Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, dün, yaptığı açıklamada, katıldığı İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı’nı değerlendirdi.

Toplantının 4 maddesinin Keşan ile ilgili olduğunu ifade eden Özcan, “Biz, Aralık ayı belediye meclis toplantısında Trakya kömürünün Keşan’a girmemesi konusunda tavsiye kararı almıştık. Bizim meclisimiz parlamento değil kanun yapamıyoruz. Bu durum bakanlığa iletildi. Bakanlığın kararı kömürün iyileştirilmesi yönünde oldu. En aşağı, kömürün, 5 bin 800 kalori olması şeklinde karar alındı. Trakya’da kükürt oranı yüzde 1 buçuğun altında olacak. Kül oranı % 19’larda olacak. Bu şartlarda uyan kömür işletmelerine Keşan’da kömür satabilir belgesi verilecek. Bizler de belediye olarak kontrollerimizi bunlara göre yapacağız. Ayrıca bu belgeyi alan firmaların da % 4’lük kürek kirecin paketleme sırasında konulmasını karara bağladık. Enez civarındaki çöplerin buraya taşınması için aktarma istasyonu olarak yeni bir yer belirlemiştik. Bu kabul edildi. En kısa zamanda firmalar ‘Keşan’da kömür satabilir belgesi’ alıp bize bildirecekler. Biz de belediyemizin sitesinde bunları yayınlayacağız. Biz İl Mahalli Çevre Kurulu toplantılarını yaz başlamadan yapmayı talep etmiştik. Şehrimize giren kömürün % 80’i Ağustos ayına kadar girmiş oluyor. Bu kararın erken alınması kontrol açısından da bizim elimizi rahatlattı.”  şeklinde konuştu.

İLK DEFA BİR AKTARMA İSTASYONU EDİRNE İLİNDE OLACAK

Keşan Belediyesi olarak hayata geçirdikleri Katı Atık Bertaraf Tesisi hakkında da açıklamalarda bulunan Özcan, tesisteki tıbbi atık sterilizasyon ünitemiz mevcut olduğunu belirterek, “Uzunköprü, Meriç, Edirne’nin güneyinin bizim tesisimize bağlanması kararı alındı. Uzunköprü, Meriç ve Enez’e kadar tıbbi atıklar bizim tesisimizde işlenecek. Bunların fiyat tarifeleri konuşulup karara bağlandı. Doyurucu, keyifli bir toplantı oldu. İlk defa bir aktarma istasyonu Edirne ilinde olacak. İlk defa bölgemizde katı atık bertaraf tesisi faaliyete geçti. Bunlar konuşuldu.”  şeklinde konuştu.

10 GÜNDÜR ÇALIŞIYORLAR

Keşan’a doğalgaz getirilmesi konusunda atılan adımlar ve şehir içinden geçecek doğalgaz hattının yerlerinin belirlenmesi çalışmalarıyla ilgili konuşan Özcan şunları söyledi: “Çalışma yapan harita grubuna toptancı halinde bulunan misafirhanemiz konaklamaları için verdi. Arkadaşlar yaklaşık 10 gündür çalışıyorlar. Süreç başladı ve ilerliyor.”

BEN DE DERNEĞE ÜYE OLDUM

Keşan’ın kirli hava sorununa dikkat çekmek ve çözüm yolları aramak için kurulan, Temiz Keşan Derneği’nin güzel bir sosyal hareket başlattığını da savunan Mehmet Özcan, “Belki geç kalınmış bir proje ancak yerinde bir oluşum. Keşan’da yaşayan herkesin bu konuya duyarlı olmasını sağlamak için önemli bir adım. Beni de ziyarete geldiler. Ben de derneğe üye oldum. Önümüzdeki kış kazan kontrolleri yaparken bu dernekten yanımıza gönüllüler alacağız. Güzel bir iş birliği yapacağız. Elimizdeki verileri onlarla paylaşacağız.”  ifadelerine yer verdi.

Özcan, son olarak da belediye olarak, yaz sezonu için çalışmalara en kısa zamanda başlayacaklarını ifade etti.