne alınıl alınmadığı sorulan İsmail Keleş, Kasım ayı toplantılarında bu konuyu gündeme getireceklerinin altını çizerek, yazlık bölgeler ve köylerde hizmetin devam edeceğini belirtti. Erdoğan Gümülcineli de, İl Genel Meclisi'nin süreci iyi yönettiğini kaydederek, gerekli hassasiyetin gösterileceğini ifade etti. 

TDİOSB...

Gıda İhtisas OSB'nin yanında, Yeniceçiftlik Köyü'nde kurulması beklenen TDİOSB'nin de gündeme getirildiği, bu durumda Paşayiğit Mahallesi'ndeki Gıda İhtisas OSB'den vazgeçilip vazgeçilmediği sorusu üzerine, tim üyeler "Asla" cevabını verdi. İl Genel Meclisi üyeleri, köylerdeki kadınların ekonomi ve üretime katkısı için proje geliştirip geliştirilmeyeceği yönündeki soruyu da, İl Genel Meclisi'nin her zaman bu tür projelere destek olduğu görüşü iletildi. Ayrıca, bazı köylerde pazar kurulmasıyla ilgili taleplerin olduğu, bu anlamda Gökçetepe, Pırnarköy, Akhoca ve Abdürrahim köylerinden talep geldiği bildirildi. Canlı yayın, soruların cevaplanmasıyla sona erdi.