TMMOB (Türkiye Makine Mühendisleri Odası Birliği) Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Makine Mühendisi Tanju Şapçı dün hava kirliliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Keşan’ın temiz havaya kavuşmasına yönelik çalışmaların ve denetimlerin yapıldığını bildiren Şapçı, Tüm kamuoyunun bildiği üzere Keşan hava kirliliği bakımından son yıllarda tüm kış boyunca yapılan ölçümlere göre maalesef ki Türkiye Birincisi olmaktadır. Bu durum hem şehrimizin adının böyle bir nedenden dolayı duyulması adına hem de sağlığımızı tehdit etmesi açısından tüm halkımızı ve hemşerilerimizi son derece üzmektedir. Bu durumun düzeltilmesi ve Keşan’ın tekrar eski temiz havasına kavuşması adına gerek yerel yönetim olarak gerekse Makine Mühendisleri Odası Keşan Temsilciliği olarak son yıllarda bir takım çalışmalar ve denetimler yapılmaktadır.”  dedi.

YETKİM OLSA YAKICI BELGELERİNİ İPTAL EDERİM

Kazan yakıcılarının kazan yakma konusunda kurallara mutlaka uyması gerektiğini bildiren Tanju Şapçı şunları kaydetti: Kömür kalitesinin yükseltilmesine rağmen yakıcı hatalarından dolayı hava kalitemizin düzelmesi yönünde hiçbir ilerleme olmadığını hep birlikte görmekteyiz. Ancak tüm uyarılara karşı kalorifer kazan yakıcılarının kural tanımaması ve vurdumduymaz bir şekilde hareket etmelerinden dolayı yapılan bu denetim ve çalışmalar amacına bir türlü ulaşamamaktadır. Makine Mühendisi olarak yetkim olsa kurallara uymayan tüm kazan yakıcılarının yetki belgelerini iptal ederim. Kalorifer kazan yakıcılarını kazan yakma kurallarına mutlaka ve mutlaka uyması gerektiğini buradan tekrarlıyoruz. Aksi halde buna göz yuman hem apartman yöneticilerinin hem de apartman sakinlerinin çeşitli cezalarla karşı karşıya kalabileceklerini belirtmek isterim.”

Kazan yakıcılarının Halk Eğitimi Merkezi tarafından verilen kurslara katılmaları gerektiğini vurgulayan Şapçı, Kazan yakıcıları bugüne kadar düşük kalorili kömür yakmaya alıştıkları için yüksek kalorili kömüre kendilerini alıştıramamışlardır. Bunun neticesinde hem gereğinden fazla kömür yakmakta hem de havayı gereksiz yere kirletmektedirler. Tüm kazan yakıcılarının bilgilerini tazelemeleri ve yeni yakma tekniklerini öğrenmeleri açısından Halk Eğitim Merkezi tarafından verilmekte olan kurslara katılmaları gerektiği düşüncesindeyim.” şeklinde konuştu.

KEŞAN HEPİMİZİN KEŞAN’I

Tüm Keşan halkını hava kirliliği konusunda duyarlı olmaya davet eden Tanju Şapçı açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Daha temiz bir Keşan’da yaşamak hepimizin hakkıdır. Bu anlamda apartman yöneticilerini ve tüm halkımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Kirlenen sadece havamız olmamakla birlikte duyarsız davrananlar yüzünden hem kendimizi zehirliyoruz hem de geleceğimizi karartıyoruz. Daha temiz bir Keşan için şikâyet etmekten kaçınmayalım. Hatalı davrananları tespit edip yetkili mercilere şikâyeti bir vatandaşlık görevi olarak kabul edelim. Keşan hepimizin Keşan’ı