Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, dün yaptığı açıklamada, Yağmur Suyu Kanal Projesi çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. TOKİ tarafından Karanlıkdere Mevkii’nde yaptırılan 736 adet sosyal konutun Keşan’da kentsel dönüşümün uygulanması için yapıldığını ancak bunun gerçekleşmediğini de kaydetti.

YAĞMUR SUYU PROJESİ BİTTİ

Keşan Yağmur Suyu Kanal Projesi çalışmalarının geçen hafta sonu itibarıyla tamamlandığını belirten Özcan, “Sadece Rasim Ergene Caddesi üzerinde belediye olarak bazı çalışmalar yapacağız. Proje 2-3 rögar ilavesi dışında tamamlanmış durumda. Çalışmaları müsait giden havalarda tamamlayacağız. Projenin neler getirdiğini hep beraber yaşayacağız. Yapım işlerinde proje tamamlandıktan sonra geçici kabul, 1 yıl sonra da kesin kabul yapılır. İlbank’tan gelecek olan heyet son kontrolleri yaparak geçici kabulü yapacaklar. Hepimiz insanız, projede ufak sıkıntılar, gözden kaçırdığımız sorunlar olabilir, kullanım sırasında belki ilaveler gerekecektir. Aksayan yönleri tespit edeceğiz.” dedi.

İŞ FARKLI MECRALARA GİTTİ

Açıklamasının devamında AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Mercan’ın TOKİ tarafından Karanlıkdere Mevkii’ne yaptırılan 736 konut ile ilgili söylediği Bu proje kentsel dönüşüm için ilk adım olabilir. Bu bir fırsattır.” şeklindeki ifadeleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Mehmet Özcan, şunları söyledi: “Konuyla ilgili olarak geçmişte açıklamalarımız olmuştu. Şu anda konutlar kentsel dönüşüm için bir fırsat değil. Dönüşüme gireceğimiz zaman karşımıza çıkacak ilk engel barınma olacak. 300 aileyi nerede barındıracağız? TOKİ İstanbul Müdürü ile bu konuyu konuştuk. Olmadı. Ne dere içlerini boşaltabildik, ne özel şahıs yerlerine tecavüzde olan gecekonduları kaldırma şansımız oldu. O proje de kentsel dönüşüm kapsamında ortaya çıktı. TOKİ adına 18. madde uygulamasını belediye olarak yaptık. 180 dönüm kadar hazine ve 120 dönüm kadar şahıs yerini bir tarafa topladık. 18. madde uygulamasının ardından TOKİ’ye bu yerler devredildi ve konutlar bu şekilde yapıldı. Maksat önce konutları yapmak ve ardından kentsel dönüşümü gerçekleştirmekti. Ancak iş farklı mecralara gitti.”

İKİNCİ BİR FIRSATI KAÇIRMAYA HAKKIMIZ YOK

Kentsel dönüşüm konusunda yakalanabilecek farklı bir fırsatın kaçırılmaması gerektiğinin altını çizen Özcan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bundan sonra da önümüze fırsatlar çıkacak. Dönüşüm projesi kapsamında yakın zamanda İstanbul TOKİ Bölge Müdürlüğü ile görüşmelerimiz olacak. Keşan’ın ikinci bir fırsatı kaçırmasına neden olmaya hiçbirimizin hakkı yok. Gerekiyorsa Mustafa Mercan ile de işbirliği halinde sorunun çözümü için birlikteliğimiz olacak. Keşan bizim yaşadığımız kent. Ancak Karanlıkdere’deki konutların yarattığı fırsat kaçmıştır. Konutlar ile ilgili yarın (bugün) saat 15.00’te Keşan Kaymakamlığımızda toplantı var. Vali Bey ve Kaymakam Bey ile birlikte konutların problemleriyle ilgili görüşmelerimiz oldu. Tesliminde bir takım sıkıntılar var. Konutların teslim edilmesi 2 aylık bir süreyi bulabilir. Kanalizasyon şebekesine bağlantı yapabilmeleri için aktarma kullanmaları lazım. Aktarmada kullanılacak olan pompaların da 2 ay sonra geleceğini öğrendik. Valilik ve Kaymakamlık konutları noksansız teslim almak istiyor. Cami ve okulun noksanlarının bitmesi zaman alacak. TOKİ de diyor. Sahiplenilmediği zaman ciddi tahribatlar olacağı tahmin ediliyor. Bir yönetim modeli oluşması lazım. 40 TL civarında aidat parası çıkacak ve bunun ödenmesinde Sosyal Yardımlaşmaya ekstra bütçe lazım. Fırsat bundan sonraki proje. Dönüşüm maksadıyla başlanan Sosyal Konutların, kentsel dönüşüme bir faydası olmadı. Bundan sonraki fırsatlarda Keşanlılar olarak iyi niyetli bir şekilde yan yana olalım.”