Makine Mühendisleri Odası Keşan İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Şahin dün yaptığı açıklamada, serbest çalışan kişilere yönelik endüstriyel tesislerin doğalgaza dönüşümü konusunda Halk Eğitim Merkezi’nde kurs açıklarını söyledi.

Doğalgazın Keşan’ın gündeminde olduğunu ifade eden Şahin, “Doğalgaz altyapı çalışmaları da dağıtım şirketi tarafından Keşan’da devam etmekte ve muhtelif yerlerde kazılar sürmekte. Firmanın beyanına göre 12. ay civarında doğalgaz verileceği söylendi. Biz de Makine Mühendisleri Keşan İlçe Temsilciliği olarak Keşan’da serbest çalışan arkadaşlara yönelik tamamlayıcı bir kurs düzenledik. Kurs, endüstriyel tesislerin doğalgaza dönüşümüyle ilgili olacak. Yarın (Bugün) kursumuz başlayacak. Kursumuz Halk Eğitim merkezinde olacak. Yaklaşık 21 arkadaşımız katılacak. Bu konudaki hazırlıklarımızı bu şekilde tamamlamış olacağız. Doğalgaz döşenmeye başlandığında dışarıdan gelecek firmalarda olacaktır. Ama dışarıdan gelenler gelip geçicidir. Fakat buradaki arkadaşlar kalıcıdır. Keşanlıların da bu işle ilgili karar verirken bunları göz önünde bulundurması, onlar için daha iyi olur diye düşünüyoruz.” diye konuştu.

HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ AÇISINDAN BÜYÜK ETKİSİ OLACAKTIR

Kömürle ilgili de sıkıntılar olduğunu kaydeden Şahin, “5800 kalorilik kömürle ilgili sorunlar var. Bununla ilgili Belediye gerekli önlemleri alarak kontrolleri yapıyor. Bu yıl anladığımız kadarıyla kazan dairelerinin denetimi çok daha fazla olacak. Daha önceden de kazan dairelerinden kömür örnekleri alınıp tahlile gönderiliyordu. Yine aynı şekilde bunlar yapılacak. Kış başlamadan önce kalorifer kazanlarının gerekli bakımlarının yaptırılması hem apartmanın sağlıklı ısınması açısından hem de hava kirliliğinin önlenmesi açısından büyük etkisi olacaktır. Bu konuya da dikkat çekmek isteriz.” dedi.

DOĞALGAZA DÖNÜŞÜM İŞİ BİR MÜHENDİSLİK İŞİDİR

Şahin, şöyle devam etti: “Ayrıca doğalgaz konusu gündeme geldikten sonra Keşan’da da dönüşümler başlamış durumda. Doğalgaza dönüşüm işi bir mühendislik işidir. Bununla ilgili öncelikle proje hazırlanması gerekiyor. Proje olmadan hiçbir şekilde olmaz. Öncelikle firmaya proje gönderilecek. Proje uygun bulunup onayladıktan sonra proje çiziliyor. Proje bittikten sonra aynı şekilde firma yetkilileri tarafından yapılacak olan imalata izin veriliyor. İmalat bittikten sonrada gelip kontrol ediliyor. Projedeki en ufak değişiklik kabul edilmiyor. Yapılan imalatın projeye uygun olması gerekiyor.”

RADYATÖRÜN DOĞALGAZA DÖNÜŞÜMÜ DİYE BİR ŞEY OLMAZ

Şahin, son olarak şunları söyledi: “Bazı konular duyuyoruz. Piyasada doğalgaza dönüşümlü radyatör satıldığı duyumlarını alıyoruz. Böyle bir şey söz konusu değildir. Radyatör, doğalgazla da olsa katı yakıtla da olsa bir şey değişmez. İçerisinde su dolaşır dolayısıyla radyatörün doğalgaza dönüşümü diye bir şey olmaz. Isıtma araçları doğalgaza dönüştürülebilir. Bunlarda genelde toplu konuttaki sıcak su kazanları olabilir. Bu kazanların imalatı yakıt cinsine göre yapılır. Kömürle ilgili bir kazanda doğalgaz yakılması da verimli olmaz. Örnek vermek gerekirse daha önce burada kullanılan kömürlerin bir kilosunda 3500 kalori elde ediliyordu. Kazanın imalat hesapları yapılırken yakıt cinsine göre hesap yapılıyor. Dolayısıyla kömür yakmak için ızgara yüzeyinde daha büyük alanlar gerekiyor. Doğalgazda bu söz konusu değil. Doğalgazın verimi kömürlü kazanlara göre çok daha fazladır. Genelde katı yakıtlı elle yüklemeli kazanlar %75, otomatik kazanlar %80, doğalgazlı kazanlar %90 üzerinde yanma verimine sahiptir. Hem yakıtın kalorisinden, hem de kazanların veriminden dolayı doğalgaz yakacak olan kazanların boyutları kömür yakacak kazanlara göre çok daha farklı çok daha küçüktür. Bu yüzden teknik bilgileri almadan dönüşümle ilgili karar vermemeleri apartman yöneticileri için daha uygundur.”