Güney Edirne Katı Atık Birliği (GÜNEKAB) Meclis Toplantısı dün yapıldı.

Saat 15.00’te Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan başkanlığında Keşan Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıda gündemdeki maddeler görüşülerek karara bağlandı.

Özcan, 2013 yılının son meclis toplantısını yaptıklarını belirterek, “Bundan sonraki toplantımız muhtemelen 2014 yılındaki yerel seçimlerin ardından olacak. Bu birlik, Keşan, İpsala ve Enez’de katı atık problemini sonlandıracaktır. Bu konuda gerçekten bölge adına büyük bir iş başardığımıza inanıyorum. Bu; Keşan, İpsala ve Enez birlikteliğinin bir semeresidir. Yaklaşık 10 yıllık emeğin ürünü. Umarım bir sonraki mecliste bunun faal durumda ve çalışır bir durumda olduğunu ve burasının nasıl işletileceğini de görürüz.Tesisi yaptırmak önemliyse de bundan sonra tesisi işletmek de önemlidir. 2009-2014 yılları arasında görev yapan tüm meclis üyelerimize GÜNEKAB Meclisi’ne verdiği katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.Tabii demokrasi gereği yerel seçimlerimiz olacak. Bir sonraki yerel seçimlerden sonra  hepinizle görüşmek dileğiyle gündem maddelerimize geçiyoruz.” şeklinde konuştu.

Özcan’ın konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi.

GÜNEKAB Meclisi’nin 2014 yılı tahmini gelir gider bütçesi 896 bin 668 TL olarak oybirliğiyle kabul edildi.

Yapılan oylamada Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu, Çamlıca Belediye Başkanı Halil Büyükyatıkçı ve Keşan Belediye Meclisi Üyesi Ercan Ersoylu Denetim Komisyonu üyeliklerine seçildi.

Geçici işçi çalıştırılması ve 1 adet sözleşmeli teknik personel olarak Çevre Mühendisi çalıştırılması da oybirliğiyle kabul edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na Birliğe ait arazinin izin ve kullanım bedelinin ödenmesi için Vakıf Bankası Keşan Şubesi’nden 95 bin TL kredi alınması da oybirliğiyle kabul edildi.

Gündem maddelerinin görüşülmesinden sonra dilek ve temenniler bölümüne geçildi.

Bu bölümde söz alan Özcan, bir kez daha 2004 yılından bu yana GÜNEKAB’ın kurulması ile ilgili geçen süreci tekrarlayarak, “2004 yılından bu yana bu birliğe emeği geçen tüm belediye başkanlarımıza ve meclis üyelerimize bölge halkı adına teşekkür ediyorum. Bu arada kapanacak belde belediyelerimiz için de bundan sonraki birlik meclisimiz burada emeği geçen beldelerimiz için ayrı bir çalışma yapmalıdır. Bu eseri kazandırırken çeşitli sıkıntılar yaşadık, zorluklar çektik ama sonuçta bu eseri hayata geçiriyoruz. 2014 yılı yaz itibariyle bu tesis faaliyete geçecektir.” dedi.

Daha sonra söz alan Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır da GÜNEKAB’la bölgedeki katı atık sorununun çözüleceğini belirterek, “Geri dönüşüm de çok önemli bir eylemdir. Bu konuda Güney Edirne Katı Atık Birliği bölgemizdeki en önemli birliklerin başında geliyor. Bu konuda başta Birlik Başkanımız ve Keşan Belediye Başkanımız Mehmet Özcan, İpsala Belediye Başkanımız Mehmet Karagöz, diğer belde belediye başkanlarımız, belediye meclisi üyelerimize ve meclis üyelerimize bu sürecin tamamlanmasından ve gerekli desteği verdiklerinden dolayı hepiniz huzurunda çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımıza torunlarımıza daha temiz, daha yaşanabilir bir çevre bırakmak için bölgemizde atılan en önemli adımlardan bir tanesi GÜNEKAB’tır. Hepinize saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Çayır’ın ardından söz alan İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz de bu konuşmasının aynı zamanda bir veda konuşması olarak da kabul edilebileceğini belirterek, “Gerçekten Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ın önderliğinde 2004 yılında başlayan 10 yıllık süreçte, 2009 yılında biz de bu sürece dahil olduk. Çevremiz için çok önemli konulardan bir tanesi katı atıkların depolanması ve bunların ileriye dönük kazandırılması konusunda geldiğimiz nokta gerçekten çok sevindirici bir nokta. Hele hele birlik açısından olaya baktığımızda Edirne merkezin bile bu olayda çok yavaş kaldığı, Uzunköprü’nün biraz harekete geçtiği ama Keşan, İpsala, Enez ve beldelerin çok büyük bir başarı elde ettiğimiz de kaçınılmaz bir gerçektir. Bu gerçekten gurur verici bir olay. Özellikle basına da buradan şu uyarıyı yapmak istiyorum. Biz bölgemizdeki birçok önemli olayı birazcık geçiştiriyoruz. Halkımıza bunları iletmekte biraz yetersiz kalıyoruz diye düşünüyorum. Bu olayın özelliği büyüklüğü hissettirilmeli. Neden hissettirilmeli? Gerçekten bu büyük bir çalışma. Bölgemizdeki çevre kirliliğinin önlenmesinde en büyük olaylardan bir tanesi. Bu anlamda baktığınızda kurulduğu günden bugüne kadar bizden önceki arkadaşlarımız da dahil olmak üzere gerçekten çok büyük bir faaliyet içersinde meclisimiz ve birliğimiz. Önümüzdeki günlerde belki bu daha iyi aşamalara gidecek. Bu anlamda baktığımızda ben sayın Özcan’ın kişiliğinde ve çalışma arkadaşları ile birlikte ve bizlerin de desteğiyle bir başarıyı elde ettik. Bunun için bütün birlik üyelerine ve herkese çok teşekkür ediyorum. Bu çalışmaların daha ileri boyutlara taşınmasını diliyorum. Bu vesileyle hepinize mutlu ve sağlık dolu yeni bir yıl temenni ediyor, aday adayı olan arkadaşlarımızın adaylıklarının kesinleşmesi dileğiyle hepinize saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.

