Sonay CAN

 

Edirne Valisi Hasan Duruer, dün Keşan’a gelerek, bir süredir gündemde olan Tarım ve Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurulması konusunun da derinlemesine ele alındığı “Tarım ve Hayvancılık” konulu toplantıya katıldı.

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 14.00 sıralarında başlayan toplantıya; Vali Duruer’in yanısıra Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Edirne İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Müdürü Mehmet Karaman, Edirne İl Teknoloji Müdürü Engin Bişar ile tarım ve hayvancılık konularında faaliyet gösteren resmi ve özel kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan çok sayıda davetli katıldı.

OSB TÜRÜ İÇİN KOMİSYON OLUŞTURULACAK

Keşan’a kurulması planlanan İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin, gıdayla başlayıp karmaya dönmesi ya da tarım veya hayvancılığa yönelik olması yönünde hazırlanan ön projelerin görüşüldüğü toplantıda katılımcılar, çeşitli düşüncelerini ortaya koydu.

Başta Hasan Duruer’in önerdiği; gıdayla başlayıp karma OSB’ye dönüşen proje ile diğer bazı katılımcıların dile getirdiği tarım ve havancılıkta ihtisaslaşmış OSB için inceleme komisyonu oluşturulması ve 2 ay içinde hangi tür OSB’nin kurulması yolunda raporunu sunarak, konunun karara bağlanması kararlaştırıldı.


DINKIRCI, TARIM VE HAYVANCILIK KONUSUNDA SUNUM YAPTI

Toplantı, Dınkırcı’nın Keşan ve bölgemizdeki tarım ve hayvancılık konularındaki sunumuyla başladı. Keşan’ın idari durum verilerinin gözden geçirilmesiyle başlayan sunumda, istatistiki bilgiler verildi.



DURUER: EDİRNE OSB 21 YILLIK SERÜVEN

Sunumun ardından söz alan Vali Hasan Duruer, Edirne’de kurulan OSB hakkında yaptığı değerlendirmede, 1994 yılında başlayıp, 2005’te biten 21 yıllık serüvende, işletmelerin %75’inin ruhsat almadığını, şehre ve ana yola uzak olması nedeniyle, yer seçiminin yanlış yapıldığını söyledi. Keşan halkının müteşebbis olduğuna da değinen Duruer, kendi deneyimleri doğrultusunda ihtisas OSB’nin Keşan için gıda üzerine olmasını ve daha sonra karma OSB’ye dönüştürülmesi önerdi.


KARAMAN: TRAKYA’DA 14 OSB VAR

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Müdürü Mehmet Karaman da konuşmasında, gıda veya karma OSB’lerle, tarım ya da hayvancılığa yönelik OSB’lerin farklarını ifade ederek,  ilkinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, diğerinin ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen izinlerle kurulduğunun altını çizdi. Trakya’nın 1,5 milyon nüfusa hitap ettiğini de kaydeden Karaman, ekonominin tarım ve sanayi ekseninde şekillendiğini ve OSB’lerin de buna bağlı olarak gündeme geldiğini işaret ederek, özellikle Tekirdağ’daki ekonomide, tekstil, gıda ve imalat sanayinin başı çektiğini ifade etti. Trakya sanayiinin kalbinin iller dışında, Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz üçgeninde şekillendiğine de kayıt düşen Mehmet Karaman şöyle dedi: “Trakya’da 12’si Tekirdağ il genelinde, 1’i Edirne’de, 1’i Tekirdağ’da olmak üzere toplam 14 Organize Sanayi Bölgesi var.  Bunların %40’ı dolu, %60’ı ise boş. Bunlar İstanbul’dan başlayarak Trakya genelinde 2 ana yoldan ilerliyor. Bir tanesi İstanbul, Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz, Muratlı ve Edirne hattı. Diğeri ise İstanbul, Tekirdağ, Malkara ve Keşan’a uzanan hat. Gelişim bu 2 ana kol üzerinden sağlanıyor. Keşan ise bu ikinci hatta geleceğin merkezi. Keşan’da kurulacak olan ya gıda ya da tarıma dayalı OSB olacak.”


MUSTAFA HELVACIOĞLU:

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da konuşmasında, toplantıyı; Keşan, İpsala, Enez’i içerisine alacak şekilde kurulması planlanan ihtisas OSB’nin yol haritasının ilk ayağı olarak değerlendirdi. Bu sayede Keşan ve bölgenin değerinin İstanbul tarafından daha iyi anlaşılacağına da dikkat çeken Helvacıoğlu, önceki yıllarda Yeniceçiftlik’te kurulması için ilk adımları atılan OSB’nin, Çerkezköy benzeri ağır sanayiye dayalı olması nedeniyle mahkeme tarafından verilen karar sonucunda engellendiğini söyledi ve İzzetiye ile Paşayiğit’teki OSB arazilerine ilaveten İpsala Sarpdere ve Kumdere’nin de toprak yapısı nedeniyle aday olabileceğini söyledi.

