Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Sigortacılar Komitesi Başkanı Sedat Yılmaz, dün yaptığı açıklamada, alkollü araç kullanımında meydana gelen kazalarda sigorta şirketleri ödedikleri tazminatı, kusurlu sigortalıya rücu edebileceğini ifade belirterek, bu durumun, sigorta şirketlerinin trafik branşındaki hasarlarını azaltması yanında sigortalıların da daha dikkatli araç kullanımını teşvik edeceğini bildirdi.

Türkiye’de son zamanlarda sigortacıları umutlandıran gelişmelerin söz konusu olduğunu ifade eden Yılmaz, “Türkiye Sigorta Birliği’nin, Oto Sigortaları Projesi’nin belli fazlarının hayata geçmesi yanında Hazine Müsteşarlığı’nın, Trafik Sigortası Genel Şartları’nı yayımlamasıyla birlikte trafik sigortalarında da yeni bir döneme girildi. Yeni düzenlemelerde en çok dikkat çeken hususlardan birisi de alkollü araç kullanımından meydana gelen kazalarda sigorta şirketlerinin, kusurlu sigortalıya rücu hakkının olması. Bu durumun, sigorta şirketlerinin trafik branşındaki hasarlarını azaltması yanında, sigortalıların daha dikkatli araç kullanımına teşvik edecek.” dedi.

UYGULAMA YENİ DEĞİL

Sedat Yılmaz, alkollü araç kullanımıyla ilgili hususun, Hazine Müsteşarlığı’nın, 14 Mayıs tarihli, 29355 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları” ile ilgili tebliğin, sigortacının sigortalıya rücu hakkını düzenleyen B4 maddesinde yer aldığını dile getirerek, şunları söyledi: “Sigortacılardan aldığımız bilgilere göre, uygulama yeni değil. Ancak, geçmişte alkol nedeniyle kazanın meydana gelme durumu, polis veya jandarma ölçümü veya hastane raporuyla sabit olsa bile mahkemelerde tek başına rücu için yeterli görülmüyordu. Hasara yol açan kural ihlalinde alkol alan sürücünün alkol etkisiyle bu ihlali gerçekleştirmiş olup olmadığının incelenmesi söz konusuydu. Yeni düzenleme ise sigortacıya, kusurlu kişinin kusurunda alkolün payının olup olmadığı araştırılmasına gerek kalmadan rücuya imkân veriyor.”

ACENTELER DOĞRU BİLGİLENDİRMELİ

Trafik sigortasındaki düzenlemelerin mutlaka kanunla resmiyete bağlanmasının önemli olduğunu kaydeden Yılmaz , “Acentelere de trafik sigortasındaki yeni düzenlemeler konusunda sigortalıları doğru bilgilendirme konusunda büyük görevler düşüyor. Alkollü araç kullanımından doğan bedeni hasarlı kazalarla, polis ya da jandarma olay yerine gelip ‘kaza tespit raporu’ tutuyor. Rapora, kazaya araç sahibinin alkol kullanımından dolayı sebebiyet verdiği eklendiğinde, sigorta şirketinin de kusurlu bireye rücu hakkı doğuyor. Ancak, bireylerin aralarında anlaşıp, kaza tespit tutanağı hazırladıklarında ve alkollü araç kullanan bireyin bu durumunun anlaşılmaması ya da önemsenmemesi durumunda sigorta şirketlerinin yapacağı bir şey yok.” diye konuştu.