AYGÜL KONAR

1927 yılında babası İsmail Saatçioğlu tarafından açılan Keşan’ın ilk fotoğraf stüdyosunda 9 yaşından beri çalıştığını belirten Orhan Saatçioğlu, esas fotoğrafçılığı Keşan’da babasının başlattığını söyledi.

Mesleğin teknolojiye uyduğunu ifade eden Saatçioğlu: “Teknoloji gelince eski sistemden yeni dijital sisteme geçildi. 78 yaşındayım ama yeni teknolojiden de geri kalmadım. Burası aynı zaman da bir yazıhane. Gelen beni burada buluyor.” dedi.

Fotoğraf çekmenin yanı sıra eski fotoğraf makinelerini de tamir ettiğini söyleyen Saatçioğlu, “Benim hayatım burada geçti. Çocuk yaşlarımda babam yanında çalışarak fotoğraf çekmede ordinaryüs profesörü oldum. Bu yaşıma rağmen teknolojiye ayak uydurdum. Siyah beyaz teknolojide dahil. Çünkü öğrenmezsem siyah beyaz işi yürümez. Hem fotoğraf çekiyorum hem de eski makineleri tamir ediyorum. Keşan’da benim çekeceğim fotoğrafları herkes çekemez. Teknoloji olarak çekebilir ama benim vereceğim ışığı, pozu yapamaz. Bu işin uzmanı oldum, zevkle yapıyorum.” şeklinde konuştu.

Keşan’da 1950’li yıllarda görev yapan Türk Sanat Müziği Sanatçısı Emel Sayın’ın memur babası Ahmet Sayın’ın, sinema sanatçısı Türkan Şoray’ın babası emniyet müdürü Halit Şoray’ın, görev yapan ilk milletvekillerinin, kaymakamların, belediye başkanlarının, zabıta müdürlerinin, Keşan’ın ilk spor takımının fotoğraflarını babası İsmail Saatçioğlu’nun çektiğini söyleyen Orhan Saatçioğlu, 92 yıllık fotoğraf stüdyosunda 125 yıllık fotoğraf makinesi ile birlikte birçok eski makine ve fotoğrafların olduğunu belirtti.