Mustafa Helvacıoğlu sözlerinin devamında, Malkara’da gıdayla başlayan OSB’nin yerine Keşan’da tarıma dayalı olmasının faydalı olacağına inandığını belirterek, Eskişehir, Yalova, Kars, Elazığ, Denizli ve Gaziantep’te faaliyette bulunan tarım ve hayvancılık ağırlıklı OSB’lerin yanısıra, kurulma aşamasında olan veya inşaat çalışması sürdürülen Amasya, Diyarbakır ve Urfa’daki OSB’lerin gezilip incelenmesi, hatta yurtdışındaki örneklerinin de yerinde görülmesini istedi.

DURUER: EDİRNE OSB’NİN YER SEÇİMİ YANLIŞ

Bir kez daha söz alan Hasan Duruer, Edirne’deki OSB’nin yer seçiminin yanlış olduğunu bir kez daha ifade ederek, “Bu seçimin yanlış olduğuna inandığımı daha önceden de söyledim. Bir kere şehir merkezine uzak. İstanbul - Çorlu - Edirne ana hattı üzerinde değil. Bu nedenle yatırımcı gelmiyor. Keşan için gıda ağırlıklı OSB kurulmasının ve daha sonra karma OSB’ye dönüştürülmesinin yararlı olacağını düşünüyorum.”


YÖRÜK: HEM TARIM HEM DE HAYVANCILIK OSB’LERİ KURULMALI

Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük ise, Keşan için hem tarım hem de hayvancılık OSB’lerinin yararlı olacağını hatta bunların aynı bölge içerisinde farklı yerlere kurulabileceğini ifade etti. Yörük, bunun için bir komisyon kurulmasını ve yurt dışındaki OSB’lerin de ziyaret edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

KARAMAN: TARIMSAL ÜRÜNLERİ İŞLEMEDE SIKINTI YOK

Yusuf Yörük’ün açıklaması üzerine yeniden söz alan Mehmet Karaman, Trakya’da gıdaların işlenmesinde bir sorun bulunmadığını, tarımsal ürünlerin tümünün işlenmesine rağmen yine de yetmediğini ancak hayvancılık için işletme bazının küçük ve orta işletmeler ağırlıklı olduğunu söyledi.


ÇEVİKEL: MALKARA EMSAL

AK Parti Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çevikel, Keşan’da kurulması düşünülen OSB için Malkara’nın emsal teşkil ettiğini vurgulayarak, gıdadan başlanmasını ve karma OSB’ye dönülmesini istedi. OSB’nin kurulmasının ardından nakliyenin de önemli olduğunu ifade eden Çevikel, bölgeye tren yolu getirilmesi için bir plan hazırlandığını ve bu anlamda karma OSB’nin Keşan’a çare olacağını sözlerine ekledi.


ÇIRPAN: KEŞAN’IN ESKİ MARKA DEĞERLERİ ARTIK YOK

İşadamı Metin Çırpan, Keşan’ın tarımsal eski marka değerlerinin günümüzde bulunmadığına kayıt düşerek, buna örnek olarak Keşan peynirini gösterdi. OSB’lerin teşvik edilmesi gerektiğini de ifade eden Çırpan, yatırımcının teşvik edilmesiyle, bölgeye çok daha kolay yatırım geleceğini belirtti.


İLGÜN: KEŞAN YOLLARIN KAVŞAĞINDA OLMA AVANTAJINI KULLANDI

Malkaralı İşadamı Metin İlgün ise Malkara ile Keşan’ın birbirine yakın olması nedeniyle geçmişte rekabet ettiğini ancak Keşan’ın coğrafi konumu nedeniyle avantaj sağladığını ve bu sayede geliştiğini belirterek, “Biz Tekirdağ süt üretiminin %40’ını karşılıyoruz. Bizde hayvancılık ihtisas OSB’si olmaz. 20 yıl önce kurulan Malkara OSB, şu anda boş. Ancak gelecekte dolacağını umut ediyoruz. Biz sadece tarıma dayalı bir ilçe olarak kaldık. Keşan ise yolların kavşağında olma avantajını kullandı.”

DURUER: KEŞAN KENDİ DİNAMİKLERİYLE GELİYOR

Bir kez daha söz alan Vali Duruer, yaptığı açıklamada, Keşan’ın Uzunköprü ya da Malkara gibi bağlı olduğu vilayetin desteği olmadan da kendi dinamikleriyle gelişme sağladığını söyleyerek, şöyle dedi: “İstanbul’daki dev firmalar, Trakya’da en fazla Lüleburgaz’a kadar gelip durdular. Daha batıya ve güneye ilerlemediler. Çünkü yetişmiş kalifiye elemanlarını nakletmekte sorun yaşıyorlar. Metropolden kopmadan en fazla Lüleburgaz’a kadar getirebiliyorlar. Bu nedenle Edirne ve Tekirdağ il merkezleri yeterli oranda gelişemiyor.”


