Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile birlikte Süleymanpaşa Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısında meclise ve meclis üyelerine yönelik yapılan saldırı ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Süleymanpaşa Sahil Ek Hizmet Binası’nda gerçekleşen toplantıya yerel ve ulusal çok sayıda basın mensubu katılırken Başkan Eşkinat yapılan saldırı sonrası ortaya atılan iddialara belgelerle cevap verdi.

MECLİS VE MECLİS ÜYELERİNE YÖNELİK YAPILAN SALDIRININ BELGELERİNİ BASIN İLE PAYLAŞTI

Başkan Eşkinat, Süleymanpaşa Belediye Meclisi Şubat ayı meclis toplantısında yapılan saldırı ile ilgili açıklamalarına “Dün olağan bir meclis toplantısında olağanüstü şeyler yaşandı. Bununla ilgili bir takım temiz olmayan haberler piyasaya sürülünce olayın gerçeğini sizlerle paylaşıp, verileri ve yaşanan süreçleri değerli basın mensuplarımıza aktararak kamuoyunu bilgilendirmek istedik.” diyerek başlarken meclise ve meclis üyelerine yönelik yapılan saldırı, saldıran kişilerin ve onları provoke edenleri, devlet mallarına verilen zararın görüntüleri ile sosyal medya aracılığı ve toplu mesajlarla pazarcıları provoke edenlerin belgelerini basın mensupları ile paylaştı.

EŞKİNAT: “BU OLAY TAMAMEN BİR KURGUDUR”

Olayın tamamen planlı bir hareket olduğunu ifade eden Başkan Eşkinat; “Bu olay tamamen bir kurgudur. Birkaç gün öncesine dayanan bir kurgu ve üzerine yapılan çağrılar sonucu gerçekleşen bir saldırıdır.” derken açıklamasında şunları söyledi:

“BU HAREKETİ SİYASETE VE DEMOKRASİYE YAPILMIŞ BİR DARBE OLARAK GÖRÜYORUZ”

“Bu olay sonrası belediyenin üç siyasi partiden oluştuğunu ve üç siyasi partiye yönelik yapılmış bir saldırı olduğuna dair bir yazı yayınladık. Hemen arkasından bir yazı yayınlandı Hüseyin Uzunlar ismi ile. ‘Hiçbir pazarcı esnafı meclis üyelerimize saldırıda bulunmamıştır. AK Parti meclis üyeleri pazarcı esnafının yanındadır.’ diye. Sanki biz pazarcı esnafının yanında değiliz. Biraz önce görüntüleri gördünüz. Bu arbede salona karşı mı yapıldı? Bu arbede belediye meclisine karşı yapılmış bir harekettir. Bu hareketi biz siyasete ve demokrasiye yapılmış bir darbe olarak görüyoruz.

“YAPTIĞIMIZ İŞLEM ŞU ANDA RESMİ OLARAK İŞGALCİ KONUMUNDA GÖZÜKEN ESNAFIMIZIN TAHSİSLİ ALANINI KULLANAN PAZARCI ESNAFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İŞLEMİDİR”

Bu izlediğiniz benim maddenin oylanması öncesi yaptığım konuşma ve altını çizerek diyorum ki ‘Hiçbir pazarcı esnafını mağdur etmeyeceğiz.’ Burada pazarcıyı katletmeye yönelik ya da pazarı ortadan kaldırmaya yönelik bir cümle varsa söyleyin. Bu da olaylar sonrasında yaptığım açıklama ve yine diyorum ki ‘Hiçbir pazarcı esnafımızı mağdur etmeyeceğiz.’ Bugün de aynı şeyi tekrar ediyorum. Yaptığımız işlem şuanda resmi olarak işgalci konumunda gözüken esnafımızın tahsilli alanını kullanan pazarcı esnafına dönüştürülmesi işlemidir. Bu yasa çerçevesinde yapılmakta olup pazarcı esnafının özlük haklarını korumaya yönelik yapılmış bir çalışmadır. Böyle gelmiş böyle gitmez.

“GERÇEK PAZARCININ MAĞDUR OLMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR AMA PAZARCILAR ÜSTÜNDEN TİCARET YAPAN İNSANLARIN MAĞDURİYETLERİ SÖZ KONUSU OLABİLİR”

Belediyenin denetiminden neden rahatsız oluyorlar? Yasa açık. Belediye halkın sağlığını, tüketicinin güvenliğini, pazarın sükunetini sağlamakla görevlidir ve bu görevini yerine getirmek istiyor. İşgalciyi tahsisli hale getirdikten sonra belediye meclisinin vereceği tahsis süresi içinde herhangi bir şekilde pazarcı hayatını kaybederse mirasçılarına süre dolana kadar kullanım hakkı veriyor yasa. Eğer bu süre içinde devretmek istersen de devredebilirsin. Ama tahsis sahibinin tahsis etme hakkı var. Birilerinin şehrin sokaklarını devretme hakkı yok. Şimdi soruyorum. Pazarcılar Odası geçici tahsis belgesi verebilir mi? Pazarcılar Odası şehrin sokağında herhangi bir esnafa üstelik de makbuz keserek böyle bir tahsiste bulunabilir mi? Buradan suç duyurusunda bulunuyorum! Şunu çok açık ifade edeyim, gerçek pazarcının mağdur olması söz konusu değildir. Ama pazarcılar üstünden ticaret yapan insanların mağduriyetleri söz konusu olabilir.

