SONGÜL KONAR

Küçük, yaptığı açıklamada, budamalar ile birlikte meyvecilik alanında son yıllarda kaydedilen gelişmelerin ümit verici olduğunu söyledi.

“ÖZEN GÖSTERİLMESİ GEREKEN KONULARIN BAŞINDA BUDAMA VE TERBİYE GELMEKTEDİR”

Yeni yeni kurulmaya başlayan modern bahçelerin, meyvecilik açısından olumlu gelişmeler yarattığını ifade eden Küçük, açıklamasında şunlara yer verdi: “Ancak yeni üretim tekniklerini kabul etmenin yanında bu tekniklerin gerektirdiği kültürel işlemleri de kabul etmek ve uygulamak çok önemlidir. Ülkemizde yeni yeni kurulmaya başlayan modern bahçeler, meyveciliğimiz açısından olumlu gelişmeler olmaktadır. Kültürel işlemlerin uygulanması açısından modern bahçeler büyük kolaylıklar sağlamakta ancak bu bahçeler klasik bahçelere göre daha çok özen istemektedirler. Bu noktada özen gösterilmesi gereken konuların başında budama ve terbiye gelmektedir. Gerek klasik bahçeler gerekse modern bahçelerde ilk yıllarda uygulanan terbiye işlemleri ve ağacın ömrü boyunca yapılan budama; verimi, meyve kalitesini ve ağacın sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle budama işleminin çok iyi bilinmesi ve etkin uygulanması bahçe verimliliği açısından oldukça büyük önem arz etmektedir.”

“IŞIĞIN AĞAÇLARIN İÇ KISIMLARINA DAHA İYİ GİRMESİNİ SAĞLAMAK”

Remzi Küçük, budamanın amaçları hakkında şunları söyledi: “Meyve, ağaçların en kısa zamanda ürün vermeye başlatmak ve onları uzun süre verim çağında tutmak, yani meyve ağaçlarında fizyolojik dengeyi kısa zamanda oluşturmak ve bunu bir süre korumak. Gövde üzerinde ana dalları sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek meyve ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli taç oluşturmalarını sağlamak. Meyve ağaçlarının bakımı, meyvelerin hasadını, zararlarla savaş ve teknik işleri uygulanmasını kolaylaştırmak. Kurumuş, hastalıklı, ekolojik ve mekanik etkilerle zarar görmüş, kırılmış dallar ile birbiri üzerine binmiş, ya da zayıf olan açılı dalları kesmek. Meyve ağaçlarında karbon asimilasyonunu arttırmak amacıyla, ışığın ağaçların iç kısımlarına daha iyi girmesini sağlamak ve yaprak yüzeylerini artırmak. Bazı meyve tür ve çeşitlerinde görülen (peryodisiteyi) önlemek veya azaltmak yani bazı meyve ağaçlarının bir yıl bol bir yıl az meyve verimini dinlenmelerini düzenleyerek her yıl düzenli meyve verimini sağlamak ve meyvelerin kalitesini arttırmaktır.”

“VERİMDEN DÜŞEN AĞAÇLAR BUDAMA İLE GENÇLEŞTİRİLEREK YENİDEN VERİMİ ARTABİLİR”

Küçük, açıklamasının devamında ağaç budamalarının faydalarıyla ilgili şunları söyledi: “Gövde üzerinde ana dalların sayıları ve dağılışları düzenlenerek meyve ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli bir taç oluşturmaları sağlanır. Meyve ağaçlarının en kısa sürede ürün vermesine yardımcı olunur. Güneş ışığından ağacın iyi bir şekilde faydalanması sağlanmış olur. Budama ile meyve iriliği, meyve kalitesi ve meyve kabuk renklenmesi artar. Ağaç büyüklüğü ve dalların sıklığı direk kontrol altına alınabilir. Püskürtülerek yapılan ilaçlamanın etkinliği artırılabilir. Hastalıklı ve kuru dallar alınarak mücadeleye yardımcı olunur. Alet ve ekipmanların çalışabilmesi için gerekli boşluklar oluşturulmuş olur. Verimden düşen ağaçlar budama ile gençleştirilerek yeniden verimli ağaçlara dönüşmelerini ve hasadın daha kolay yapılmasını sağlar.”

“AĞAÇLARDA BUDAMA YAPMANIN TAM ZAMANI”

Budamanın bilinçli yapılması gerektiğini önemle vurgulayan Remzi Küçük, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bölgemizde de son yıllarda gerek modern gerek hobi bahçeleri yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu meyve bahçelerinin bilinçli ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde emekler boşa çıkar. Meyve bahçesi kuran yetiştiricilerin öncelikle eğitim almaları gerekmektedir. Bilinçsiz yapılan işçilik ekonomik ve zaman kaybına neden olmaktadır. Meyve bahçelerinde budamanın önemi çoktur. Budama ağaç cinsine göre budama şekli farklılık göstermektedir. Keşan Halk Eğitim nezdinde son 10 yılda açılan kurslarla gereken eğitimi vermekteyiz. Her geçen günde talep artarak devam etmektedir. Bizim amacımız; hobi şekline yapılan 3-5 ağacı olanda bakımını yapmasını öğretmektir. Tarımsal Danışmanlık yaptığım çiftçilere ve meyve yetiştiricilerine budama konusunda her zaman gereken bilgi ve desteği vermekteyiz. Bölgemizde ağaçlarda budama yapmanın tam zamanıdır. Genel olarak ağaç cinsine göre hava şartlarına göre 15 Şubat - 15 Mart tarihleri arsında budama yapılması uygundur. Budamayı erken yapmak ağaç çeşitlerine göre zarar vermektedir. Yumuşak dokulu ağaçların budaması daha geç yapılmalıdır. Geç donlar budama kesilen yerlerinden etkileyerek ağacın kurumasına neden olabilir. Küçük ağaçlarda kesilen yerler mutlaka su tut veya benzer boyalar sürülmesi gerekmektedir. Kısacası bilinçli yetiştiricilik yaparak emeğinin karşılığını almak ve üretim katkı sağlamaktır.”