AYŞİN SEÇİL GEZER

Keşan Belediyesi Konferans ve Tiyatro Salonu’nda, saat 13.00 sıralarında başlayan toplantıya; Keşan Belediye Başkan Yardımcıları Salim Şevik ve Cengizhan Aktan, DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen, işyeri temsilcileri ve belediye bünyesinde çalışan taşeron işçiler katıldı.

Toplantıda söz alan Şen, taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi hakkında şunları söyledi: “Ülkemizi yöneten hükümet, her alanda yaptığı ayrımcılığı belediye işçileri ile diğer işçiler arasında da, gerçekleştirmiştir. Bakanlıkta çalışan işçiler 4/B maddesine geçirilirken; belediye ve İl Özel İdaresi işçilerini bu kapsam içerisine almadılar. Bu kapsamda yaklaşık 500 bin işçi vardı. Onlar içinde belediye şirketlerinde çalıştırılacağı ifade edildi. Sendika olarak taşeronların yarısını kadroya alıp; diğer yarısını kadronun dışına bırakamazsın yönünde itirazımız oldu. Bu durumun taşeronların gözünden kaçırmak için kanun hükmünde kararname yayımlandı.”

ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZIN DİLEKÇELERİNİ BELEDİYEYE TESLİM ETMELERİ GEREKİYOR

Taşeron işçilerle ilgili düzenlemeden faydalanmak isteyen işçilerin ne yapacağı konusunda bilgi veren Salim Şen, “Taşeron statüsünde çalışan arkadaşlarımız 2-11 Ocak 2018 tarihleri arasında dilekçelerini belediyeye teslim etmeleri gerekiyor. Bu düzenlemeden faydalanmak için dilekçenin en son 11 Ocak 2018 tarihine kadar verilmesi lazım. Resmi gazetede yayımlanan yönetmelikte ve sendikamızda dilekçe örnekleri mevcuttur. İşyerlerinin insan kaynakları biriminde de bulunmaktadır. Taşeron işçilerin çalışacağı kurum belediye değil; belediyenin kuracağı şirket olacaktır. Keşan Belediyesi’nin kurduğu Halk Ekmek Şirketi var ama yeni bir şirket kurma gereği doğabilir. Çünkü Halk Ekmek ticari faaliyet gösteriyor. Bundan ötürü de yeni bir şirket kurabilirler. Şirket kurmak için gerekli kolaylık getirilecektir.” şeklinde konuştu.

KEŞAN BELEDİYESİ’NDE ÇALIŞAN TÜM TAŞERON İŞÇİLER ŞİRKET BÜNYESİNE GEÇİRİLECEK

Şen, sözlerine şöyle devam etti: “Taşeron işçiler dilekçelerini verdikten sonra, oluşturulacak komisyonla birlikte değerlendirilecek. 90 günün sonunda, sınav yapılacak ve güvenlik soruşturmaları tamamlanarak, şirket bünyesine geçiş yapılmış olacak. Bundan sonraki süreçte, en azından ihaleler yapılmayacak. Kanun hükmündeki kararnamelerle birlikte, emekliliği hak edene kadar burada çalışılacak. Keşan Belediyesi’nde çalışan tüm taşeron işçiler, şirket bünyesine geçirilecek. Mevcut düzenleme, emekli olmuş ve maaşı bağlanmış arkadaşlarımızı kapsamamaktadır. Ayrıca, 9 aylık çalışma süresi olan varsa, yine bu statüde çalışmaya devam edecektir. Ancak, Keşan Belediyesi’nde bu statü çalışan bulunmuyor. Bunun yanı sıra; işçilerin kıdem tazminatı hakkı ve kullanılmamış izinleriniz varsa, onlar korunacaktır. İşten ayrılmak istediğinizde, kıdem tazminatını alma hakkınız var.”

Toplantıda, daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi.

SİZE İYİ BİR HABER VEREMEM

Soru cevap bölümünde ise, bir işçinin söz alarak, 3 aydan bu yana maaş alamadıklarını ve şirkete geçilmesi durumunda benzer durumun yaşanıp-yaşanmayacağı hakkında sorduğu soruya cevap veren Salim Şen, şunları söyledi: “Bu yapılan düzenlemenin sizin maaş sıkıntınıza bir çözüm getireceğini söyleyemem. Bu konuda size iyi bir haber veremem. Belediyelerin iç işleyişiyle ilgili bir durumdur. Sizin maaşlarınızın devlet tarafından verilmesi söz konusu değildir. Şirkete geçtikten sonra farklı bir düzenleme yoktur. Belediye başkan yardımcılarımız da burada maaşlarınızla ilgili daha tedbirli davranmak zorundayız. Keşan’da olduğu gibi çok sayıda belediyede maaş sorunu yaşmaktadır.”

Şen, toplantıda taşeron işçilerin sendikalaşması ve diğer konularda görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Konuşmaların ardından toplantı sona erdi.