Özcan da GÜNEKAB’la ilgili olarak  çalışmalara 2004 yılının Ekim ayında Çevre İl Müdürlüğü’nden bir yazı ile başlamaya karar verildiğini ve Katı Atık Tesisleri anlamında Edirne, Uzunköprü ve Keşan Belediyeleri’nin koordinatörlüğünde 3 birlik kurulması gerektiğini belirtildiğini vurgulayarak “Bizden katı atık bertaraf tesisi alanlarını belirlememizi istediler.Fen İşleri Müdürümüz, Zabıta Müdürümüz ve teknik personelimizle Keşan, İpsala ve Enez üçgenini karış karış gezdik. 5 adet  koordinatları ile birlikte alan tespit ettik ve bunları Edirne İl Çevre Müdürlüğü’ne gönderdik. Bu alanlardan bir tanesi İl Çevre Mahalli Kurulu tarafından uygun görüldü. Şu anda tesis yapılan alan uygun görüldü. Bu alan için 14 kurumun görüşlerini topladık. 2005 yılının ortasında yapılan toplantıda bir kurumdan olumsuz görüş geldi. Daha sonra bu kurumdan tekrar görüş sorulması ve Maden Dairesi’nden görüş alındı. Bu sorunu çözdük.11 Ekim 2005 tarihinde İl Mahalli Çevre Kurulu’nda Keşan, İpsala, Enez üçgeninin katı atık sorununun çözümü için bu yeri gösterdik ve Güney Edirne Katı Atık Birliği’nin kurduk. O dönemde belediyeki arkadaşlarımız sağ olsunlar güvendiler bize. Değişik siyasi partilere mensup  olmamıza rağmen güzel bir birliktelik kurduk. Birliğin kurulmasında Keşan Belediyesi’ne ve bana güvenen belediye başkanlarımıza teşekkür ederim. 2006 yılının Ağustos ayında birlik Bakanlar Kurulu’nun onayından geçti ve resmiyetini kazandı. Bu arada projeleri hazırlatmaya başladık. ÇED Sürecine girildi. 2007 yılının Haziran ayında Keşan’da ÇED Toplantısı oldu. Bölge halkımız toplantıya katıldı. 27 Ağustos 2007’de Ankara’ya nihai ÇED Toplantısı’na katıldık. Orada çeşitli kurumların sıkıntılarını yaşadık. 2009 yılının Ocak ayında nihai ÇED Raporumuzu aldık ve araya yerel seçimler girdi. 2009 yılında seçimlerden hemen sonra Mayıs ayında çıkan bir yasayla Orman Arazilerinin tahsisinde sıkıntı yaşadık. Bakanlık daha sonra Orman arazilerinin tahsisi ile ilgili yeniden bir düzenleme yaptı. Projemiz onaylandı. Çevre Bakanlığı’ndan önce 900 bin TL ve sonra da 1 milyon TL hibe çıktı. 2011 Aralık ayında ihaleyi yaptık. 2012 yılının Ağustos ayında sözleşmeyi imzaladık. İhalenin bedeli yaklaşık 7 milyon TL’ye yakın. Kalan 5 milyon TL için birlik üyesi belediyelerden İller Bankası’ndan meclis kararıyla kredi kararıyla kredi talep ettik. Kredimiz onaylandı. 20 Mayıs 2013 tarihinde inşaatımız başladı. Sanıyorum 2014’ün yaz ortalarında da faaliyete geçecek. Bu 10 yıllık bir emek. Biz bu olayı ciddiye aldık. Çevre konularında maalesef Trakya belediyeleri olarak biraz geride kalmışız. Biz bölge belediyelerin çoğundan ileri vaziyetteyiz. Meclisimizin ve Encümen üyeleri olarak sizlerle beraber bu tesisi ortaya çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gerçek hedefe ulaştı, bu nedenle hepinize teşekkür ederim.” dedi.

Özcan’ın konuşmasının ardından toplantı sona erdi.