Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, dün yaptığı açıklamada, Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’nin içerisinde bulunan 11 şahıs dükkânının anahtarlarının teslim edildiğini söyleyerek, Edirne İl Mahalli Çevre Kurulunun, 12 Nisan 2016’da aldığı, 5800 kalori altındaki kömürlerin yakılmasını yasaklayan kararın iptali için dava açılmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’nin geçici kabulünün gerçekleşmesinden sonra, önceki gün itibariyle,11 tane şahıs dükkânlarının anahtarlarının sahiplerine teslim edildiğini söyleyen Özcan, “Bizim inşaat başlamadan önce o bölgede 11 şahıs dükkânı vardı. Ama bazı dükkânlar birkaç kişiye varisliydi. Fakat 11 bağımsız yer vardı. Bu kişilerle 40’a yakın toplantı gerçekleştirdik. En sonunda uzlaştığımız nokta metrekarelerine bir buçuk kat idi. Yani 60 metrekare yeriniz var ise 90 metrekare zeminden yer verilecekti. Bu şekilde uzlaştık noter imzalı belge aldık. 11 kişinin 80 veya 90 metrekare uzunluğunda 9 metre derinliğinde arsaları var. Hepsinin toplandığında 850 veya 900 metrekare yapıyor. Bunlar, 1984 imar planlarından önce yapılmış baraka yapılardı. 1984 imar planlarında buralara bunlar yıkılıp yenisi yapıldığından 6 metre yola terkleri var. 9 metrelik derinliği olan arsadan yenisini yapmaya kalktığınızda 6 metre yola terkiniz var yani 3 metre derinlikte bir arsanız kalıyor. Düşünün 3 metre genişliğindeki bir arsaya da nasıl bina yapacaksınız. Vakti zamanında bir haksızlık yapılmış. Gelin bunları düzeltelim dedim. Şuan da 50 metrekare yeri olan 75 metrekare zeminden dükkân aldı. 60 olan 90, 100 olan 150 metrekare yer aldı. Dün itibariyle de bu dükkânları kimlerle kontrat imzaladıysak taahhüdümüzü yerine getirdik verdik.” dedi.

BEKLESİNLER AMA İTİBAR ETMESİNLER

Edirne İl Mahalli Çevre Kurulunun, 12 Nisan 2016’da aldığı, 5800 kalori altındaki kömürlerin yakılmasını yasaklayan kararın iptali için dava açılmasıyla ilgili konuşan Özcan, “Neden dava açtın diye kimseye küsecek değiliz. Bir devlet sistemi içerisindeyiz birtakım kanunlar var. Kışın boğuluyoruz. Tamam, daha ucuz kömür yakılsın eyvallah da daha temiz kömür yaksın diye soran yok. İç işleri Bakanlığına önerimiz oldu. Bölge kömürlerinin kükürt oranı çok yüksek bu kararı da İç İşleri Bakanlığı Valiliğe yazdı. İyileştirilmiş Trakya Kömürü de kullanılabilir diye. Diğer ithal kömürün kullanılması konusunda tabi ki bir yasak yok. Ama istenen 4 bin kaloriyi bile bulmayan kükürt oranı 3’ten az olmayan kömürleri yakmaya niyetleniyorsa davayı açan mali müşavirimiz, böyle bir şeyin peşinde iseler kusara bakmasınlar hiçbir kanun buna izin vermez. Vatandaş zehirleniyor. Sınırın üstüne çıkılmış. Hala dava açıp ucuz kömür peşinde olunmaz. Böyle hemşericilik olmaz. Apartman yöneticileri dava sonucunu bekleyebilir ama bunlarda kanuna istinaden yapılan şeyler. Benim vatandaşlara tavsiyem Bakanlığın önerisi doğrultusunda Edirne İl Mahalli Çevre Kurulunun ki Vali Başkanlığında toplanır ve yasalara atfen karar verir. Beklesinler ama itibar etmesinler. Bu görünen o ki durup dururken muhtemelen buraya düşük kalite kömür sokmak isteyen bazı kömürcülerin yaptığı bir hamle. Kazanacaklarını da zannetmiyorum. Ama ben hukukçu değilim, yasanın gene kararları ne ise, İç İşleri Bakanlığı da buna uymak zorunda. Bizde İç İşleri Bakanlığına bağlıyız.  Buradaki Bakanlığın, Cumhurbaşkanlığının temsilcisi de Valiliktir. İl Mahalli Çevre Kurulu da nasıl toplanır, aldığı kararlar neye göre alınır bellidir. Bu bir kafa karıştırma işidir. Keşanlılara, site yöneticilerine, kömür almak isteyenlere, bilirkişi getirdim ve açıklamalı seminerler verdik. İlden yetkililer getirdik. Doğalgaz sistemi oturana kadar bu şehirde oturuyorsak ve bu havayı hep birlikte kullanıyorsak birisi kalitesiz 3-5 kuruş kömür satacak bende daha ucuza ısınayım ama kim zehirlenirse zehirlensin kafasıyla hareket edenlere müsaade etmesinler. Bende etmeyeceğim. Belki açıklamayı yapan Mali Müşavirimizi dinleyip almayacaklar fakat bu dava belki 3 ay sürecek kışın ortasında kömürün fiyatı 2 katına çıkınca almak zorunda kalacaklar. İşin bu boyutunu da düşünmek gerekiyor.” diye konuştu.

SAĞLIK HAKKINI BOZMAYA KİMSENİN HAKKI YOK

Öte yandan, kömür satıcılarının, köylere satacağı kömürler için şehir içinde depolama izni verilmesi konusunda konuşan Özcan, “Köyler bizi bağlamıyor fakat Keşan’a girecek kömürün kriterlerini araştırırım. Deposunu gidip başka yerde kursun köylere satsın. Ben köylere ille de şu tür bir yakıt kullanın diyemem. İl Mahalli Çevre Kurulunun aldığı karar Keşan içerisini bağlar. Çünkü hava kirliliği burada var. Ayrıca bu bir bahane oraya depolara sokulduğu zaman nereden bileceğiz sadece köylülere satıldığını? Eğer apartmanların kazan dairelerinde bu kömür tespit edilirse o zaman ne olacak? Kimsenin ticaret hakkına engel olacak değiliz. Ama başkalarının sağlık hakkını bozmaya da kimsenin hakkı yok!” şeklinde konuştu.