“1200 PAZARCIDAN 200’E DÜŞÜRECEK 1000 TANESİNİ SOKAĞA ATACAKLAR’ DİYORLAR BÖYLE BİR ŞEY YOK”

İddialar var. Diyorlar ki bu pazar yerini küçülttüler 1200 pazarcıdan 200’e düşürecekler. 1000 tanesini sokağa atacaklar. Böyle bir şey yok. Ben yasal verileri söyleyeyim. Perşembe günleri işgaliye yapanlara kesilen makbuzlardan kaç pazarcı olduğunu öğrenebiliriz. Ya belediye makbuz kesmiyor birilerini kolluyor ya da makbuz sayılarına baktığımızda bu arkadaşlarımız doğru söylemiyor. Haziran ayında 415, 409, 431,412, 390. Aralık ayında 360, 413, 299, 327, 117. Ocak’ta 302, 124, 318, 293 işgaliye için pazarın tamamında makbuz kesilmiştir. Bir yerde yanlış var. Bahsedilen pazarcı 1200 ama kesilip tespit edilen sayılar ise 500’ü bile bulmuyor.

“BİR PAZARCI ODASI BAŞKANI PAZARCIYA YER TAHSİS ETMEYE UĞRAŞAN BİR BELEDİYEYE ENGEL KOYMAYA KALKIYORSA PAZARCILARIN OTURUP BAŞKANLARINI GÖZDEN GEÇİRMESİ LAZIM”

Dün ilan edilen Pazar alanında 333 pazarcı için yer vardır. Biz bunun için bir komisyon kurduk. Bu komisyonda Belediye Başkan Yardımcısı, Zabıta, İmar İşleri, İlçe Sağlık Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Gıda Tarım Müdürlüğü, Pazarcılar Esnaf Odası, İl Ticaret Müdürlüğü, Ziraat Odası, Tüketici Derneği yer aldı. 10 kişiden 9’u bu karara uygundur demiş. Pazarcılar odası ise yanıt yok demiş. Biz pazarcıyı legal yer sahibi yapmaya çalışıyoruz ama pazarcı odası yanıt yok diyor. Neden yanıt yok? Neden resmileşmesinden korkuyorsunuz? Neden pazarcı kendine ait olan pazarda tezgahını açmasın? Bir açığınız yoksa işlerin doğru gitmesinden neden rahatsız oluyorsunuz? Neden insanları provoke ederek meclise topluyorsunuz? Gelen insanların kim olduğunu bilmiyor musunuz? Kepçe ile kaşığı ayırabilecek durumda değil misiniz? Siyasi partilerin arka bahçesi olmaktan öte şimdiye kadar nereye gittiniz? Bir pazarcı odası başkanı pazarcıya yer tahsis etmeye uğraşan bir belediyeye engel koymaya kalkıyorsa pazarcıların oturup başkanlarını gözden geçirmesi lazım. Bu 4 kasa bira ile iki tane hap ile birilerini azmettirerek, birilerinin üzerine sürerek, dağ başı yöntemleri ile bu işi engelleyemezler! Bu ülke bir yasa ülkesidir. Alınan kararda bir sıkıntı var ise gidersiniz yargıya burada hata var dersiniz yargı da gereğini yapar.

“BİRİLERİ OLMAYAN YETKİLERİNİ KULLANARAK ÜSTELİK DE MAKBUZ KESEREK BİRİLERİNE YER TAHSİS EDİYOR. BU ŞEHİR BİRİLERİ TARAFINDAN PAZARLANIYOR!”

Birileri olmayan yetkilerini kullanarak üstelik de makbuz keserek birilerine yer tahsis ediyor. Bu şehir birileri tarafından pazarlanıyor. Böyle bir şey var mı? Her türlü yöntemi deneyeceksiniz, zaman uzatmaya oynayacaksınız, geçen dönemde burada pazar olmaz dediğiniz yer için yapın buraya taşınacağız diyeceksiniz. Bana şaka gibi geliyor. Ama hiç bir şey Tekirdağ gibi demokrasinin beşiği olan bir yerde sandalyelerin havada uçuştuğu bir belediye meclisi salonunu temizleyemez. Bunu kimin yaptığı belli. Biz bütün delillerle suç duyurusunu hazırladık, gereğini de yapıyoruz. Sonuna kadar da takipçisi olacağız. Azmettiricileri de, onları azmettirip buradan siyasi rant elde etmek isteyenleri de görüyorsunuz.”

ALBAYRAK: “HER ZAMAN SONUNA KADAR EKREM EŞKİNAT BAŞKANIMIN YANINDAYIM”

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın görüntüler ve belgelerle yaptığı açıklamaların ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da olayı şiddetle kınadığını belirterek; “Bu olaydan büyük üzüntü duydum. Olayları yapanları da şiddetle kınıyorum. Büyükşehir olduk ve artık değişimlere de hazır olmalıyız. Hizmetlerimizi engellemek isteyenler var. Biz hizmetlerimize durmadan devam edeceğiz. Bize gölge etmesinler. Hiç kimse siyasi rant peşinde olmasın ve şunu unutmasın. Her zaman sonuna kadar Ekrem Eşkinat Başkanımın yanındayım” ifadelerini kullandı.

BASIN MENSUPLARININ SORULARININ YANITLANMASI İLE TOPLANTI SONA ERDİ

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve Tekirdağ büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından yapılan açıklamaların ardından basın toplantısı basın mensuplarının tüm sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.