AYŞİN SEÇİL GEZER

Özcan, İlbank’ta Keşan’ın içme suyu durumu hakkında görüşmelerde bulunduğunu söyledi. 

Keşan’ın 2030 yılına kadar içme suyu problemi bulunmadığını belirten Mehmet Özcan, “Keşan büyüyor. İki tane yeni alan katıldı. Paşayiğit Mahallesi ile İzzetiye Mahallesi’nin su sorununu çözmüş olsak da geleceğe yönelik bir şeyler yapmak gerekiyor. Dursun Ali Şahin Valimizden beri mesafe kat etmediysek de Gıda İhtisas OSB kurulursa o bölge için fazladan su ihtiyacımız olacak. Nüfus 10- 15 bin civarlarına çıkar. Bu tür tesisler nüfus çeker. Bunun şimdiden daha alt yapısını hazırlarsanız gelecek nesiller de ona göre hareket eder. Önümüzdeki 2-3 yıllık süreden sonra yaklaşık 5 yıl sürecek kuraklık döneminden bahsediliyor. O yüzden 2040 yılına yönelik su projeksiyonlarını yaparken İller Bankası’nda 7 tane ilave kuyu açtırdık. Kumdere bölgesine, mevcut 8 kuyumuz var. Toplulaştırma sırasında 2 tanesi şahıslara yapılmış, onları düzeltirken yasal prosedürde geç kalındı. Onların yerine 2 tane başka yerden kuyu açtırdık.” dedi.

HEDEFİMİZ; BÖLGEYE 4-5 TANE KUYU AÇTIRMAK

Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İller Bankası İçme Suyu Daire Başkanlığı’na gittik, görüştük. Dedim ki; ‘O 2 kuyu kalsın şimdilik, ayrı bir proje yapalım, teknik bir heyet gönderin ’Paşayiğit ve İzzetiye’de kuyuların bulunduğu alanda yeteri kadar su kaynağı var. Ana depoya bin 200 metre mesafede. Hedefimiz; ön inceleme yapıldıktan sonra uygun görülmesi halinde bölgeye 4-5 tane kuyu açtırmak. ”

“PAŞAYİĞİT MAHALLESİ’NE OSB KURULUR İSE DAHA GÜÇLÜ SU KAYNAKLARINA İHTİYACIMIZ VAR”

Mehmet Özcan, sözlerini şöyle tamamladı: “Şehircilikte ideal su şudur, mümkünse cazibe ile akarına gidecek olan bir su kaynağı bulmak. İzzetiye’deki suyumuz ideal. Kuyudan çekerken sadece enerji masrafımız oluyor, yerleşim yerine gönderirken kendi akarına gidiyor. Ve ucuza getiriyorsun. Düşünün, Kadıköy Barajı’nda içme suyu arıtma tesislerimiz var. 25 kilometreden buraya enerji kullanarak getiriyoruz. Keza Kumdere havzasındaki içme suyu kuyularımızdan yine kot farkı ile ana terfi 1, terfi 2, terfi 3’e pompa ile bunlarda hep elektrik enerjisi kullanıyoruz. Ama İzzetiye civarındaki yerlerde 3 kuyudan saniyede 50- 60 litre su bulabilirsek Keşan’ın güneye bakan yamaçlardaki, nüfus yoğunluğunun olduğu bölgenin komple su ihtiyacını tek başına karşılama şansımız olabilir. İkincisi uzun vadede, Paşayiğit Mahallesi’ne OSB kurulur ise daha güçlü su kaynaklarına ihtiyacımız var. Onların programlarını yaptık, bana göre de çok verimli güzel bir çalışma oldu. Hayvan barınağı ile ilgili de Milli Parklarda kısa bir görüşme yaptık.”