İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, geçen Perşembe günü Temiz Keşan Derneği’nin düzenlediği “Hava Kirliği ve Kanser” konulu panel sonrası kömür denetimine çıkarak, numune aldı.

Keşan’da yaşanan hava kirliliğine tepki ve hava kirliliğine karşı duyarlılığı ön plana çıkarmak üzere kurulan Temiz Keşan Derneği, davet ettiği İTÜ Maden Fakültesi Bölüm Başkanı Prof Dr. Orhan Kural, dernek üyeleri ve Keşan Belediye Zabıtası eşliğinde apartmanlara giderek kömür numunesi aldı. Keşan Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü yetkilileri eşliğinde apartmanları gezen Kural, burada kömür firmalarından alınan kömürlerden numuneler aldı. Alınan numunelerin İTÜ’deki kömür laboratuarlarında inceleneceğini ve değerlerinin tespit edileceğini belirten Kural, ayrıca çuvalların üzerinde yazan değerlerle, çuval içlerindeki değerlerin tutup tutmadığının kontrol edileceğini söyledi.,

Orhan Kural, Keşan’ın havası en kirli ilçe olduğunu hatırlatarak, “Hava kirliliği demek, insan sağlığı demektir. Sadece insanlara değil, ekosisteme de zararı var. Bu bakımdan burada bir problem var. Bu problem de ilçenin kömürle ısınmasından kaynaklanan bir problem. Burada herkesin görevleri var. Özellikle bir STK’nın buna önderlik yapması çok sevindirici. Sanıyorum bütün Türkiye’ye önder olacak bir çalışma. Temiz Keşan Derneği buna önderlik yaptı. Şu anda apartmanlardan numune alıyoruz. Torbanın üzerinde yazan değerlerin tutup tutmadığı İTÜ Maden Mühendisliği laboratuarlarında tek tek kontrol edilecek ve karşılaştırılacak.” dedi.

Temiz Keşan Derneği Başkanı Tolga Mercan da, şunları söyledi: “Yaşanan bu olaylardan sonra Nisan ayında çıkan Mahalli Çevre Kurulu Karaları doğrultusunda şehrimize girmesi gereken kömürlerin belli kriterleri ortaya çıktı. Bu kriterler doğrultusunda 5800 kalori altındaki kömürlerin şehrimize girmesi yasaklanmıştır. %1 altında da kükürt oranı belirlendi. Gerçek anlamda bu değerleri tutan kömürler şehrin içine girince hiç sıkıntımız olmaz. Ancak yoğun bir şekilde gerek ithal gerekse yerli kömürle ilgili şikayet almaktayız. Kömürlerin üzerinde yazılı olan değerler ile kendilerine teslim edilen ürünler hakkında apartman sakinlerinin şüpheleri var. Bunlarla ilgili harekete geçmemiz isteniyor. Bizler de değerli hocamızı Keşan’a davet ettik ve apartmanlarımızdan hocamızın seçtiği kömür numunelerini alarak kontrol için İTÜ’ye göndereceğiz. Değerleri resmi yollardan göreceğiz.” Yapılan denetimlerin ardından alınan kömür numuneleri, Prof. Dr. Orhan Kural tarafından kontrol ettirilmek üzere İTÜ’ye gönderildi. Çıkacak olan raporların ise kamuoyuna basın açıklaması yapılarak duyurulacağı bildirildi.