OLCAY KARAMAN: HAYVANLARIN DOĞAL YAŞAM MANTIĞINA AYKIRI DAVRANIYORUZ

Keşan Veteriner Hekimi Olcay Karaman ise yaptığı değerlendirmede, hayvanların, doğal yaşam mantığına aykırı davranışlar içerisinde bulunulduğunu vurgulayarak, “Bölgemizde OSB kurmanın zorluklarını aşamıyoruz. Yanlış barınaklarda, yanlış hayvan besliyoruz. Paşayiğit ve İzzetiye’de hayvancılık OSB’si kurabiliriz. Ülkemizde süt ve et açığı var.” dedi.



BİLGİN: TRAKYA HAYVACILIĞINDA DAMIZLIK ÜRETİMİ GELİŞTİRİLMELİ

Eski TMO Müdürü Fahrettin Bilgin, ülkemizdeki endüstriyel üretimin, dört katının sağlık harcamalarına gittiğini dile getirerek, Trakya’da damızlık hayvancılığın geliştirilmesinin yararlı olacağını savundu.


BİŞAR: BİLİM VE TEKNOLOJİDEN VAZGEÇEMEYİZ

Engin Bişar da yaptığı kısa değerlendirmede, hangi tür OSB kurulursa kurulsun, bilim ve teknolojiden asla vazgeçilemeyeceğini vurguladı. Bişar, Keşan’a kurulacak OSB’nin, bölgenin ihtiyaçlarına göre belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.


TEKCAN: İKİ FARKLI OSB DE KURULABİLİR

Tarım İşletmecisi Kadirhan Tekcan da Keşan’da gerek gıda, gerekse tarımsal ağırlıklı OSB’lerin her ikisinin de kurulabileceğini dile getirerek, çalışmaların ilçe için yararlı olacağını savundu. Tekcan, tarımda ikinci ürüne destek verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


KIRANLI:

Harita Mühendisi ve İşadamı Recep Kıranlı, daha önce OSB kurulması düşünülen Yeniceçiftlik arazisinin vasfının değiştirilmesinin zor olduğunu belirterek, bu nedenle Paşayiğit ve İzzetiye’ye yönelinmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Paşayiğt’teki araziler, 2 gölet arasında ve şahıslara ait. İstimlak edilmesi gerekiyor. İzzetiye’de ise 2 yol arasında ve 3 parça halinde. Burada hem hazineye hem de şahıslara ait araziler bulunuyor.”


USLU: ÜRETİMİ SANAYİYE TAŞIYACAK YATIRIM OLMALI

Eski MHP Edirne Milletvekili ve tarımsal şirket yöneticisi Cemaleddin Uslu, Keşan, İpsala ve Enez’i kapsayan OSB’nin tarıma dayalı olmasının fayda sağlayacağını ifade ederek, üretimi sanayiye taşıyacak bir yatırım olmasını istedi. Uslu, “İstanbul, gün geçtikçe Trakya’ya yaklaşıyor. Bölgenin nüfusu zamanla artacak.” dedi.

 

ŞAPÇI: DEVLET YATIRIMLAR KONUSUNDA ÖZEL SEKTÖRÜN GERİSİNDE KALDI

İşadamı Akın Şapçı da değerlendirmesinde, İstanbul’daki bir tarımsal işletmesini Malkara OSB’ye taşımak istediğini ancak kendisine, yer olmadığının söylendiğini ifade ederek, “Devlet, yatırımlar konusunda her zaman özel sektörün gerisinde kalmıştır. Hamzadere Barajı’nın devreye girmesiyle tarımsal üretimin ihtisaslaşacağı OSB’ye ihtiyaç olacak.” dedi.  

HELVACIOĞLU: AKILLI İŞLETMELER GELİYOR

Mustafa Helvacıoğlu yeniden söz alarak, yapılan değerlendirmeler sonucunda, tarım ve hayvancılık ağırlıklı OSB’nin Keşan ve bölge ekonomisi için daha yararlı olacağı konusunun ağırlık kazandığını ifade etti ve Keşan’ın önünü açacak akıllı işletmelerin geldiğini söyledi. Helvacıoğlu, sözlerinin sonunda, konunun karara bağlanması için komisyon kurulmasını önerdi.

DURUER: KOMİSYON 2 AY İÇİNDE RAPORUNU VERDİ

Bu açıklamalar üzerine Edirne Valisi Hasan Duruer, komisyon oluşturulması fikrine katıldığını belirterek, oluşumun en kısa sürede gerçekleştirilmesini ve en geç 2 ay içerisinde raporunu sunmasını istedi. Bunun üzerine Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı ve Keşan TSO’un katkılarıyla bir komisyon oluşturulması kararlaştırıldı.

DINKIRCI, VALİDEN DOĞALGAZ KONUSUNDA DESTEK İSTEDİ

Toplantıda son olarak söz alan Dınkırcı, Keşan’a doğalgaz getirilmesi için Vali Hasan Duruer’den destek istedi.

VALİ,TOPLANTININ ARDINDAN ÇEŞİTLİ İNCELEMELERDE BULUNDU

Konuşmaların tamamlanmasının ardından, toplantı sona erdi. Vali Duruer, daha sonra Keşan’da çeşitli işyerlerinde incelemelerde bulundu.